Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Wi-Fi που «βλέπουν» πίσω από κλειστές πόρτες




Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν τρόπο να αξιοποιήσουν τα ασύρματα (Wi-Fi) ραδιοσήματα για να παίρνουν μια εικόνα –ή έστω μια ιδέα- για το τι υπάρχει πίσω από ένα στερεό τοίχο.
Προς το παρόν, οι επιστήμονες μπορούν να «δουν» αν υπάρχουν κινήσεις ανθρώπων πίσω από μια κλειστή πόρτα ή ένα τοίχο και στο μέλλον πιστεύουν ότι, βελτιώνοντας την τεχνολογία, θα είναι σε θέση να έχουν πιο καθαρή εικόνα.
Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου της Γιούτα, υπό τους Τζόι Γουίλσον και Νιλ Πατγουάρι, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ». Η νέα τεχνική μετρά τις ραδιο-παρεμβολές που παρατηρούνται ανάμεσα στους κόμβους του ασύρματου δικτύου.
Αν κάποιος περάσει μέσα από το πεδίο των ραδιοσημάτων, η συσκευή καταγράφει μια μεταβολή στο επίπεδο αντίστασης και στέλνει την πληροφορία σε ένα κομπιούτερ, όπου δημιουργείται μια εικόνα.
Προς το παρόν, η συσκευή μπορεί να «δει» σε απόσταση μέχρι ενός περίπου μέτρου πίσω από ένα τοίχο ή μια κλειστή πόρτα και να «πιάσει» μόνο τις κινήσεις ανθρώπων. Δεν μπορεί ακόμα να δημιουργήσει στον υπολογιστή μια πραγματική εικόνα του τι βρίσκεται πίσω από στερεή επιφάνεια, όμως οι ερευνητές δηλώνουν βέβαιοι ότι θα καταφέρουν να το πετύχουν κι αυτό στη συνέχεια.
Η νέα τεχνολογία, ειδικά αν βελτιωθεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, δημιουργώντας ένα ασύρματο δίκτυο στον τόπο μιας καταστροφής και διευκολύνοντας τον εντοπισμό εγκλωβισμένων θυμάτων, π.χ. κάτω από ερείπια.
Επίσης, κατά τους ερευνητές, θα ήταν χρήσιμη σε αστυνομικές και στρατιωτικές υπηρεσίες, που θέλουν να εισέλθουν σε ένα δυνητικά επικίνδυνο χώρο, βοηθώντας να έχουν μια εικόνα για το αν και που βρίσκονται άνθρωποι μέσα σε ένα δωμάτιο ή ένα κτίριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου