Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Οι πιο συχνές υποσχέσεις που... δεν κρατάμε

Πιθανότατα να κόψετε το κάπνισμα, να χάσετε βάρος, να πηγαίνετε συχνότερα στο γυμναστήριο…. Αυτές τουλάχιστον είναι οι δημοφιλέστερες αποφάσεις αλλαγής για το νέο έτος. Παίρνουμε τις αποφάσεις μας με σιγουριά και αποφασιστικότητα για τη διαφορά που θα κάνουν στη ζωή μας, έχουμε καλές προθέσεις, θέλουμε να αλλάξουμε και το εννοούμε. Ωστόσο, δεν τηρούμε τις αποφάσεις αυτές.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και δεν κρατάμε τις αποφάσεις για αλλαγή;
Το πρόβλημα με τις μεγάλες αποφάσεις που παίρνουμε στην αρχή της χρονιάς και στη συνέχεια δεν τηρούμε έχει να κάνει με την ακατάλληλη συγκυρία: οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν τις μεγάλες τους αποφάσεις στο τέλος του χρόνου, τον Δεκέμβριο.Ο Δεκέμβριος είναι μήνας στη διάρκεια του οποίου ο περισσότερος κόσμος κάνει πράγματα σε υπερβολικό βαθμό: ξενύχτια, φαγητό, κάπνισμα, ανθυγιεινή ζωή, υπερκατανάλωση, σπατάλη χρήματος, κοκ.
Οπότε αυτά τα πράγματα αποτελούν τον άμεσο στόχο αλλαγής για τον νέο χρόνο, διότι αυτά αποτελούν πρόβλημα για τον άνθρωπο που έχει κάνει κατάχρηση στη διάρκεια των διακοπών.Ο άνθρωπος αισθάνεται την ανάγκη να απαλλαγεί από όλα αυτά και ορκίζεται να τα αλλάξει.
Έτσι, αρχές Ιανουαρίου γράφεται στο γυμναστήριο, ξεκινά δίαιτα, αλλά η επείγουσα ανάγκη αλλαγής αρχίζει να φθίνει.Κατά ένα μέρος το πρόβλημα είναι ότι ορκίζεται κανείς να κάνει αλλαγές στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν όλα τα παραπάνω τον ενοχλούν στο μέγιστο βαθμό, ενώ στην πραγματικότητα τα ίδια ακριβώς πράγματα γίνονται σε μικρότερο βαθμό, είναι λιγότερο ενοχλητικά και, άρα, λιγότερο επιτακτικά για να αλλάξουν τον υπόλοιπο χρόνο.
Ένας άλλος λόγος που δεν τηρούμε τις υποσχέσεις αλλαγής που δίνουμε στον εαυτό μας με το νέο χρόνο είναι ότι επιθυμούμε να ‘επανευέρουμε’ τον εαυτό μας, να γίνουμε μία βελτιωμένη κι επαυξημένη εκδοχή του.Έτσι, όταν κανείς θέτει έναν στόχο,φαινομενικά μικρό, πχ να χάσει 8 κιλά, από πίσω του θέτει και πολλές άλλες προϋποθέσεις που συμβαδίζουν με αυτόν τον στόχο και που τελικά αποτελούν άλλους στόχους (πχ όχι μόνο να χάσει τα κιλά, αλλά και να τρώει πιο υγιεινά, να πει ‘όχι’ στη μαμά που εξακολουθεί να μαγειρεύει, όντας λεπτότερος/η να βρει ταίρι, να κάνει οικογένεια…κοκ).
Κάτι τέτοιο όμως παίρνει τεράστιες διαστάσεις και ξεφεύγει από τον έλεγχο του ατόμου και ίσως τελικά είναι περισσότερο φαντασιακό και ουτοπικό, η ιδανική εικόνα του εαυτού και της ζωή του,και δεν είναι εφικτό.

Πώς μπορούμε να τηρήσουμε τις αποφάσεις για αλλαγή;
Ο πιο απλός τρόπος για να τηρήσουμε τις υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας ότι θα κάνουμε σημαντικές αλλαγές είναι να εξετάσουμε το λόγο που παίρνουμε αυτή την απόφαση –ώστε να μπορέσουμε να την κρατήσουμε.
Παίρνουμε τις αποφάσεις αλλαγής επειδή είναι της μόδας και έτσι κάνει όλος ο κόσμος; Συχνά οι άνθρωποι παίρνουν την απόφαση να κόψουν μια κακή συνήθεια ή να κάνουν μια αλλαγή με την καινούργια χρονιά επειδή έτσι κάνουν όλοι γύρω τους και αισθάνονται υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν και να μην απογοητεύσουν τους άλλους.
Όταν όμως κάποιος δηλώσει την τελευταία στιγμή ότι αποφάσισε να κάνει μια αλλαγή για λόγους κοινωνικής συμμόρφωσης και χωρίς να το έχει σκεφτεί καλά, το πιθανότερο είναι ότι όσο γρήγορα πήρε την απόφαση, τόσο πιο γρήγορα θα την αθετήσει. Δεν μπορεί κανείς να αφοσιωθεί σε έναν στόχο τον οποίο δεν έχει μελετήσει, δεν έχει οργανωθεί για το πώς θα τον κατακτήσει και δεν γνωρίζει τα προσωπικά του κίνητρα για το λόγο που ο στόχος αυτός είναι σημαντικός για τον ίδιο.

Τα κλειδιά της επιτυχημένης απόφασης για αλλαγές το 2010
• Τι σας απασχολούσε στ’ αλήθεια κατά τη διάρκεια του 2009; Ποιες ήταν οι επιτυχίες σας; Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι χρειάζεστε βελτίωση; Πρόκειται για την κοινωνική, την προσωπική ή την επαγγελματική σας ζωή;
• Οι αποφάσεις σας για αλλαγή δεν θα πρέπει να είναι αυτές που οι άλλοι θεωρούν ότι καλό θα ήταν να κάνετε, ούτε και να συγκρίνετε τον εαυτό σας με το τι κάνει ο περισσότερος κόσμος για να το υιοθετήσετε κι εσείς. Μπορεί για παράδειγμα να πιστεύετε ότι θα βοηθούσε να πηγαίνετε συχνότερα στο γυμναστήριο, αλλά είναι αυτός ο πραγματικός σας στόχος; Η αληθινή προτεραιότητα στη ζωή σας; Ή μήπως θεωρείτε ότι αυτό είναι καλή ιδέα επειδή πιστεύετε ότι έτσι θα βοηθηθείτε, ενώ στην πραγματικότητα επιθυμείτε κάτι άλλο; Έχετε περισσότερο πάθος να ασχοληθείτε με το χόμπι σας ή την καριέρα σας;
• Επιλέξτε αυτές τις αποφάσεις για αλλαγή οι οποίες ίσως δεν είναι οι πιο ευχάριστες, αλλά των οποίων το αποτέλεσμα θα σας κάνει πραγματικά περήφανους. Παρόλα αυτά, προσθέστε και κάτι πιο ανάλαφρο και ευχάριστο για το νέο χρόνο, που θα σας κάνει να νιώσετε όμορφα χωρίς πολύ κόπο, όπως μια αλλαγή κουρέματος ή χρώματος μαλλιών.
• Οργανωθείτε και προγραμματίστε τις αλλαγές. Σημειώστε όλες τις αλλαγές που θέλετε να κάνετε και στη συνέχεια βάλτε νούμερο προτεραιότητας δίπλα στην κάθε μία. Στη διπλανή στήλη σημειώστε πώς σκοπεύετε να τις πραγματοποιήσετε και το χρονοδιάγραμμά σας.
• Δώστε στον εαυτό σας κίνητρα για να επιτύχετε τους στόχους σας. Προγραμματίστε να ανταμοίψετε τον εαυτό σας όταν πετύχετε το πρώτο βήμα της αλλαγής, κάπου στα μισά της πορείας και, φυσικά, όταν πετύχετε το στόχο σας.
•Διατηρήστε ρεαλιστική στάση. Μην το παρακάνετε με άπειρους στόχους ή με κάτι τεράστιο και ανέφικτο. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο. Αν δείτε για παράδειγμα ότι το Φεβρουάριο το μυαλό σας δεν είναι προσηλωμένο στο στόχο σας, μη νιώσετε ενοχές και τα παρατήσετε, ξεκινήστε πάλι από ένα μικρό βήμα προς τον τελικό σας στόχο. Σε τελευταία ανάλυση, δεν υπάρχει προκαθορισμένη προθεσμία για την προσωπική βελτίωση του καθενός.


Bookmark and Share




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου