Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Η κερδοσκοπία του πανικού - Στα σκουπίδια 15 εκ εμβόλια πληρωμένα απο τους Έλληνες φορολογούμενους


Αυτός είναι  ο λόγος που πιέζουν να κάνουμε τα εμβόλια για να μπορέσουν να αποφύγουν την κατακραυγή και την κατηγορία για διασπάθηση του δημόσιου χρήματος.

Θα περίμενε κανείς να σπάσει τη σιωπή της συνενοχής στο μέγα σκάνδαλο της προμήθειας 16 εκατομμυρίων εμβολίων κατά της νέας γρίπης από την προηγούμενη κυβέρνηση, όταν οι εξελίξεις και- το κυριότερο- οι αριθμοί διαψεύδουν πολιτικούς, επιδημιολόγους και τα «παπαγαλάκια» που μετέδωσαν τον πανικό ταχύτερα από τον ιό. 



Η Ελλάδα προμηθεύτηκε 16 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του Η1Ν1 και έχει συμφωνήσει να καταβάλει στις φαρμακοβιομηχανίες και στους μεσάζοντες 112 εκατομμύρια ευρώ (7 ευρώ για κάθε δόση εμβολίου) αν η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δεν καταφέρει να ακυρώσει τη δεύτερη παρτίδα της παραγγελίας και να επιστρέψει 8 εκατομμύρια εμβόλια.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με 56 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον, αφού ως σήμερα έχουν εμβολιαστεί λιγότεροι από 400.000 πολίτες και, όπως προβλέπουν τώρα οι ειδικοί, ως το τέλος του χειμώνα σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τις 700.000.

Το αποτέλεσμα θα είναι την άνοιξη να πεταχτούν 15 εκατομμύρια εμβόλια ή επτά εκατομμύρια δόσεις, ανάλογα με τις επιδόσεις της υπουργού, η οποία επίσης όφειλε να πει ότι με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν γίνει όχι 77 αλλά 330 κλίνες εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα, χωρίς καμιά πρόσθετη επιβάρυνση των φορολογουμένων.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του σκανδάλου, το κόστος εγκατάστασης μιας κλίνης εντατικής θεραπείας κυμαίνεται από 120.000-150.000 ευρώ. Δηλαδή με ένα εκατομμύριο ευρώ το Δημόσιο (που έχει πάντοτε υψηλότερο κόστος) μπορεί να εγκαταστήσει έξι μονάδες εντατικής θεραπείας σε υφιστάμενα νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές ως και οκτώ.

Η σιωπή των κυβερνώντων για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών μπορεί να γκρεμίσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας στις αλλαγές που επιχειρούνται στην οικονομική ζωή του τόπου. Δυστυχώς όμως, εν έτη 2010, η κερδοσκοπία του πανικού και οι πολιτικοί γύρισαν την ελληνική κοινωνία πολλά χρόνια πίσω.


Bookmark and Share





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου