Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Οκτώβριος … ο μήνας που φοράει ροζ κατά του καρκίνου του μαστού




Ο καρκίνος του μαστού αν διαγνωσθεί σε αρχικό στάδιο, έχει αίσιο τέλος.


Να μερικά χίντς:

1. Κάντε μαστογραφία ΚΑΙ υπέρηχο μαστών, ρωτήστε το γιατρό σας πόσο συχνά.
Αν είστε 40 χρόνων και δεν είχατε λόγο, έως τώρα, να κάνετε μαστογραφία, προγραμματίστε την με τον γυναικολόγο σας.
Η μαστογραφία ΔΕΝ πονά.
Η ακτινοβολία των σύγχρονων μηχανημάτων δεν είναι επικίνδυνη.
Η μαστογραφία σε συνδυασμό με τον υπέρηχο μαστών (καθόλου ακτινοβολία) είναι οι πιο αξιόπιστες εξετάσεις για έγκαιρη διάγνωση, που σημαίνει τη διατήρηση του στήθους και τη σωτηρία της ΖΩΗΣ.

2. Κάντε αυτοεξέταση μαστού τακτικά. Αναφέρετε οποιαδήποτε αλλαγή στο γιατρό σας.
Αξίζει η αυτοεξέταση? Ναι. τώρα που δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε, βοηθά να γνωρίσουμε το στήθος μας, να διώξουμε τον φόβο και να αλλάξουμε στάση απέναντι στον καρκίνο.
Πόσο συχνά και πότε? Μια φορά το μήνα σε μια σταθερή ημέρα για να το θυμόμαστε. Αν έχουμε περίοδο, αφήνουμε να περάσουν δέκα ημέρες, από την πρώτη ημέρα. ώστε το στήθος να μην είναι πια πρησμένο ή ευαίσθητο.
3. Τρώτε περισσότερα λαχανικά και φρούτα, οι ίνες, τα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες που περιέχουν, μπορούν να βοηθήσουν !
4. Γυμνασθείτε ! Γυμναστήριο, χορός, γιόγκα, ό,τι σας αρέσει !

5. Παρακολουθείστε το βάρος σας. Έξτρα κιλά = Έξτρα ρίσκο.
6. Προσπαθήστε να μην καπνήζετε.

7. Πίνετε λιγότερο αλκοόλ.

Αυτοεξέταση του στήθους: Λίγα λεπτά κάθε μήνα μπορούν να σώσουν την ζωή μας:

1. Μπροστά στον καθρέφτη
Τοποθετούμε τα χέρια στα πλευρά μας και παρατηρούμε προσεκτικά οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα, το σχήμα ή και την επιδερμίδα του στήθους μας. Κάθε αλλαγή ΔΕΝ πρέπει να μας τρομάζει. Την συζητούμε, όμως, οπωσδήποτε με τον γιατρό μας.
2. Στο ντους
Σηκώνουμε το ένα χέρι μας πίσω από το κεφάλι μας και με τα δάκτυλα του άλλου χεριού μας αρχίζουμε να εξετάζουμε με κυκλική φορά το στήθος μας από την περιφέρεια μέχρι να φθάσουμε στην θηλή. Ελέγχουμε και την περιοχή προς τον ώμο και την μασχάλη. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και στο άλλο μας στήθος.
3. Στο κρεββάτι
Με ένα μαξιλάρι κάτω από την αριστερή μας ωμοπλάτη, σηκώνουμε το αριστερό μας χέρι πίσω από το κεφάλι. Με το δεξί ψηλαφίζουμε όλο το στήθος με ακτινωτές κινήσεις από την θηλή προς την περιφέρεια, κατά την φορά των δεικτών του ρολογιού. Επαναλαμβάνουμε στο δεξί στήθος.










Στην Ελλάδα 1 στις 12 γυναίκες (8.3%) έχει πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής της, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τον καρκίνο της ωοθήκης είναι 1 στις 70 (1.4%).
Από διάφορες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έχει προκύψει ότι η ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού σχετίζεται με την ύπαρξη κάποιων παραγόντων...Οι παράγοντες αυτοί είναι συμπεριλαμβάνουν την ηλικία, την ηλικία εμηναρχής, την ατεκνία ή την ηλικία πρώτης τελειόμηνης εγκυμοσύνης, και τη ψυχική ένταση.
Μερικές γυναίκες, οι οποίες έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών, συνήθως ανήκουν σε οικογένειες των οποίων και άλλα μέλη είχαν αυτές τις ασθένειες.
Πρόληψη Καρκίνου Του Μαστού
Όταν αναφερόμαστε στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, εννοούμε την έγκαιρη διάγνωση, ότι δηλ. κάθε χρόνο η γυναίκα, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών, θα υποβάλλεται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε μαστογραφία, χωρίς να παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα.

Πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη προσέλευση στον ιατρό;

ΠΟΛΥ. Όμως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που παρ’ όλο που η ασθενής προσέρχεται σε αρχικό στάδιο - αλλά για άλλους λόγους - αναγκάζεται ο ιατρός να προσφύγει στη μαστεκτομία. Για κάθε είδος χειρουργικής επέμβασης υπάρχουν ενδείξεις και αντενδείξεις τις οποίες, ο ιατρός οφείλει να συζητήσει και να ενημερώσει την ασθενή του πριν την εγχείρηση.
Πως αντιμετωπίζεται σήμερα ο καρκίνος του μαστού
με χειρουργική επέμβαση (συντηρητική – ριζική)
με χημειοθεραπεία
με ακτινοθεραπεία
με ορμονοθεραπεία
Εφ’ όσον η γυναίκα πάει έγκαιρα στον ιατρό, έχει την ευκαιρία να αντιμετωπισθεί με συντηρητική επέμβαση, η οποία περιλαμβάνει:
την απλή ογκεκτομή
την ογκεκτομή με αφαίρεση λεμφαδένων από τη μασχάλη ή
την τμηματεκτομή που αφορά την αφαίρεση ενός τεταρτημόριου του μαστού και αφαίρεση λεμφαδένων της μασχάλης
Σήμερα υπάρχει τρόπος και συντηρητικής αφαίρεσης των λεμφαδένων της μασχάλης με ενδοσκοπικό τρόπο.
Σχεδόν σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ακολουθεί μετεγχειρητική προληπτική ακτινοθεραπεία. Εάν ο όγκος είναι κάπως μεγαλύτερος ή έχει πολυεστική ανάπτυξη, ή τυγχάνει ο μαστός να είναι μικρός, ακόμη και αν ο καρκίνος είναι σε αρχικό στάδιο, τότε αντιμετωπίζεται με μαστεκτομία (αφαίρεση μαστού ή/και λεμφαδένων της μασχάλης). Στις περιπτώσεις της μαστεκτομίας υπάρχει σήμερα η δυνατότητα της αποκατάστασης του μαστού στη συνέχεια, με πλαστική επέμβαση.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου