Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Παράταση ζωής κατά 20%





Mοριακό «ελιξήριο της νεότητας» μιμείται τα οφέλη της δίαιτας

Ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, τα ποντίκια ήταν πιο υγιή σε σχέση με συνομηλίκους τους στην ομάδα ελέγχου.

Μια γενετική τροποποίηση που μιμείται την επίδραση της αυστηρής δίαιτας χαρίζει υγεία και χρόνια στα ποντίκια εργαστηρίου, ανακοίνωσαν Βρετανοί γενετιστές, οι οποίοι μάλιστα εκτιμούν ότι «δεν απέχουμε πολύ από θεραπείες κατά της γήρανσης».

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύονται στο κορυφαίο αμερικανικό περιοδικό Science, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και στον άνθρωπο, δεδομένου ότι υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα που μιμούνται τη δράση της συγκεκριμένης γενετικής τροποποίησης.
Οι ερευνητές απενεργοποίησαν το γονίδιο που απαιτείται για τη σύνθεση της Κινάσης 1 S6, ενός ενζύμου που βοηθά το μεταβολισμό να προσαρμοστεί σε αλλαγές στην πρόσληψη τροφής. Η γενετική αυτή παρέμβαση βρέθηκε να μιμείται τα οφέλη της δραστικής δίαιτας, ειδικά στα θηλυκά πειραματόζωα, τα οποία έζησαν 20% περισσότερο από το κανονικό. Τα αρσενικά, αν και δεν κέρδισαν χρόνια, ήταν τουλάχιστον ασυνήθιστα υγιή.

Από τη δεκαετία του 1930, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ο αυστηρός περιορισμός των θερμίδων παρατείνει εντυπωσιακά τη ζωή διαφόρων οργανισμών, από τα σκουλήκια και τις μύγες μέχρι τα ποντίκια. Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι ο θερμιδικός περιορισμός, σε μια δίαιτα που προσφέρει όμως όλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, παρατείνει κατά 40% τη ζωή και σε πιθήκους, πιθανότατα και στον άνθρωπο.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και με φάρμακα, δείχνει η νέα μελέτη. «Τα ποντίκια έζησαν περισσότερο και είχαν λιγότερο σωματικό λίπος. ήταν πιο δραστήρια και γενικά πιο υγιή σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Προσθέσαμε τόση 'ζωή στα χρόνια τους' όσο και 'χρόνια στη ζωή τους'» σχολιάζει ο καθηγητής Ντόμινικ Ουίδερς, επικεφαλής των πειραμάτων στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.

Ακόμα όταν έφτασαν στη μέση ηλικία, τα πειραματόζωα της μελέτης, ιδιαίτερα τα θηλυκά, ήταν πιο αδύνατα, προστατευμένα από το σακχαρώδη διαβήτη, είχαν ισχυρότερα οστά και ανοσοποιητικό σύστημα και πέτυχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ κινητικότητας.
«Ξαφνικά βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά από ό,τι νομίζαμε σε θεραπείες κατά της γήρανσης» προσθέτει ο Ντέιβιντ Τζεμς, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η απενεργοποίηση της Κινάσης 1 S6, την οποία δοκίμασαν οι ερευνητές, ενεργοποιεί με τη σειρά της ένα δεύτερο μόριο, το AMPK, το οποίο φροντίζει να ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας στα κύτταρα κάτω από συνθήκες νηστείας.

Το AMPK ενεργοποιείται επίσης με το φάρμακο metmorfin, που χρησιμοποιείται ευρέως ως αντιδιαβητικό, ενώ την επίδραση του θερμιδικού περιορισμού φαίνεται να μιμείται η ουσία ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου