Ο μεγάλος σεισμός της Ινδονησίας «αποσταθεροποίησε ρήγματα σε όλη τη Γη»
Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα έχει μήκος 1300 χλμ και απειλεί το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Αντζελες
Ο σεισμός των 9,1 Ρίχτερ που προκάλεσε το τσουνάμι του 2004 αποσταθεροποίησε το διαβόητο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια, σε απόσταση 8.000 χιλιομέτρων, και πιθανότατα και άλλες σεισμογενείς περιοχές, αναφέρουν Αμερικανοί γεωλόγοι.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι οι ισχυροί σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν δονήσεις σε μακρινές αποστάσεις, ένα φαινόμενο που θυμίζει ντόμινο. Όμως η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, δείχνει ότι οι νέοι σεισμοί μπορούν να συμβούν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων ακόμα και μήνες μετά την αρχική δόνηση που τους πυροδότησε.
Εξετάζοντας σεισμικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 22 χρόνια στην πόλη του Πάρκφιλντ, ακριβώς πάνω από το διαβόητο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ διαπίστωσαν ότι η σεισμική δραστηριότητα παρουσίασε έξαρση το 2005, λίγους μήνες μετά το σεισμό της Σουμάτρας που προκάλεσε το τσουνάμι το Δεκέμβριο του 2004.
Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Nature, ανάλογη έξαρση είχε καταγραφεί στα μέσα της δεκαετίας του 1990, έπειτα από σεισμό έντασης 7,3 στην κλίμακα Ρίχτερ που είχε σημειωθεί στη έρημο της Καλιφόρνιας, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το Πάρκφιλντ.
Ο σεισμολόγος Δρ Τακάκι Τάιρα και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ακόμα ότι το διάστημα 2005-2007 που ακολούθησε το σεισμό της Σουμάτρας η συχνότητα σεισμών άνω των 8,0 Ρίχτερ ήταν μεγαλύτερη από οποιαδήποτε συγκρίσιμη περίοδο εδώ και τουλάχιστον ένα αιώνα.
Η ομάδα του Δρ Τάιρα αποδίδει αυτό το φαινόμενο ντόμινο σε δύο κυρίως παράγοντες: Πρώτον, τα σεισμικά κύματα της αρχικής δόνησης διαχέονται προς πολλαπλές κατευθύνσεις, ένα φαινόμενο που ονομάζεται σεισμική σκέδαση. Δεύτερον, οι δονήσεις μπορούν να προκαλέσουν μετακίνηση των υπόγειων υδάτων μέσα σε μακρινά ρήγματα. Το νερό αυτό μπορεί με τη σειρά του να λειτουργήσει ως λιπαντικό και να διευκολύνει την εκδήλωση νέων σεισμών.
«Η εξασθένηση του ρήγματος σημαίνει ότι το ρήγμα μπορεί να αποθηκεύσει λιγότερη τάση πριν ολισθήσει» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης.
«Εξετάσαμε μόνο το Πάρκφιλντ, εικάζουμε όμως ότι το ίδιο συμβαίνει σε πολλές περιοχές του κόσμου» επισημαίνει.
Τονίζει ακόμα ότι η αβεβαιότητα που υπάρχει όσον αφορά την επίδραση των υπόγειων υδάτων καθιστά αδύνατη, τουλάχιστον προς το παρόν, την πρόβλεψη των σεισμών.
Περισσότερα στοιχεία αναμένεται τώρα να προκύψουν από το σταθμό παρακολούθησης SAFOD στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, όπου οι γεωλόγοι έχουν ανοίξει γεώτρηση 3.000 μέτρων ακριβώς μέσα στο ρήγμα για να εγκαταστήσουν υπόγειους σεισμογράφους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου