Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Βάλς για τρείς πλανήτες τα χαράματα του Οκτώβρη


Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ο Ερμής και ο Κρόνος θα εμφανίζονται δίπλα στην λαμπερή Αφροδίτη κάθε χάραμα, χαμηλά στον ανατολικό ορίζοντα, και θα αλλάζουν θέσεις σε ένα είδος αργού κοσμικού βαλς, πριν τελικά τους κάνει παρέα και η Σελήνη.
Ο πρωινός χορός θα είναι ορατός με γυμνό μάτι, ωστόσο τα κιάλια θα ήταν χρήσιμα, δεδομένου ότι και οι τρεις πλανήτες βρίσκονται κοντά στον ορίζοντα και θα λούζονται στις πρώτες ακτίνες του ήλιου.
Η Αφροδίτη, ο λαμπρότερος από τους τρεις πλανήτες, θα είναι ορατή στην ανατολή μόλις πριν εμφανιστεί το πρώτο φως το χάραμα, αναφέρει το Space.com. Σταδιακά θα βυθίζεται προς τον ορίζοντα και στα τέλη του μήνα θα είναι πλέον δυσδιάκριτη.
Ο Ερμής θα διακρίνεται ακριβώς πάνω από τον ηλιακό δίσκο περίπου 45 λεπτά πριν από την ανατολή. Σταδιακά θα γίνεται λαμπρότερος, αλλά θα κατεβαίνει ταυτόχρονα προς τον ορίζοντα, και θα πάψει να είναι ορατός γύρω στην τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Ο μακρινός Κρόνος θα γίνει ορατός την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Θα εμφανίζεται το ξημέρωμα, πολύ χαμηλά στον ανατολικό ορίζοντα, στην περιοχή του αστερισμού της Παρθένου. Οι δακτύλιοί του θα είναι ορατοί υπό γωνία μόνο με τηλεσκόπιο.
Στις 8 Οκτωβρίου, ο Ερμής θα απέχει από τον Κρόνο μόλις κατά τρία δέκατα της μοίρας. Ο Ερμής θα είναι 5 φορές φωτεινότερος και θα βρίσκεται κάτω από τον Κρόνο και ελαφρώς στα δεξιά του. Η ακόμα φωτεινότερη Αφροδίτη θα λάμπει από πάνω τους.
Στις 13 Οκτωβρίου η διάταξη αλλάζει. Δίπλα στον Κρόνο, σε απόσταση μόλις μισής μοίρας, θα βρίσκεται τότε η Αφροδίτη, η οποία θα είναι 100 φορές λαμπρότερη.
Και στις 16 Οκτωβρίου, ο Κρόνος και η Αφροδίτη θα σχηματίσουν ένα ισοσκελές τρίγωνο με την λεπτή ημισέληνο, η οποία θα βρίσκεται πάνω από τους πλανήτες περίπου μία ώρα πριν από την ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου