Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Στην Ευρώπη η ΠΓΔΜ αλλά με μία ενιαία ονομασία παντού

Στο πλαίσιο της απόφασης του Γ. Παπανδρέου και για απευθείας συνομιλίες μεταξύ Αθηνών και ΠΓΔΜ, για την εκκρεμότητα του ονόματος, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλες η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογο του, της ΠΓΔΜ Nicola Gruevski.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό ΥΠΕΞ η συνάντηση Παπανδρέου-Gruevski πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία των Αθηνών.

Να σημειωθεί πως οι επαφές και οι απευθείας συνομιλίες είχαν διακοπεί καθ όλη την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

Ήταν μία άτυπη συνάντηση, διάρκειας μόλις 20 λεπτών η οποία έλαβε χώρα μετά τη διπλωματική επιθυμία την οποία εξέφρασε η Αθήνα.

Ήταν όμως και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να καταστήσει σαφή την διττή του πολιτική έναντι της ΠΓΔΜ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας δεν προέβη σε επίσημη δήλωση, ενημέρωσε όμως τους πολιτικούς συντάκτες στη βελγική πρωτεύουσα.

Από τη μία πλευρά, ο κ. Παπανδρέου, εξέφρασε την επιθυμία του να εισέλθει η ΠΓΔΜ στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, να ενταχθούν δηλαδή στην ΕΕ, από την άλλη όμως ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα αποδέχεται μόνο μία ενιαία ονομασία, για όλες τις χρήσεις, με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η Ελλάδα θα στηρίξει την πρόταση για συνολική ένταξη όλων των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ως το 2014, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Ούτως ή άλλως όμως μέχρι εκείνη την χρονιά η Αθήνα θα παραμείνει και δεν θα υπαναχωρήσει από την θέση της, δηλαδή την ενιαία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και μόνο, για την ΠΓΔΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου