Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Ενέργεια από σκουπίδια


Εργοστάσιο βιομάζας θα ηλεκτροδοτεί και θα θερμαίνει τα Γρεβενά



Πριονίδι, άχυρα, κουκούτσια και άλλα απορρίμματα θα αξιοποιούνται ως καύσιμο



Ιδιωτικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από άχρηστα οργανικά υλικά, το οποίο θα κατασκευαστεί στα Γρεβενά, θα ρίξει κατά το ένα τρίτο το κόστος θέρμανσης της πόλης το χειμώνα και θα προσφέρει επιπλέον έσοδα το καλοκαίρι από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος στη ΔΕΗ.
Η πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα εγκατάσταση θα κατασκευαστεί λίγο έξω από τα Γρεβενά, σε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή και θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί σε δυόμισι περίπου χρόνια.
Το καλοκαίρι η μονάδα θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια που θα πωλείται στη ΔΕΗ ενώ το χειμώνα θα παράγει θερμική ενέργεια που θα διοχετεύεται μέσω ιδιόκτητου δικτύου στα δημοτικά κτίρια και σε κατοικίες. Η λεγόμενη «τηλεθέρμανση» εκτιμάται ότι θα είναι 27% φθηνότερη από τη θέρμανση με πετρέλαιο.
«Η επένδυση, ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, έχει λάβει το 'πράσινο φως' από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Νούτσος.
Επισημαίνει ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά: η μείωση του κόστους θέρμανσης για τους κατοίκους, εξοικονόμηση περίπου 500.000 ευρώ το χρόνο από την ηλεκτροδότηση του Δήμου και μείωση των εμπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Όσον αφορά την πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιηθεί για καύσιμο, η εταιρεία προσανατολίζεται στην εισαγωγή βιομάζας (από πριονίδι μέχρι άχρηστα αλιεύματα) από χώρες των Βαλκανίων.
Παράλληλα, όμως, δημιουργούνται προοπτικές για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής και την ευρύτερη καλλιέργεια ενεργειακών φυτών στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου