Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Γιατροί Χωρίς Σύνορα - επείγουσα έκκληση για βοήθεια στην ΑΪΤΗ



Δελτίο Τύπου - Οι πρώτες πληροφορίες έρχονται από τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) που εργάζονταν ήδη σε ιατρικά προγράμματα της οργάνωσης στην Αϊτή. Περιθάλπουν εκατοντάδες τραυματίες από το σεισμό και στήνουν κλινικές μέσα σε σκηνές για να αντικαταστήσουν τις δομές υγείας της οργάνωσης που έχουν υποστεί ζημίες.

 
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουμε από την πρώτη στιγμή επείγουσα ιατρική βοήθεια στα θύματα του ισχυρού σεισμού που έπληξε στις 12 Ιανουαρίου την Αϊτή.
Για να υποστηρίξετε τη δράση μας στην Αϊτή κάντε μια δωρεά σήμερα. Η δική σας υποστήριξη, μικρή ή μεγάλη, μπορεί να σώσει ζωές.
ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/μού: 080/480865-76
ALPHA BANK: Αρ. Λογ/μού: 104-00-2320001125
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/μού: 041-01-022035-49
ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK: Αρ. Λογ/μού: 0026.0215.45.0100065123
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/μού: 83773707
Μετά την κατάθεση μην ξεχάσετε να μας ενημερώσετε το συντομότερο δυνατό στο τηλ.: 210 5 200 500 για να σας στείλουμε την απόδειξή σας.
ΜΕΣΩ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
(Visa, Mastercard, Diners)
Κάνοντας ένα απλό τηλεφώνημα στο 210 5 200 500


Το κέντρο υγείας Μαρτισσάντ σε μια φτωχή περιοχή της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς (Port au Prince) έπρεπε να εκκενωθεί μετά το σεισμό επειδή.....

είχε υποστεί ζημιές και ήταν ασταθές. Οι ασθενείς βρίσκονται τώρα σε σκηνές και το ιατρικό προσωπικό δέχεται συνεχώς ασθενείς από την πόλη. Έχουμε ήδη περιθάλψει 300-350 άτομα, κυρίως με τραύματα και κατάγματα. Ανάμεσα τους βρίσκονται 50 άτομα που υποφέρουν από εγκαύματα, κάποιοι από αυτούς μάλιστα από πολύ σοβαρά, που προκλήθηκαν κυρίως από φιάλες υγραερίου που ανατινάχθηκαν σε σπίτια που έχουν καταρρεύσει. Στο κέντρο αποκατάστασης Πασότ (Pachot) έχουν λάβει περίθαλψη άλλα 300-400 άτομα. Σε ένα από τα γραφεία των ΓΧΣ στο Πετιονβίλ (Petionville), μια άλλη περιοχή του Πορτ ο Πρενς (Port au Prince), μια κινητή κλινική δέχτηκε τουλάχιστον 200 τραυματίες. Ακόμη περισσότερα άτομα δέχονται βοήθεια στο κτίριο που στεγαζόταν το νοσοκομείο Μητρικής Αλληλεγγύης το οποίο υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές.
Ένα από τα πιο έμπειρα μέλη των ΓΧΣ, ο Στέφανο Τζανίνι (Stefano Zannini), παρέμεινε έξω κατά το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας προσπαθώντας να κάνει μια εκτίμηση των αναγκών στην πόλη και αξιολογώντας την κατάσταση των ιατρικών δομών. «Η κατάσταση είναι χαοτική» αναφέρει. «Επισκέφτηκα πέντε κέντρα υγείας, μεταξύ των οποίων και ένα πολύ μεγάλο νοσοκομείο, και τα περισσότερα από αυτά δε λειτουργούσαν. Πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν και πολλοί νεκροί. Κάποιες περιοχές της πόλης δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και οι άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στους δρόμους ανάβοντας φωτιές στο δρόμο και προσπαθώντας να παρηγορήσουν  ο ένας τον άλλον. Όταν κατάλαβαν ότι είμαι από τους ΓΧΣ άρχισαν να ζητούν βοήθεια κυρίως για τους τραυματίες. Υπήρχε μεγάλη αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονταν στους δρόμους. »


Ένας άλλος συντονιστής των ΓΧΣ στην πόλη, ο Χανς βαν Ντίλλεν (Hans van Dillen), επιβεβαίωσε ότι το Πορτ ο Πρενς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο μέγεθος της καταστροφής. «Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που κοιμούνται στους δρόμους καθώς έχουν μείνει άστεγοι. Βλέπουμε τραυματίες με ανοιχτά κατάγματα και τραυματισμούς στο κεφάλι. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση να τους παραπέμψουμε σε κάποια δομή υγείας για να χειρουργηθούν.» Πολλές από τις ιατρικές δομές της πόλης έχουν επίσης υποστεί σοβαρές ζημιές και η παροχή ιατρικής περίθαλψης είναι εξαιρετικά περιορισμένη αυτή την ώρα που οι ανάγκες για ιατρική βοήθεια είναι τεράστιες. 

Ωστόσο οι ΓΧΣ προσπαθούν να φέρουν περισσότερο προσωπικό μέσα στη χώρα. Περίπου 70 άτομα αναμένεται να φτάσουν μέσα στις επόμενες μέρες. Οι ΓΧΣ αποστέλλουν στην περιοχή ένα κινητό νοσοκομείο χωρητικότητας 100 κλινών και μία «κινητή» χειρουργική μονάδα, που αποτελείται από 2 χειρουργικές αίθουσες και 7 σκηνές νοσηλείας. Στην περιοχή θα καταφθάσουν και νεφρολόγοι που ειδικεύονται στις ιατρικές επιπτώσεις των τραυματισμών από σεισμούς. Ωστόσο, οι μεταφορές είναι πολύ δύσκολες και δεν είναι ακόμα γνωστό αν το ιατροφαρμακευτικό υλικό και το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να περάσουν στη χώρα μέσω της γειτονικής Δομινικανής Δημοκρατίας. Οι ΓΧΣ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την ασφάλεια μερικών ανθρώπων που εργάζονται για εμάς. Συνολικά είναι περίπου 800 άτομα και δεν έχουν ακόμα βρεθεί όλοι λόγω των προβλημάτων στην επικοινωνία και της γενικότερης κατάστασης.

Ανακοίνωση - Οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Πορτ ο Πρενς περιθάλπουν ένα μεγάλο αριθμό τραυματιών που έχουν υποστεί κατάγματα, τραύματα στο κεφάλι και άλλους τραυματισμούς λόγω του σεισμού. Περισσότεροι από 1.000 τραυματίες έχουν περάσει ήδη από τις τέσσερις σκηνές που έχουν στήσει οι ΓΧΣ κοντά στα κατεστραμμένα νοσοκομεία που λειτουργούσαν μέχρι πρότινος. Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη ανησυχία του ιατρικού προσωπικού σε αυτές τις κλινικές είναι ότι οι ανάγκες για την περίθαλψη τραυματιών και την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων είναι τεράστιες. Μία από τις ομάδες θα μεταφερθεί στο μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή του Σιτέ Σολέιγ (Cite Soleil), όπου οι ΓΧΣ είχαν εργαστεί και στο παρελθόν. Σε αυτό το νοσοκομείο υπάρχει μία αίθουσα εγχειρήσεων, γεγονός που θα βοηθήσει τις ομάδες να χειρουργήσουν κάποια από τα σοβαρά περιστατικά. 
 
Haiti © REUTERS Kena Betancur

Ένα φορητό νοσοκομείο των ΓΧΣ εξοπλισμένο με δύο χειρουργικές αίθουσες αναμένεται να φτάσει από αέρος μέσα στις επόμενες 24 ώρες, μαζί με επιπλέον χειρουργούς και αναισθησιολόγους. Οι ομάδες στο Πορτ ο Πρενς προσπαθούν επίσης να εντοπίσουν και άλλες δομές υγείας που δεν έχουν υποστεί ζημιές και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να γίνουν χειρουργικές επεμβάσεις. 
Περιορισμένα είναι τα τρόφιμα, το νερό και τα υλικά για δημιουργία πρόχειρων καταλυμάτων, παρόλο που τα ιατρικά αποθέματα δεν έχουν ακόμα εξαντληθεί, ενώ αποστέλλονται και περισσότερα.
«Η ύπαρξη βασικών αγαθών ήταν πάντα προβληματική για τους κατοίκους του Πορτ ο Πρενς, αλλά η κατάσταση τώρα είναι ακόμα πιο δύσκολη,» λέει ο Βίνσεντ Χοέντ (Vincent Hoedt), ένας από τους συντονιστές της επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ. «Και προφανώς υπάρχουν ανησυχίες για τους ανθρώπους που έχουν ήδη αποδυναμωθεί από τα τραύματά τους. Υπάρχουν επίσης ελλείψεις σε βενζίνη, πράγμα που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα  στη λειτουργία ζωτικών μηχανημάτων και οχημάτων.»  
 
Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να φέρουμε περισσότερο ιατρικό προσωπικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Οι ομάδες μας έχουν ετοιμάσει εφτά ναυλωμένα αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια για την Αϊτή, αλλά μέχρι στιγμής μόνο ένα από αυτά κατόρθωσε να φτάσει στο Πορτ ο Πρενς. Αυτό το αεροπλάνο έφτασε από το κέντρο ανεφοδιασμού των ΓΧΣ στον Παναμά με 25 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, που περιλαμβάνει και 3 κιτ αντιμετώπισης ιατρικών καταστροφών, κουβέρτες, πλαστικά καλύμματα, είδη προσωπικής υγιεινής, μαγειρικά σκεύη, σκηνές και μπιτόνια για νερό. Προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια παροχής επείγουσας ιατρικής βοήθειας αναμένεται να αποσταλούν στην περιοχή 80 επιπλέον εργαζόμενοι των ΓΧΣ. 
  
Ακόμα ανησυχούμε για το προσωπικό μας στο Πορτ ο Πρενς. Οι ομάδες μας δεν έχουν καταφέρει ακόμα να επιβεβαιώσουν που βρίσκονται όλοι οι Αϊτινοί εργαζόμενοί μας, γιατί είναι ακόμα πολύ δύσκολο να εντοπιστούν στην πόλη και η επικοινωνία είναι προβληματική. Ανησυχίες υπάρχουν και για κάποιους από τους ασθενείς μας που βρίσκονταν μέσα στα κτίρια των ΓΧΣ που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό.


Γιατροί Χωρίς Σύνορα

http://www.msf-media.gr/seapostoli/micro.htm


Bookmark and Share




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου