Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Η NASA σε αντίστροφη μέτρηση για διπλό χτύπημα «καμικάζι» στη Σελήνη








Υπ΄ατμόν βρίσκεται η NASA για την ελεγχόμενη συντριβή της αποστολής LCROSS στη Σελήνη. Τα δύο τμήματα του σκάφους θα χτυπήσουν διαδοχικά την επιφάνεια του φεγγαριού το απόγευμα της Παρασκευής, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί αν υπάρχει πάγος κρυμμένος στο υπέδαφος.
Το LCROSS εκτοξεύτηκε τον Ιούνιο και τώρα αυτοκτονεί έπειτα από την ολοκλήρωση της αντικειμενικής αποστολής του, την αναζήτηση τοποθεσιών κατάλληλων για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές.
Ο άδειος πύραυλος της αποστολής, με μάζα 2,3 τόνων, θα συντριβεί μέσα σε έναν σκοτεινό κρατήρα στο νότιο πόλο της Σελήνης στις 14.31 ώρα Ελλάδας.
Πίσω από τον πύραυλο θα κινείται ο ίδιος ο δορυφόρος LCROSS, ο οποίος θα προσκρούσει στο ίδιο σημείο τέσσερα λεπτά αργότερα.
Στο διάστημα αυτό θα προλάβει να μεταδώσει εικόνες της πρώτης πρόσκρουσης και ναα αναζητήσει ίχνη νερού περνώντας μέσα από τα συντρίμμια.
Τα δύο σκέλη της αποστολής θα χτυπήσουν το φεγγάρι με ταχύτητα άνω των 9.000 χλμ/ώρα, περίπου επταπλάσια της ταχύτητας του ήχου, απελευθερώνοντας ενέργεια ισοδύναμη με 1,5 ΤΝT.
Περίπου 350 κιλά βράχων και σκόνης εκτιμάται ότι θα εκτιναχθούν από τον κρατήρα, διαμέτρου όσο μισή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων.
Η Σελήνη δέχεται χτυπήματα αστεροειδών αυτής της έντασης περίπου μια φορά την εβδομάδα.
Όσοι ερασιτέχνες θέλουν να θαυμάσουν το θέαμα θα χρειαστούν τηλεσκόπια άνω των 10 ιντσών, διευκρίνισε η NASA.
Η αποστολή LCROSS εκτοξεύτηκε μαζί με ένα άλλο σκάφος, τον Αναγνωριστικό Σεληνιακό Δορυφόρο (LRO), ο οποίος θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι.


http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html πάτα να δείς το tv κανάλι της nasa στις 14.31 ώρα Ελλάδας θα γίνει η πρόσκρουση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου