Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Δικαιώθηκε από το Βρετανικό Εφετείο ο Μ.Αποστολίδης στην υπόθεση Όραμς

Θα εκτελεστεί η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου

Η έπαυλη του ζεύγους Όραμς που έχει ανεγερθεί παράνομα στη γη του Μελέτη Αποστολίδη.
Λονδίνο: Το Βρετανικό Εφετείο εξέδωσε σήμερα την απόφασή του σε σχέση με την υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς. Το Εφετείο απεφάνθη ότι η απόφαση του Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να εκτελεστεί. Το κυπριακό Δικαστήριο αποφάσισε ότι το ζεύγος Οραμς θα πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις στον Μελέτη Αποστολίδη, να κατεδαφίσει την παράνομη ανάπτυξη στην περιουσία του στην κατεχόμενη Λάπηθο, να τερματίσει τις επεμβάσεις σε αυτήν και να την παραδώσει στο νόμιμο ιδιοκτήτη της.

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Ελληνοκύπριος πρόσφυγας Μελέτης Αποστολίδης, σημειώνοντας ότι η...
σημερινή απόφαση αποτελεί «νίκη των θεσμών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα εκτιμά ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά όλες τις πτυχές του περιουσιακού.

Ο δικηγόρος του Μελέτη Αποστολίδη, Κωνσταντής Καντούνας, σε μια πρώτη αντίδραση μετά τη σημερινή απόφαση του Βρετανικού Εφετείου δήλωσε πως η εν λόγω απόφαση είναι ''οριστική και αμετάκλητη, χωρίς περιθώριο για έφεση''.

Εξέφρασε ευχαριστίες σε όλους όσοι έχουν συμβάλει στην προσπάθεια αυτή.
Σημειώνεται ότι ούτε το ζεύγος Οραμς αλλά ούτε και η Σιέρι Μπλερ ήταν στο δικαστήριο κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία.

Ο κ. Καντούνας εξέφρασε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, προσθέτοντας ότι δικαιώθηκε ο πελάτης του.

Δηλώσεις Δ.Χριστόφια

Η απόφαση του Βρετανικού Εφετείου στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς, ουσιαστικά επικυρώνει την απόφαση του Κυπριακού Δικαστηρίου δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας πως η απόφαση αυτή έχει και νομική αλλά και πολιτική σημασία.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Βρετανικού Εφετείου σε σχέση με την υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς, με την οποία απεφάνθη ότι η απόφαση του Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να εκτελεστεί.

«Το Κυπριακό Δικαστήριο δεν μπορεί να εκτελέσει κανονικά, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που πρέπει να εκτελέσει» ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημειώνοντας πως «ούτε και η Κυπριακή Δημοκρατία δυστυχώς ασκεί την κυριαρχία που μπορεί και πρέπει νόμιμα να ασκεί στο έδαφος της κατεχόμενης Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι «η απόφαση αυτή η οποία ουσιαστικά επικυρώνει δηλαδή την απόφαση του δικού μας του δικαστηρίου έχει σημαντική νομική αλλά και πολιτική σημασία. Νομική γιατί το αγγλικό δικαστήριο συμπεριφέρθηκε με βάση τους νόμους και τους κανόνες της ΕΕ και της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του δικαστηρίου ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πολιτική γιατί δίνει και απάντηση στην πλευρά η οποία θέλει να αρνηθεί το δικαίωμα στην ιδιοκτησία ή στη χρήση της ιδιοκτησίας» είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θέλησε να πει πολλά πράγματα για την απόφαση αφού όπως είπε δεν την έχει δει ακόμα και πρόσθεσε πως «θα γίνουν περισσότερες αναλύσεις. Από πολιτικής σκοπιάς εμείς κρατάμε αυτή την απόφαση και θα την αξιοποιήσουμε δεόντως» σημείωσε.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος είπε πως «σας κάνω το χατίρι να κάνω ένα πρώτο σχόλιο. Αμα μπούμε σε λεπτομέρειες νομίζω δεν θα ήταν από δικής μου πλευράς και τόσο υπεύθυνο» κατέληξε.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου