Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Ο πλανήτης στο πλευρό της Αϊτής

Σχεδόν όλες οι χώρες του πλανήτη εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν την Αϊτή στις δύσκολες στιγμές που περνάει.

ΠΑΡΙΣΙ

Στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Nicolas Sarkozy ανακοίνωσε ότι ....

έδωσε εντολή για την αποστολή σωστικών συνεργείων για την παροχή βοήθειας στα θύματα του σεισμού στην Αϊτή, καθώς και τους 1.400 Γάλλους που ζουν εκεί. Ο υπουργός Ανάπτυξης της χώρας δήλωσε ακόμα ότι η Γαλλία απέστειλε στην Αϊτή δύο αεροπλάνα που μεταφέρουν 60 διασώστες.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Στο πλευρό της Αϊτής και ο πρόεδρος της Bραζιλίας, Lula Da Silva. Η κυβερνήσή του αποφάσισε την αποστολή 10 εκατ. δολαρίων και 14 τόνων τροφίμων.

Ωστόσο, πηγές της κυβέρνησης της Βραζιλίας ανέφεραν ότι η βοήθεια προς την Αϊτή αναμένεται να αυξηθεί στα 15 εκατ. δολάρια.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Γερμανία αποδέσμευσε ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ ως επείγουσα βοήθεια προς την Αϊτή, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και συγκρότησε ομάδα διαχείρισης της κρίσης, η οποία θα επιβλέπει την επιχείρηση παροχής βοήθειας.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι αποδέσμευσε τρία εκατομμύρια ευρώ βοήθειας για την Αϊτή, επιπλέον των τριών αεροπλάνων με 150 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα στείλει, δήλωσε η υφυπουργός Διεθνούς Συνεργασίας, Σοράγια Ροντρίγκες, η οποία γνωστοποίησε επίσης, ότι «η Ισπανία προσφέρει στις 27 χώρες της ΕΕ την βάση της στον Παναμά, αν τους είναι απαραίτητη για να στείλουν βοήθεια στην Αϊτή».

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η Μ. Βρετανία από τη μεριά της θα στείλει μία ομάδα 64 διασωστών καθώς και γιατρούς και ιατρικό προσωπικό στην Αϊτή για να βοηθήσει την διεθνή προσπάθεια.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ

Η Ισλανδία και η Ιταλία θα στείλουν ομάδες διασωστών και ιατρικό εξοπλισμό, ενώ οι κυβερνήσεις της Δανίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις των χωρών αυτών ετοιμάζονται να προσφέρουν βοήθεια.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Η Αυστραλία θα αποδεσμεύσει εννέα εκατομμύρια δολάρια για να παράσχει έκτακτη οικονομική βοήθεια στην Αϊτή, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Στίβεν Σμιθ.

"Είναι μια σημαντική οικονομική βοήθεια. Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της καταστροφής και τη σημασία των σχέσεών μας με την περιοχή της Καραϊβικής, πιστεύουμε ότι ενδείκνυται να προσφέρουμε αυτή την αρωγή", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Αυστραλός αξιωματούχος αναφέροντας ότι θα δοθούν και άλλα χρήματα για την ανοικοδόμηση της χώρας.

ΚΟΥΒΑ

Η Κούβα ανακοίνωσε ότι θα στείλει έκτακτη ιατρική βοήθεια στην Αϊτή, όπου βρίσκονται ήδη περίπου 400 Κουβανοί μέλη οργανώσεων αρωγής. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μπρούνο Ροντρίγκες, δήλωσε σχετικά: «Θα στείλουμε έκτακτη ιατρική βοήθεια στην αδελφή δημοκρατία της Αϊτής. Θα στείλουμε μία ποσότητα φαρμάκων ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και γιατροί θα μεταβούν επί τόπου».

ΧΙΛΗ

Η Χιλή θα αποστείλει στην Αϊτή 15 τόνους βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα, ενώ ιατρικό προσωπικό και ομάδα διασωστών με ειδίκευση στα θύματα σεισμών πρόκειται να φτάσουν αύριο στη χώρα, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπασελέτ.

Στην Bogota, η προεδρία ανακοίνωσε ότι η Κολομβία έχει τεθεί «σε συναγερμό και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην έκκληση των Αρχών της Αϊτής για βοήθεια», προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Άμυνας και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ετοιμάζονται να συντονίσουν τις προσπάθειες αρωγής. Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι στέλνει 50μελή «ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας» μέσα στις επόμενες ώρες.



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι αποδέσμευσε τρία εκατομμύρια ευρώ για έκτακτη βοήθεια προς την Αϊτή.

Ο ΟΗΕ ετοιμάζει μία μεγάλη κινητοποίηση αρωγής με διασώστες και τρόφιμα, δήλωσαν αξιωματούχοι του οργανισμού.

Ο Ερυθρός Σταυρός έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται στην Αϊτή βοηθώντας τα θύματα του σεισμού. Η Ισπανία από τη μεριά της προσέφερε 150 τόνους έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αϊτή, όπως δήλωσε η υφυπουργός Διεθνούς Συνεργασίας.

Ακόμα και στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook έχουν δημιουργηθεί πολλά γκρουπ που έχουν στόχο να προσφέρουν βοήθεια στην Αϊτή. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν ήδη γίνει μέλη των συγκεκριμένων γκρουπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου