Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Στην «κατάψυξη» η Ευρώπη

Σοβαρά προβλήματα εξακολουθεί να προκαλεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης η σφοδρή κακοκαιρία. Τουλάχιστον πέντε άστεγοι πέθαναν από το κρύο στη Γερμανία, ενώ για μια ακόμη φορά ένα τραίνο της Eurostar “κόλλησε” για αρκετή ώρα στην υποθαλάσσια σήραγγα της Μάγχης. Στην Αλβανία, πάνω από 3.000 άτομα απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους εξαιτίας των πλημμυρών που πλήττουν την περιοχή της Σκόδρας.







Τοπίο σε λευκό φόντο μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι









Σύμφωνα με τη γαλλική και την ιταλική μετεωρολογική υπηρεσία, πρόκειται για το χειρότερο κύμα κακοκαιρίας των τελευταίων είκοσι ετών, η οποία ενισχύεται από τις ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες που προέρχονται από το βορρά.

Ο παγετός δημιούργησε προβλήματα και στις αερομεταφορές, καθώς αρκετές πτήσεις από και προς τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία, την Ολλανδία αλλά και την Ιρλανδία είτε παρουσίασαν μεγάλες καθυστερήσεις είτε ματαιώθηκαν.

Στη Γαλλία τουλάχιστον 37 δήμοι έχουν τεθεί από το πρωί σε “πορτοκαλί συναγερμό”, εξαιτίας των έντονων χιονοπτώσεων και του πολικού ψύχους. Χάος επικρατεί και στους αυτοκινητοδρόμους, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Στις πόλεις Οράνζ και Αβινιόν το χιόνι έφτασε τα 20 εκατοστά, ενώ 15.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όταν κόπηκαν τέσσερις γραμμές τροφοδοσίας.

Στους βασικότερους οδικούς άξονες έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, εξαιτίας του πάγου. Στον οδικό άξονα που συνδέει το Περπινιάν με τη Βαρκελόνη της Ισπανίας, η κυκλοφορία είχε απαγορευθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαιτίας της χιονόπτωσης και επετράπη σήμερα το πρωί μόνο για ελαφρά οχήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μασσαλία, το χιόνι και ο πάγος κάλυψαν τις γραμμές, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια των σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας (TGV).

Σε λευκό κλοιό η Βρετανία

Ανοικτά παραμένουν στη Μ. Βρετανία τα αεροδρόμια στο Χίθροου αλλά και στο Γκάτγουικ, με τις αεροπορικές εταιρείες να συμβουλεύουν το επιβατικό κοινό να ενημερώνεται για την πραγματοποίηση ή μη των πτήσεων. Η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές τόσο της Ουαλίας όσο και της Σκωτίας ξεπέρασε τους μείον 21 βαθμούς Κελσίου.

Στο μεταξύ, χιλιάδες σπίτια στη νότια Αγγλία παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς οι πτώσεις δέντρων και οι σφοδρές χιονοπτώσεις έχουν επηρεάσει την ηλεκτροδότηση.

Τα δρομολόγια των τρένων σε πολλά σημεία της χώρας τροποποιήθηκαν σήμερα εξαιτίας του πάγου και του χιονιού με τις εταιρίες First Great Western, Northern Rail, Virgin Trains, South West Trains και First Capital Connect να έχουν ανακοινώσει καθυστερήσεις και ματαιώσεις.

Ιρλανδία: Κλειστά τα σχολεία, προβλήματα στις μετακινήσεις

Εν τω μεταξύ, η κακοκαιρία ανάγκασε το ιρλανδικό υπουργείο Παιδείας να κρατήσει κλειστά σήμερα όλα τα σχολεία, καθώς ο πάγος έχει μετατρέψει σε επικίνδυνες παγίδες τους δρόμους τόσο στο Δουβλίνο όσο και σε άλλες ιρλανδικές πόλεις.

Το αεροδρόμιο της ιρλανδικής πρωτεύουσας παραμένει ανοικτό, ωστόσο σοβαρά προβλήματα εστιάζονται στον αερολιμένα του Νοκ, όπου αρκετές πτήσεις ματαιώθηκαν.

Αρνητικό ρεκόρ θερμοκρασιών στις σκανδιναβικές χώρες

Το θερμόμετρο χτύπησε "μπλε" στη Σουηδία, με τη θερμοκρασία να διαμορφώνεται κάτω από τους μείον 42 βαθμούς Κελσίου. Στη Νορβηγία και συγκεκριμένα στο Όσλο οι δρόμοι πάγωσαν, ενώ οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους προς αποφυγή ατυχημάτων. Σε λευκό κλοιό βρίσκεται και το Ελσίνκι, όπου και εκεί η θερμοκρασία ξεπέρασε τους μείον 40 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου