Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Δριμύτατο κατηγορώ κατά της Ελλάδας εξαπολύει λεπτομερής ευρωπαϊκή έκθεση στην οποία διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα συστηματικά απελαύνει παράνομα αλλοδαπούς στην Τουρκί



Δριμύτατο κατηγορώ κατά της Ελλάδας εξαπολύει λεπτομερής ευρωπαϊκή έκθεση στην οποία διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα συστηματικά απελαύνει παράνομα αλλοδαπούς στην Τουρκία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, καθώς οι εν λόγω αλλοδαποί είναι αιτούντες άσυλο και έχουν τα αντίστοιχα δικαιώματα.

Η εν λόγω έρευνα εκπονήθηκε από εκπροσώπους του Νορβηγικού Οργανισμού για τους Αιτούντες Άσυλο, της Νορβηγικής Επιτροπής Ελσίνκι και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Αίτημα, με στόχο να ερευνηθούν οι παράνομες απελάσεις αλλοδαπών στην Τουρκία και οι συναφείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που διαπράττει η Ελλάδα κατ’ επανάληψη.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω έκθεση οι ειδικοί συγκεντρώνουν μαρτυρίες μεταναστών οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση για άσυλο και για το λόγο αυτό απολάμβαναν της προστασίας του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, η ελληνική αστυνομία – παραβιάζοντας τις διεθνείς συμβάσεις – επαναπροωθεί συστηματικά τους αλλοδαπούς από την Ελλάδα στην Τουρκία, εξαναγκάζοντας τους να περάσουν το ποτάμι μέσα σε ξυλόβαρκες, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι ανάμεσα σε αυτούς που εκδιώκονται στην Τουρκία περιλαμβάνονται άνθρωποι που χρήζουν διεθνούς προστασίας, πρόσφυγες οι οποίοι κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια αν επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, καθώς η Τουρκία δεν παρέχει καμία προστασία στους αιτούντες άσυλο.

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων είναι συγκλονιστικές: «Ένα βράδυ μετά το φαγητό οι αστυνομικοί πήραν 150 άτομα και μας έβαλαν σε λεωφορεία. Υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί με κλομπ και στρατιώτες με αυτόματα όπλα. Μας έλεγαν να κοιτάζουμε κάτω και να μη μιλάμε μεταξύ μας. Το λεωφορείο κινήθηκε σε έναν χωματόδρομο για περίπου μία ώρα. Κάποια στιγμή σταμάτησε σε ένα σημείο με δέντρα δίπλα στο ποτάμι. Οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες ήλεγξαν την περιοχή για αρκετή ώρα και επικοινωνούσαν μεταξύ τους με νοήματα. Όταν βεβαιώθηκαν ότι δεν ήταν κανείς στην άλλη πλευρά του ποταμού άρχισαν να βάζουν τους κρατουμένους σε μία μεγάλη ξύλινη βάρκα» διηγείται ο Αχμέτ στους ερευνητές.

«Όταν οι κρατούμενοι κατάλαβαν ότι επρόκειτο να απελαθούν στην Τουρκία άρχισαν να κλαίνε και να φωνάζουν ότι δεν θέλουν να πάνε εκεί γιατί η Τουρκία θα τους στείλει πίσω στην πατρίδα τους όπου κινδύνευε η ζωή τους. Τους είπα κι εγώ το ίδιο. Οι πρόσφυγες που επιχείρησαν να αντισταθούν χτυπήθηκαν άσχημα. Στη βάρκα επέβαιναν δύο αστυνομικοί. Ο ένας κρατούσε το πηδάλιο και ο άλλος μάς σημάδευε με ένα πιστόλι. Έτσι βρεθήκαμε στην τουρκική πλευρά. Ξαφνικά εμφανίστηκαν πολλοί Τούρκοι στρατιώτες και μας συνέλαβαν», θυμάται.

«Υποστηρίζουµε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθµό ώστε να µην είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες τηρούν τις υποχρεώσεις τους έναντι του προσφυγικού και ανθρωπιστικού δικαίου, εφόσον επιστρέφουν στην Ελλάδα αιτούντες άσυλο», καταλήγουν οι επιστήμονες στην έκθεση, προκαλώντας σοκ με τα στοιχεία που δημοσιεύουν.

Η επιτροπή ολοκληρώνει την έρευνα ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδικάσει ρητά τις κατασταλτικές πολιτικές της Ελλάδας σε σχέση µε τις παράνοµες απελάσεις και επαναπροωθήσεις. Παράλληλα δηλώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει ένα εθνικό σύστηµα ασύλου που θα βασίζεται στην πλήρη διασφάλιση του δικαιώµατος να ζητά κανείς άσυλο και να απολαµβάνει προστασίας καθώς και της δυνατότητας να ασκεί αποτελεσµατική προσφυγή έναντι οποιασδήποτε αρνητικής απόφασης.


Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου