Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Ξεκινά τη λειτουργία της η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαινίασε επίσημα κατά τη διάρκεια της 61ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, τη λειτουργία της ηλεκτρονικής της βιβλιοθήκης, η οποία περιλαμβάνει ευρωπαϊκά έγγραφα 50 ετών σε περίπου 50 γλώσσες.

http://www.europeana.eu/portal/

Εμπνευσμένη από την προσπάθεια της αρχαίας Αλεξάνδρειας να συγκεντρώσει τη γνώση όλου του κόσμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά τη λειτουργία της ψηφιακής βιβλιοθήκης Europeana, τη δικτυακή επιτομή της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Περίπου 110.000 εκδόσεις ή 12 εκατομμύρια σελίδες, συνολικού κόστους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, «σκαναρίστηκαν» και μπορεί ο καθένας να τις συμβουλευθεί ή να έχει πρόσβαση σε αυτές στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του ευρωπαϊκού Βιβλιοπωλείου.

Προτείνει όλες τις εκδόσεις που εξέδωσε το Γραφείο εκδόσεων για λογαριασμό των κοινοτικών θεσμών, υπηρεσιών και άλλων οργανισμών από το 1952. «Πιστεύω πως με την on-line βιβλιοθήκη η διαφάνεια είναι πλήρης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την πολυγλωσσία, Λέοναρντ Ορμπάν.

«Από τη στιγμή που η ψηφιακή βιβλιοθήκη είναι on-line, κανένας δεν μπορεί πλέον να παραπονιέται για δυσκολίες στο να συμβουλευθεί νομοθετικά κείμενα και επισυναπτόμενα έγγραφα», πρόσθεσε ο Ρουμάνος Επίτροπος.

Το πιο παλιό έγγραφο που υπάρχει σε αυτή τη νέου τύπου βιβλιοθήκη είναι μία ομιλία που εκφώνησε ο Ζαν Μονέ κατά την εναρκτήρια σύνοδο της Υψηλής Αρχής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ). Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει κείμενα στις 23 γλώσσες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και στα κινέζικα, τα ρωσικά και σε περισσότερες από άλλες 20 γλώσσες.


Η ιδέα της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης προέκυψε από την επιθυμία έξι επι κεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης να καταστήσουν δυνατή για όλους την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά καθώς και τη διαφύλαξή της.



Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου