Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Η αξία της ζωής του παιδιού μου γι’ αυτούς ήταν όσο μιας κατσαρίδας

Δριμύ «κατηγορώ» εναντίον των δύο ειδικών φρουρών που στέρησαν τη ζωή στον 15χρονο γιο της Αλέξη Γρηγορόπουλο, εξαπέλυσε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας η τραγική μητέρα Τζίνα Τσαλικιάν.
«Η αξία της ζωής του παιδιού μου γι’ αυτούς ήταν όσο μιας κατσαρίδας», τόνισε η Τζίνα Τσαλικιάν και προσέθεσε ότι «οι κατηγορούμενοι πήγαν με σκοπό να σκοτώσουν».

Συγκρατώντας τον πόνο και τη συγκίνησή της, η κ. Τσαλικιάν μίλησε για το παιδί της, που το χαρακτήρισε ....

«ήσυχο, συνεσταλμένο και εσωστρεφές παιδί, που δεν είχε παραβατική συμπεριφορά», και εξέφρασε αγανάκτηση για την προσπάθεια σπίλωσής του από την πλευρά της υπεράσπισης. "Είδαν το παιδί μου να πέφτει νεκρό και σηκώθηκαν κι έφυγαν σαν να σκότωσαν μια κατσαρίδα.

"Πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να συκοφαντήσουν το παιδί μου και να πουν ότι συμμετείχε σε βανδαλισμούς. Να σας πω κάτι, κυρία πρόεδρε; Ο Αλέξανδρος είχε τα ρούχα του ατσαλάκωτα. Αν είχε πέτρες και λοστάρια και συμμετείχε σε επεισόδια, τα ρούχα του θα ήταν βρώμικα. Το μόνο που είδα εγώ, ήταν μία τρυπούλα στο στήθος από τη σφαίρα, που επέφερε και το θάνατο. Στην τσέπη του βρήκα μόνο μία καρδούλα, που είχε αγοράσει και το συγκεκριμένο βράδυ, θα την έδινε στην αγαπημένη του... Το παιδί μου το σκοτώσανε δύο φορές. Τον σκότωσε μία φορά ο δολοφόνος και τη δεύτερη τον σκότωσε όλη η προσπάθεια σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής του. Του σκότωσαν το σώμα του, του σκότωσαν και την ψυχή. Ντροπή τους"

“Σαν έφηβος ήταν ένα συνεσταλμένο και ήσυχο παιδί χωρίς καθόλου επιθετικότητα του άρεσε πολύ να είναι στο σπίτι. Όταν του θύμωνα βούρκωνε και δεν φερόταν επιθετικά. Με την αστυνομία σαν οικογένεια είχαμε πάρα πολύ καλή σχέση. Και ο ίδιος ο Αλέξανδρος είχε καλή σχέση επειδή λόγω του κοσμηματοπωλείου που έχουμε θεωρούσε ότι η αστυνομία μας προστατεύει από τους ληστές”.

Η κα Τσαλικιάν είπε ότι ο Αλέξανδρος, ήθελε να σπουδάσει νομική και να γίνει δικηγόρος.

Η φόρτιση έγινε μεγαλύτερη όταν της ζητήθηκε να περιγράψει το περιστατικό της δολοφονίας...

Κλαίγοντας είπε όσα της είπε ο φίλος του Αλέξη, Νίκος Ρωμανός, που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες.

“Ο Αλέξανδρος και ο Νίκος καθόντουσαν σε ένα σημείο στα Εξάρχεια και τρώγανε σάντουιτς και έπιναν λεμονάδα. Λίγο πιο κάτω ήταν μια ομάδα από παιδιών άσχετη με τον Αλέξανδρο και τον Νίκο. Η ομάδα αυτή πέταξε ένα μπουκάλι με νερό στο περιπολικό των αστυνομικών που πλησίαζε. Οι αστυνομικοί βγήκαν έξω και έριξαν μια κροτίδα λάμψης για να διαλυθούν. Η ομάδα αυτή σκόρπισε. Τότε ο Αλέξανδρος και ο Νίκος πήγαν να δουν τι έγινε και ο αστυνομικός, Ε.Κορκονέας, τους είπε να φύγουν από δω. Το παιδί μου τους είπε γιατί να φύγουμε, τι θα μας κάνετε; Τι θα σας κάνουμε ρωτάς είπε ο αστυνομικός και έβγαλε το όπλο και πυροβόλησε!” Τότε η μάνα γύρισε προς το μέρος των δύο κατηγορούμενων και φώναζε δολοφόνοι!

Συνεχίζοντας η κα Τσαλικιάν είπε ότι όταν πυροβόλησαν πριν πέσει κάτω στο δρόμο είπε “Ρε συ με πυροβόλησαν”! Τότε η μητέρα ξέσπασε σε κλάματα.

Γυρνώντας ξανά προς τους δύο αστυνομικούς είπε “Έβγαλαν την οργή τους από τα άλλα παιδιά στα δικά μας παιδιά!" “Λίγα λεπτά μετά τις 21:00 πήρα τηλέφωνο το παιδί μου και μου απάντησε μια κυρία και μου λέει ελάτε γρήγορα στον Ευαγγελισμό έχει τραυματιστεί το παιδί σας. Πήγα. Και βρήκα το παιδί μου στο νεκροτομείο”!

Όταν η Τζίνα Τσαλικιάν ρωτήθηκε από το δικηγόρο των δύο αστυνομικών Αλέξη Κούγια αν γνώριζε ότι το παιδί της ήταν στα Εξάρχεια και για ποιο λόγο είπε: “Γνώριζα πάντα όλο το πρόγραμμα του παιδιού μου. Εγώ και ο Αλέξανδρος είχαμε πολύ καλή φιλική σχέση. Δεν μου έκρυβε τίποτα. Βεβαίως και ήξερα ότι ήταν στα Εξάρχεια σε ένα ίντερνετ καφέ και ότι μετά θα πήγαινε σε ένα πάρτι της κοπέλας του. Εγώ του είχα αγοράσει και το δώρο που θα της πήγαινε. Μια καρδούλα που την είδα ματωμένη μέσα στο παντελόνι του στο νοσοκομείο”.
Για την τραγική μητέρα, οι κατηγορούμενοι δεν έχουν μετανιώσει.
«Δηλώνουν μετανιωμένοι», είπε. «Ομως αυτό θα φαινόταν εάν έμεναν να το βοηθήσουν. Ομως αυτοί έφυγαν. Η αξία της ζωής του παιδιού μου γι’ αυτούς ήταν όσο μιας κατσαρίδας».
Συγκλονιστική ήταν η κατάθεσή της όταν περιέγραψε το πώς πληροφορήθηκε το φοβερό νέο: «Στις 9 πήρα ένα τηλεφώνημα από το κινητό του παιδιού μου. Μίλησε γυναικεία φωνή, που μου είπε ότι ο Αλέξης είναι σε σοβαρή κατάσταση στον «Ευαγγελισμό». Μου είπε να μην πάω μόνη μου. Κατάλαβα ότι το παιδί μου είναι νεκρό»!
Η κατάθεση της μητέρας του Αλέξη συνεχιζόταν μέχρι αργά.
Φωτιές άναψε στην αρχή της διαδικασίας το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης Αλέξη Κούγια να προσκομιστεί βίντεο από αθλητικό τηλεοπτικό σταθμό, με επεισόδια που είχαν σημειωθεί στον αγώνα πόλο, το μοιραίο Σάββατο της 6ης Δεκεμβρίου, και ζήτησε να διερευνηθεί από το δικαστήριο εάν ο 15χρονος είχε εμπλακεί, λίγες ώρες πριν από τον θάνατό του, μαζί με φίλους στα επεισόδια.
Τα λόγια του προκάλεσαν την οργή της Τζίνας Τσαλικιάν, καθώς επίσης της μητέρας του βασικού μάρτυρα και φίλου του Αλέξη Γρηγορόπουλου - στα χέρια του είχε αφήσει την τελευταία του πνοή ο 15χρονος, στα Εξάρχεια, το μοιραίο βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008.
Σε έξαλλη κατάσταση, η μητέρα του βασικού μάρτυρα φώναξε στον Αλέξη Κούγια: «Ντροπή! Πού ξέρεις εσύ τι είναι τα δικά μας τα παιδιά;».
Εντονα αντέδρασαν και οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής.
«Ουδείς συνδέει το θύμα με χούλιγκαν στον αγώνα πόλο, δεν προκύπτει από πουθενά», δήλωσε ο Αλέξανδρος Κατσαντώνης, ενώ ο άλλος συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Χρ. Μυλωνόπουλος προσέθεσε: «Δηλαδή θα δικάσουμε τον Γρηγορόπουλο για επεισόδια στο γήπεδο;».
«Εμείς έχουμε στοιχείο ότι ήταν απλώς εκεί. Εχουμε σεβασμό στη μνήμη του θύματος, αλλά η δίκη είναι κάτι άλλο», ήταν η απάντηση Κούγια, που συνέχισε: «Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου είναι ότι δεν σκότωσε κανέναν. Ηταν μια τραγική συγκυρία. Ευρισκόμενος προ του κινδύνου να αντιμετωπίσει επικίνδυνες καταστάσεις πυροβόλησε στον αέρα. Αυτοί που του επιτίθεντο ήταν και το θύμα και ο μάρτυρας». Και συμπλήρωσε: «Εάν 14χρονα και 15χρονα παιδιά, που δεν είναι σαν τα δικά μας και τα δικά σας και αποπειράθηκαν να διαπράξουν ανθρωποκτονία, τότε θα πρέπει να δούμε τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά».

Bookmark and Share

1 σχόλιο: