Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Αϊτή - Εντείνεται η χειρουργική δραστηριότητα-Δυσκολίες σε μετακινήσεις και μεταφορά υλικού



Ανακοίνωση Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που βρίσκονται στο Πορτ ω Πρενς (Port au Prince), επικεντρώνουν τώρα τις προσπάθειές τους στην πραγματοποίηση  χειρουργικών επεμβάσεων, και να φροντίσουν τους 300 ασθενείς, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα δύο χειρουργικές αίθουσες που έχουν στηθεί στις εγκαταστάσεις των ΓΧΣ στο νοσοκομείο Τσοσκάλ (Choscal), στην περιοχή Σιτέ Σολέιλ (Cite Soleil). Το υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες εκατοντάδων ανθρώπων που χρειάζονται πρώτες βοήθειες και βασική περιποίηση τραυμάτων τους.  

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουμε από την πρώτη στιγμή επείγουσα ιατρική βοήθεια στα θύματα του ισχυρού σεισμού που έπληξε στις 12 Ιανουαρίου την Αϊτή.
Για να υποστηρίξετε τη δράση μας στην Αϊτή κάντε μια δωρεά σήμερα. Η δική σας υποστήριξη, μικρή ή μεγάλη, μπορεί να σώσει ζωές.
ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/μού: 080/480865-76
ALPHA BANK: Αρ. Λογ/μού: 104-00-2320001125
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/μού: 041-01-022035-49
ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK: Αρ. Λογ/μού: 0026.0215.45.0100065123
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/μού: 83773707
Μετά την κατάθεση μην ξεχάσετε να μας ενημερώσετε το συντομότερο δυνατό στο τηλ.: 210 5 200 500 για να σας στείλουμε την απόδειξή σας.
ΜΕΣΩ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
(Visa, Mastercard, Diners)
Κάνοντας ένα απλό τηλεφώνημα στο 210 5 200 500

 

Ιατρικός μηχανήματα και εξοπλισμός που περισυλλέγησαν από το κατεστραμμένο νοσοκομείο Maternite Solidarite, έχουν ήδη μεταφερθεί στο Τσόσκαλ. Είναι μια μάχη με το χρόνο γιατί τα μολυσμένα τραύματα χρειάζονται άμεση φροντίδα. Καθ’οδόν βρίσκονται κινητές μονάδες με περισσότερους ειδικούς χειρουργούς, αλλά υπάρχουν προβλήματα με την πρόσβαση και τη μεταφορά, με το προσωπικό να καθυστερεί είτε κινείται από αέρος είτε οδικώς.

Το προσωπικό των ΓΧΣ συνεχίζει να παρέχει ιατρική περίθαλψη σε σκηνές που έχουν στηθεί μπροστά στο μέχρι πρότινος νοσοκομείο αποκατάστασης τραυμάτων La Trinite καθώς και στο κέντρο αποκατάστασης Pacot,. Εκείς πάνω από 1.000 ασθενείς έχουν λάβει πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα. «Η αξιολόγηση της κατάστασης των θυμάτων, η σταθεροποίηση της κατάστασης των τραυματιών και όσων έχουν παραπεμφθεί για χειρουργική επέμβαση αποτελούν τις βασικές μας προτεραιότητες», εξηγεί ο Δρ Μέγκο Τερζιάν, μέλος της ομάδας διαχείρισης κρίσεων των ΓΧΣ. «Ακόμη και τα νεκρά σώματα που βρίσκονται παντού διασκορπισμένα αποτελούν ένα ιατρικό θέμα, καθώς προκαλούν άγχος για τους επιζώντες, αν και δε θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία για μολυσματικές ασθένειες εφόσον ο θάνατος δεν έχει προέλθει από κάποια μόλυνση».

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή τη στιγμή είναι η μεταφορά βασικών προμηθειών, καθώς και οι μετακινήσεις. Τα αποθέματα τροφής εξαντλούνται, ενώ η περιορισμένη ποσότητα πόσιμου νερού προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Οι ΓΧΣ μεταφέρουν με φορτηγά πόσιμο νερό στο νοσοκομείο Τσόσκαλ για τους ασθενείς αλλά και όσους βρίσκονται στην περιοχή.

Οι ανάγκες στην πόλη είναι τεράστιες, ενώ γίνονται αναφορές για πολύ σημαντικές καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες στις μικρές πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα. Ομάδες των ΓΧΣ θα επιχειρήσουν να μεταβούν στις πόλεις αυτές για να αξιολογήσουν τις ανάγκες, ενώ ήδη οργανώνονται κινητές κλινικές. Οι ομάδες της οργάνωσης κοιτάζουν ακόμη τις ανάγκες παροχής μαιευτικής φροντίδας, που αποτελεί πάντα μια προτεραιότητα των ΓΧΣ. Ακόμη, στο πλαίσιο μιας τόσο μεγάλης καταστροφής, είναι επίσης σημαντική η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης.

Οι ΓΧΣ κατάφεραν να μπουν σε δύο αεροπλάνα που μεταφέρουν φορτία στο αεροδρόμιο του Πορτ ω Πρενς, ενώ άλλοι χρειάστηκε να μεταβούν στον γειτονικό Άγιο Δομίνικο λόγω έλλειψης αεροπορικών καυσίμων στο αεροδρόμιο της Αϊτής. Από εκεί, προσωπικό και εξοπλισμός θα μεταβούν στην Αϊτή οδικώς. 25 ακόμη μέλη του προσωπικού των ΓΧΣ αναμένεται να φτάσουν στο Πορτ ω Πρενς μέχρι το τέλος της ημέρας.


Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου