Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για τις βιομηχανίες χωρίς περιβαλλοντική άδεια

Η Ελλάδα είναι μια από τις έξι χώρες-μέλη της ΕΕ που παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή παρέλειψαν να εκδώσουν νέες ή αναπροσαρμοσμένες άδειες για πάνω από 1.500 βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Στο Ευρωδικαστήριο παραπέμπονται επίσης η Δανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής, επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας δήλωσε: «Έχουν περάσει δύο χρόνια από την εκπνοή της προθεσμίας για την αδειοδότηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, που θα εξασφάλιζε την ελαχιστοποίηση των ρυπογόνων εκπομπών, αλλά σε έξι κράτη μέλη, πάνω από 1.500 εγκαταστάσεις συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς την προβλεπόμενη άδεια».
»Αυτό είναι απαράδεκτο, και η Επιτροπή θα κινήσει τις διαδικασίες για να εξασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους βάσει της νομοθεσίας για τις βιομηχανικές εκπομπές».

Ειδικότερα, οι παραβάσεις αφορούν οδηγία της ΕΕ για την πρόληψη και τον έλεγχος των βιομηχανικών εκπομπών στον ατμοσφαιρικό αέρα, στο νερό και στο έδαφος.

Η οδηγία υποχρέωνε τα κράτη μέλη να εκδώσουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2007 νέες άδειες ή να επανεξετάσουν, και όπου απαιτείται να αναπροσαρμόσουν, τις υφιστάμενες άδειες για όλες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν πριν από τις 30 Οκτωβρίου 1999.


Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου