Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Μήνυση: «Ξεγύμνωσαν 17χρονο μαθητή στο Α.Τ. Πάτμου»

«Οσο περνούσε η ώρα και δεν κατάφερναν να μου αποσπάσουν ομολογία τόσο πιο αφόρητη γινόταν η σωματική και ψυχολογική βία που ασκούσαν οι αστυνομικοί πάνω μου. Ο ένας κόλλησε το κεφάλι μου στον τοίχο και ενώ με έσφιγγε στον λαιμό με χτυπούσε με γροθιές. «Ομολόγησε κωλόπαιδο, αλλιώς θα σε βάλω κάτω με τους Πακιστανούς και να δούμε αύριο αν θα ομολογήσεις ή όχι», με απειλούσε. Για να ολοκληρώσουν τον βασανιστικό εξευτελισμό μου αξίωσαν να γδυθώ ολοκληρωτικά. Το έκανα νιώθοντας ένα μηδενικό».

Είναι ένα μικρό, πλην χαρακτηριστικό, απόσπασμα της καταγγελίας τού ενός από τα τέσσερα ανήλικα θύματα σε μια ακόμη υπόθεση αστυνομικής αυθαιρεσίας με τη μορφή της βίας, σωματικής και ψυχολογικής.

Αυτή τη φορά η επίσημη καταγγελία, καθώς έχει ήδη κατατεθεί μήνυση σε βάρος τεσσάρων «οργάνων της τάξης» που υπηρετούν σε Αστυνομικό Τμήμα της Πάτμου αφορά τα αδικήματα των βασανιστηρίων, της απρόκλητης εξύβρισης και κακόβουλης βλασφημίας, καθώς και της παράβασης καθήκοντος που φέρεται να διαπράχθηκαν σε βάρος τεσσάρων μαθητών της Β' Τάξης του Λυκείου.

Οπως αναφέρεται στην πολυσέλιδη μήνυση που διερευνάται ήδη από τον εισαγγελέα Κω τα τέσσερα παιδιά που έπιναν καφέ σε μαγαζί του νησιού προσήχθησαν από τους αστυνομικούς στο Τμήμα, καθώς θεωρήθηκαν ύποπτοι για τις φθορές, οι οποίες είχαν προκληθεί από άγνωστο δράστη στο μηχανάκι ενός συναδέλφου τους.

Εκεί, στο πλαίσιο της «άτυπης ανάκρισης» οι αστυνομικοί τους υπέβαλαν -σύμφωνα με τη μήνυση- ακόμη και στην εξευτελιστική διαδικασία του ξεγυμνώματος.

Καταγγέλλουν οι 17χρονοι μαθητές:

«Οταν μας οδήγησαν στο Τμήμα, όπου τους ακολουθήσαμε χωρίς να φέρουμε αντιρρήσεις καθώς δεν είχαμε κανένα λόγο» οι αστυνομικοί «άρχισαν να ουρλιάζουν ασκώντας πάνω μας αφόρητη ψυχολογική βία, μας εκβίαζαν για να αποσπάσουν πληροφορίες για τις φθορές στο μηχανάκι που εμείς αγνοούσαμε. Ταυτόχρονα ένας από αυτούς χτυπούσε λυσσαλέα το τραπέζι αναποδογυρίζοντας ό,τι υπήρχε μπροστά του».

Ενα από τα παιδιά σωριάστηκε λιπόθυμο σε μία καρέκλα, καθώς δεν άντεξε την αδικαιολόγητη ψυχολογική βία που τους ασκήθηκε, παρ' όλα αυτά ο αστυνομικός συνέχισε την ανάκριση.

«Στράφηκε προς εμένα -υποστηρίζει άλλος μαθητής- αξιώνοντας απειλητικά να γδυθώ. Στο ερώτημά μου γιατί να το κάνω απάντησε ότι μπορεί να είχα κλέψει κάτι προηγουμένως ή να είχα πάνω μου ναρκωτικά. Οπως ήταν φυσικό, ντράπηκα να γδυθώ και τότε ουρλιάζοντας με ανάγκασε να το κάνω, απειλώντας με πως αν δεν το έκανα θα πάω κατηγορούμενος. Υπέκυψα μη μπορώντας να κάνω διαφορετικά και έβγαλα τα ρούχα μου, αφού δεν άντεχα άλλο την ψυχολογική βία και παρέμεινα με το εσώρουχο. Εκείνος μετά αξίωσε να κατεβάσω και το εσώρουχό μου».

Οι μαθητές, όταν επέστρεψαν στα σπίτια τους, περιέγραψαν τη σοκαριστική εμπειρία τους στους γονείς τους, οι οποίοι πήγαν αμέσως στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου, όπως αναφέρεται στη μήνυση την οποία υπέβαλαν μαζί με τα παιδιά τους, ο αστυνομικός που ήταν εκεί «όχι μόνο δεν αρνήθηκε όσα μας κατήγγειλαν τα παιδιά μας, αλλά αντέταξε πως όλα έγιναν νόμιμα».

Οταν μάλιστα ο πατέρας ενός από τους ανήλικους του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να στραφεί ποινικά σε βάρος τους φέρεται να απαξιώθηκε με τη φράση που εμπεριείχε και έμμεση απειλή:

«Μην κάνεις τίποτα, θα πάρει 5-6 χρόνια και στο τέλος δεν πρόκειται να πετύχεις τίποτα, ενώ τα παιδιά θα πάθουν σίγουρα κάτι κακό».

Ενας μάλιστα από τους ανήλικους ισχυρίζεται ότι όταν πήγε στο Κέντρο Υγείας του νησιού, η εφημερεύουσα γιατρός, μόλις της ανέφερε ότι είχε κακοποιηθεί από αστυνομικούς, «αρνήθηκε να με εξετάσει λέγοντας πως δεν θέλει να μπλέξει».

Για το συμβάν έχει ενημερωθεί, όπως υποστηρίζουν οι μηνυτές, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ώστε να ληφθούν τα αναγκαία διοικητικά μέτρα για τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου