Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

«Ανοιχτό» στην επιστροφή αρχαιοτήτων στην Αίγυπτο το Μουσείο του Λούβρου

Το Μουσείο του Λούβρου

Εκτόνωση της κρίσης με την Αίγυπτο επιθυμεί το Μουσείο του Λούβρου, λέγοντας ότι είναι ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις με το Κάιρο για την επιστροφή αρχαιοτήτων. Η Αίγυπτος ανακοίνωσε διακοπή συνεργασίας με το Μουσείο, όσο δεν επιστρέφονται τμήματα φαραωνικής στήλης.
Η Αίγυπτος αποφάσισε να «διακόψει κάθε συνεργασία» στον αρχαιολογικό τομέα με το Μουσείο του Λούβρου, όσο δεν επιστρέφονται τα τμήματα μιας φαραωνικής στήλης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας του ανωτάτου συμβουλίου αιγυπτιακών αρχαιοτήτων Ζάχι Χάουας.
«Λάβαμε την απόφαση να διακόψουμε κάθε συνεργασία με το Λούβρο εν αναμονή της επιστροφής» των αρχαιολογικών αυτών στοιχείων, τα οποία, σύμφωνα με το Κάιρο, εκλάπησαν και προέρχονται από τάφο που βρίσκεται κοντά στο Λούξορ, πρόσθεσε ο Ζάχι Χάουας.Η διακοπή της συνεργασίας αφορά τα συμπόσια που οργανώνονται σε συνεργασία με το γαλλικό μουσείο, καθώς και τις εργασίες που πραγματοποιούνται από το Μουσείο του Λούβρου στον αρχαιολογικό τόπο της Σακάρα, κοντά στο Κάιρο.Ο Ζάχι Χάουας δήλωσε ότι η απόφαση αυτή, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί έχει ληφθεί εδώ και δύο μήνες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν συνδέεται με την απόρριψη της υποψηφιότητας του Αιγυπτίου υπουργού Πολιτισμού Φαρούκ Χόσνι για την διεύθυνση της Unesco.
Διευκρίνισε επίσης ότι το αίτημα επιστροφής διατυπώθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο.Ο Ζάχι Χάουας κατηγορεί το μουσείο του Λούβρου για παράνομη απόκτηση των αρχαιολογικών αυτών θησαυρών. «Με το να αγοράζουν κλεμμένες στήλες, ορισμένα μουσεία ενθαρρύνουν την καταστροφή και την κλοπή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων», δήλωσε.
Το γαλλικό μουσείο δηλώνει ότι είναι ανοιχτό στην προοπτική επιστροφής των αρχαιοτήτων.
«Η διαδικασία επιστροφής έχει ξεκινήσει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η διεύθυνση του Μουσείου του Λούβρου.
«Αλλα η απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί από το Μουσείο καθότι για να μπορέσουν να επιστραφούν τα έργα πρέπει πρώτα να πάρουμε τη γνώμη της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής των Συλλογών των Μουσείων της Γαλλίας», πρόσθεσε.
Η επιτροπή θα συσκεφθεί στο τέλος της εβδομάδας για να εξετάσει την πρόταση για αποχαρακτηρισμό των τμημάτων της φαραωνικής στήλης, που αυτή την στιγμή εκτίθενται στο Μουσείο του Λούβρου, πρόσθεσε ο διευθυντής του μουσείου.Αν ποτέ δεχθεί η επιτροπή ότι τα έργα πρέπει να επιστραφούν, πρέπει στη συνέχεια να δώσει την έγκρισή του και το υπουργείο Πολιτισμού με σχετική απόφαση του να αποχαρακτηριστούν τα έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου