Η έρευνα διεξήχθη από το Κέντρο Έρευνας για τη νόσο Αλτσχάιμερ στη Φλόριντα και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "Επιθεώρηση για τη νόσο Αλτσχάιμερ".
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, η οποία διεξήγαγε πειράματα σε ποντίκια, τα οποία είχαν προγραμματισθεί γενετικά να εμφανίσουν τη νόσο, η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα προστάτεψε τη μνήμη των πειραματόζωων αυτών.
Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν 96 ποντίκια, τα οποία είχαν προγραμματισθεί γενετικά να εμφανίσουν βήτα αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο, πρόδρομο της νόσου.
Όλα τα ποντίκια ετίθεντο υπό την επήρεια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ενός απλού κινητού τηλεφώνου,από μια ώρα, δύο φορές την ημέρα για επτά με εννέα μήνες.
Τα κλουβιά των πειραματόζωων ήταν τοποθετημένα σε ίση απόσταση γύρω από μια κεντρικά τοποθετημένη κεραία που αναπαρήγαγε το σήμα του κινητού τηλεφώνου.
Οι ερευνητές, υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής του Κέντρου για την Έρευνα της νόσου Αλτσαχάιμερ, Γκάρι Άρεντας, δήλωσαν ότι όσα νέα ενήλικα ποντίκια, τα οποία δεν είχαν ακόμη εμφανίσει προβλήματα μνήμης, εκτέθηκαν στην ακτινοβολία αποδείχθηκε ότι η γνωστική τους ικανότητα προστατεύθηκε.
Συγκεκριμένα τα ποντίκια που νοσούσαν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, στα πειράματα μέτρησης μνήμης και ικανοτήτων τα πήγαν τόσο καλά όσο και τα πειραματόζωα που δεν νοσούσαν.
Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη και τα μεγαλύτερα σε ηλικία ποντίκια που είχαν αρχίσει να εμφανίζουν προβλήματα μνήμης, έπειτα από την έκθεσή τους στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, φάνηκε ότι το πρόβλημά τους ήταν αντιστρέψιμο και η βλάβη στο εγκέφαλο εξαφανίσθηκε.
Σύμφωνα με τον Γκάρι Άρεντας, τα αποτελέσματα αυτά χρειάστηκε μήνες για να αποδειχθούν, κάτι που σημαίνει ότι για τον άνθρωπο θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια.
Τώρα οι επιστήμονες πειραματίζονται με διαφορετικές συχνότητες ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μπορούν να προκύψουν πιο δραστικά αποτελέσματα.
Επίσης όπως τονίζεται στην έρευνα, δεν διαπιστώθηκε αλλοίωση του εγκεφάλου ή εμφάνιση όγκων από την παρατεταμένη έκθεση στην ακτινοβολία.
Η Σουζάν Σόρενσεν, επικεφαλής έρευνας της Εταιρείας για το Αλτσχάιμερ, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα εντυπωσιακά και αρκετά πειστικά, ωστόσο τόνισε ότι τα πειράματα αυτά βρίσκονται στην αρχική τους φάση και θα χρειαστούν χρόνια και αρκετή δουλειά προτού δοκιμασθούν σε ανθρώπους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου