Κάποιοι τα αποκαλούν «βρωμόπουλα» επειδή τους κουτσούλησαν το πλυμένο τους αμάξι, κάποιοι τα μισούν επειδή τους λέρωσαν τις τέντες και κάποιοι αδαείς θεωρούν ότι πρέπει να τα εξοντώσουν επειδή δεν έχουν καμία χρησιμότητα. «Δεν τρώγονται, δεν έχουν ωραία φωνή, είναι άθλια εμφανισιακά και κουτσουλάνε», γράφουν χαρακτηριστικά στο Διαδίκτυο κάποιοι από αυτούς.
Με ανάποδα καρφιά στα πρεβάζια παραθύρων και σπασμένα κολλημένα κοφτερά γυαλιά, που έχουν τοποθετηθεί ακόμη και στα παράθυρα εκκλησιών, καθώς και δηλητήριο, τα περιστέρια έχουν βρεθεί στο στόχαστρο δεκάδων αρρωστημένων μυαλών.
Σε πολλές γειτονιές μάλιστα αποτελούν την αιτία για ομηρικούς καβγάδες μεταξύ εκείνων που τα ταΐζουν καθημερινά και εκείνων που τους βρίζουν επειδή τα ταΐζουν, θεωρώντας ότι αποτελούν εστίες μόλυνσης, όπως αντιμετωπίζουν δηλαδή και οποιοδήποτε άλλο είδος εκτός από τον άνθρωπο.
Εκτός από τους φανατικούς εχθρούς, τα περιστέρια διαθέτουν και πολλούς φανατικούς φίλους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ενας από αυτούς είναι ο Στάθης Πολυμέρης, ένας χομπίστας περιστεράς από την Εύβοια, ο οποίος ασχολείται με τα περιστέρια 50 ολόκληρα χρόνια. Σε αυτόν απευθύνθηκε η «Ε» για να βρει «θεμιτούς» τρόπους, τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιήσουν όσοι δεν μπορούν να εκτιμήσουν τη συντροφιά αυτών των υπέροχων πτηνών, που συμβολίζουν τόσα πολλά, αφού, όπως επισημαίνει, τα κρεμασμένα cd στα μπαλκόνια, τα οποία θέλει ο «μύθος» να φοβίζουν τα περιστέρια με τον ήχο και τους χρωματισμούς που δημιουργούν με τον αέρα και τον ήλιο αντίστοιχα, δεν αποτελούν λύση.
**Ομοίωμα γερακιού. Δεν πωλείται στην αγορά -όπως μας λέει ο κ. Πολυμέρης- αλλά είναι εύκολο να το φτιάξεις. Αρκεί ένα πήλινο ομοίωμα. Αν δεν πιάνουν τα χέρια σας, απευθυνθείτε σε ένα εργαστήριο πήλινων κατασκευών. Το βάφετε στα χρώματα του γερακιού, το τοποθετείτε στο μπαλκόνι και λειτουργεί ως σκιάχτρο.
**Ηχοι γερακιού. Υπάρχουν στο Διαδίκτυο. «Κατεβάζεις» τους ήχους, τους περνάς σε ένα cd και το βάζεις να παίζει. Δεν κοστίζει τίποτα. Μόνο λίγο από το χρόνο σας.
**Χρησιμοποιήστε συσκευές υπερήχων, όπως είναι εκείνες που απωθούν τα τρωκτικά. Υπάρχει περίπτωση να λειτουργούν και στα περιστέρια. Θα τις βρείτε σε κατάστημα και θα τις βάλετε στην πρίζα. Πολλές λειτουργούν και με μπαταρία. Μια μέση τιμή είναι 50 ευρώ.
**Πετονιά. Παίρνετε την πετονιά του ψαρέματος και την τοποθετείτε κατάλληλα πάνω στα κάγκελα του μπαλκονιού. Αν τα περιστέρια δεν μπορούν να στηριχθούν πάνω στο κάγκελο ή στο πεζούλι αποφεύγουν να καθίσουν σε αυτό το σημείο. Η τιμή εξαρτάται από την κατασκευή και πόση πετονιά θα χρειαστείτε.
**Διάφανο δίχτυ. Επενδύεις το μπαλκόνι με αυτό για κάποιο διάστημα. Αν δεν υπάρχει κοιλότητα το πουλί δεν μπορεί να καθίσει. Κοστίζει κάτι λιγότερο από 18 ευρώ (στη διάσταση 294 x 94 cm).
«Οπως βλέπετε, υπάρχουν αρκετοί τρόποι, εύσχημοι, για να διώξεις ένα πουλί. Αρκεί να τους σκεφτεί κανείς», καταλήγει ο κ. Πολυμέρης. Και δεν έχει άδικο. Μπορούμε να ζούμε όλοι μαζί, φτάνει να το θέλουμε. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου