Η αρωγή άρχισε χθες να φτάνει απ΄ όλο τον κόσμο στην Αϊτή, ενώ απελπισμένοι άνθρωποι αγωνίζονταν να σώσουν τους παγιδευμένους και τους τραυματίες χωρίς βοήθεια από τις αρχές, οι οποίες κατέρρευσαν κι αυτές από τον ισχυρό σεισμό.
Δύο εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν εξαιτίας του σεισμού, προειδοποίησε η οργάνωση Save Τhe Children. Πολλά έχουν χάσει τους γονείς τους ή έχουν τραυματιστεί σοβαρά, καθώς ο σεισμός των 7 βαθμών έπληξε τη χώρα στις 4.56 μ.μ., όταν πολλά βρίσκονταν στο σχολείο. «Είναι μια απίστευτα τραυματική εμπειρία για τα παιδιά», δήλωσε ο Γκάρετ Όουεν, διευθυντής του τομέα έκτακτων αναγκών της οργάνωσης. «Χιλιάδες παιδιά θα έχουν χάσει κάθε επαφή με τις οικογένειες και τους φίλους τους και θα πασχίζουν τώρα να επιβιώσουν μόνα τους μέσα στα ερείπια. Κοιμούνται μόνα τους, έχουν τραυματιστεί ψυχικά από τη θέα των πτωμάτων και δεν ξέρουν πού να στραφούν για βοήθεια. Έχει μεγάλη σημασία να προστατευθούν και από την κακοποίηση. Ξέρουμε ότι η φυλακή κατέρρευσε και τα μοναχικά παιδιά είναι απίστευτα ευάλωτα».
Ανώτερος αξιωματούχος του Αϊτινού Ερυθρού Σταυρού δήλωσε πως η οργάνωσή του υπολογίζει πως οι νεκροί είναι 45.000
ώς 50.000, διευκρινίζοντας πάντως πως «ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια ούτε μπορεί να επιβεβαιώσει κάποιον αριθμό». «Πιστεύουμε ακόμη πως σ΄ όλη τη χώρα έχουν πληγεί 3 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι είτε έχουν τραυματιστεί είτε έχουν μείνει άστεγοι», πρόσθεσε. Πρόκειται για το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού του νησιού.
δές το video
Νόμισμά τους το νερό
Μεγάλα αεροσκάφη άρχισαν χθες να μεταφέρουν βοήθεια, που όμως.......
αργούσε να φτάσει στους Αϊτινούς που περιφέρονταν σιωπηλοί στους δρόμους του Πορτ-ο-Πρενς ανάμεσα στα ερείπια, αναζητώντας απελπισμένα νερό, τρόφιμα και ιατρική βοήθεια. «Τα χρήματα δεν αξίζουν τίποτε αυτή τη στιγμή, το νόμισμα είναι το νερό», είπε ένας ξένος εργαζόμενος σε οργάνωση αρωγής. Οι λεηλασίες σούπερ μάρκετ και άλλων καταστημάτων άρχισαν αμέσως μετά τον σεισμό- άρπαζαν ηλεκτρικές συσκευές, ρύζι και άλλα τρόφιμα. Όμως εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής είπαν ότι όλα γίνονταν ήρεμα, με ελάχιστες συγκρούσεις. Σε άλλο σημείο πολίτες έπαιρναν βενζίνη από ένα κατεστραμμένο βυτιοφόρο, την οποία μετάγγιζαν ρουφώντας τη με σωλήνες. «Όλοι οι αστυνομικοί είναι απασχολημένοι, προσπαθούν να διασώσουν ή να θάψουν τις δικές τους οικογένειες», σχολίασε ο Μανουέλ Ντεές, ιδιοκτήτης εργοστασίου τούβλων. «Δεν έχουν τον χρόνο για να περιπολούν στους δρόμους».
Οργανωμένες προσπάθειες διάσωσης παγιδευμένων ή απομάκρυνσης των πτωμάτων δεν έγιναν χθες. Σε πολλά κτίρια που έχουν καταρρεύσει, γείτονες και εθελοντές έσκαβαν στα ερείπια, συχνά με γυμνά χέρια. Πτώματα κείτονταν στον δρόμο, συχνά καλυμμένα με ένα λευκό ύφασμα, μέσα στην τροπική ζέστη. Μερικοί έσερναν τους νεκρούς στους δρόμους για να φτάσουν ώς το νοσοκομείο και να τους αφήσουν εκεί. Άλλοι προσπαθούσαν να μεταφέρουν νεκρούς συγγενείς σε γειτονικούς λόφους για να τους κηδέψουν- γι΄ αυτό οι κυανόκρανοι απηύθυναν προειδοποίηση ότι η πρακτική αυτή μπορεί να προκαλέσει επιδημίες και ζήτησαν από τις αρχές να δημιουργηθεί ένα νέο κοιμητήριο.
«Είναι πολύ χειρότερα από έναν κυκλώνα», είπε ο Τζιμίτρι Κοκιγιόν, βοηθός γιατρού σε κέντρο πρώτων βοηθειών που είχε στηθεί στον χώρο στάθμευσης ενός νοσοκομείου. «Δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει τίποτε, οι άνθρωποι που διψούν θα πεθάνουν».
Φοβήθηκαν το τσουνάμι
Χιλιάδες Αϊτινοί προσπάθησαν χθες πανικόβλητοι να φθάσουν στα υψώματα του Πετιονβίλ, ενός προαστίου του Πορτ-ο-Πρενς, αφού κυκλοφόρησαν φήμες ότι έρχεται τσουνάμι. Πεζή ή με αυτοκίνητα, με κουβέρτες στα χέρια και μικρά παιδιά στην αγκαλιά, προσπαθούσαν όπως όπως να ανέβουν όσο μπορούσαν ψηλότερα. «Υπήρχαν αρκετοί που αισθάνθηκαν ότι έρχεται τσουνάμι. Ξαφνικά έπιασε κρύο. Πολλοί είπαν ότι η στάθμη του νερού ανεβαίνει», εξήγησε μια γυναίκα που προσπαθούσε να φτάσει στα υψώματα του Πετιονβίλ. Κάποιος διαλαλούσε το τέλος του κόσμου, μιλώντας στα κρεολικά. Ωστόσο το τσουνάμι δεν ήρθε. Κάποιοι είπαν πως τέτοιες φήμες διαδίδουν επιτήδειοι ώστε να μπορούν να λεηλατούν ευκολότερα τα σπίτια.
Τέλειωσαν οι σάκοι για τα πτώματα
ΟΙ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΕΣ φοβούνταν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και πέρασαν την προηγούμενη νύχτα στην ύπαιθρο. Ξένοι κοιμούνταν γύρω από την πισίνα του ξενοδοχείου ενώ πολλοί τραυματίες και ετοιμοθάνατοι κείτονταν απ΄ έξω. Λυγμοί και θρήνοι ακούγονταν όλη τη νύχτα, ενώ μετασεισμοί έκαναν τους ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι μακριά από τους τοίχους.
Δημοσιογράφος του Ρώυτερ υπολόγισε πως περισσότερα από χίλια πτώματα βρίσκονταν χθες στοιβαγμένα έξω από το νεκροτομείο.
Ο Αϊτινός Ερυθρός Σταυρός δεν διαθέτει άλλους σάκους για πτώματα και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε πως στέλνει 3.000.
Οι ΗΠΑ έστειλαν 3.500
στρατιώτες και 300 γιατρούς και νοσηλευτές.
Το Πεντάγωνο στέλνει επίσης ένα αεροπλανοφόρο, το «Carl Vinson», και τρία αμφίβια πλοία. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη «μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αρωγής στην πρόσφατη ιστορία μας», ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. «Δεν θα σας ξεχάσουμε», υποσχέθηκε στους Αϊτινούς.
Στον ΟΗΕ
Η δράση των σωστικών συνεργείων, που άρχισαν χθες να καταφθάνουν, επέφερε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα: ένα απ΄ αυτά ανέσυρε ζωντανό χθες έναν εργαζόμενο του ΟΗΕ, τον 35χρονο Εσθονό Τάρμο Γιόβεερ, από τα ερείπια της έδρας του οργανισμού που κατέρρευσε. Αεροπλάνα που μετέφεραν ομάδες από την Κίνα, τη Γαλλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Πορτ-οΠρενς με τόνους νερό, τρόφιμα, φάρμακα και άλλα εφόδια. Όμως χρειάστηκαν έξι ώρες για να ξεφορτωθεί ένα κινεζικό αεροπλάνο, επειδή στο αεροδρόμιο δεν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός.
ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ! Φιντάν και αλ -Τζολάνι πίνουν τσάι στο όρος Κασούν της
Δαμασκού...
-
Μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου, Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν
και ο νέος ηγέτης της Συρίας, Αμπού Μοχάμεντ αλ- Τζολάνι ανέβηκαν το όρος
Κασού...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου