Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Λάμπα φωτισμού που διαρκεί 25 χρόνια!


Αυτή, μάλιστα, είναι πράγματι εξοικονόμηση ενέργειας, με δεδομένο ότι το ένα πέμπτο περίπου (19%) της ενεργειακής κατανάλωσης παγκοσμίως χρησιμοποιείται για φωτισμό. Ο νέος λαμπτήρας φωτισμού «Pharox 300» της ολλανδικής εταιρίας Lemnis διαρκεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, 25 χρόνια.
Είναι μια λάμπα φιλική στο περιβάλλον, φωτεινή όσο οι συμβατικές, αλλά λίγο…αλμυρή στην τιμή της (γύρω στα 35 ευρώ).
Η νέα λάμπα LED, μόλις έξι βατ, είναι ισοδύναμη με μια λάμπα πυράκτωσης 60 βατ ή με μια λάμπα φθορισμού 11 βατ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διακόπτες αυξομείωσης του ρεύματος (ρεοστάτες φωτισμού) και δεν περιέχει υδράργυρο.
Σύμφωνα με την εταιρία που την παράγει, η λάμπα έχει διάρκεια ζωής 36.000 ωρών ή 25 ετών (με μέση ημερήσια χρήση τεσσάρων ωρών), έναντι λιγότερο από ένα χρόνο για την ισοδύναμη λάμπα πυράκτωσης και 5,5 χρόνια για τη λάμπα φθορισμού.
Η Lemnis Lighting, που είναι θυγατρική της Tendris Holding, δήλωσε ότι σταδιακά θα μειώνεται το κόστος και η τιμή των σούπερ-διάρκειας λαμπτήρων της. Σύμφωνα με την εταιρία, αν όλα τα νοικοκυριά σε μια χώρα όπως η Ολλανδία αντικαθιστούσαν τέσσερις συμβατικές λάμπες πυράκτωσης με μια Pharox, θα εξοικονομούνταν 1,5 δισ. κιλοβατώρες ενέργειας κάθε χρόνο, δηλαδή όσο η συνολική ενεργειακή κατανάλωση των νοικοκυριών σε μια μεγάλη πόλη όπως το Άμστερνταμ.
Η Pharox, που μοιάζει με μια συμβατική λάμπα εξωτερικά (πράγμα σημαντικό για πολλούς…νοσταλγικούς καταναλωτές), καταναλώνει μέχρι 90% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με μια λάμπα πυράκτωσης και έως 50% λιγότερη σε σχέση με τις λάμπες φθορισμού.
Βγάζει «θερμό» φως και ανάβει αμέσως φτάνοντας σε πλήρη φωτεινότητα χωρίς υστέρηση χρόνου (αντίθετα με τις λάμπες φθορισμού που φωτίζονται σταδιακά).
Σύμφωνα με την Lemnis, είναι η πρώτη λάμπα που βγάζει ίδιας ποιότητας και φωτεινότητας φως με μια λάμπα πυράκτωσης. Δουλεύει αποτελεσματικά σε εξωτερικά παγωμένα περιβάλλοντα, ενώ η επιφάνειά της παραμένει ψυχρή, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδικά δωμάτια χωρίς φόβο, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία.
Η εταιρία εκτιμά ότι η νέα λάμπα της εξοικονομεί 45 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ετησίως (έναντι 41 κιλών που εξοικονομεί η λάμπα φθορισμού) και παράλληλα εξοικονομεί 17 ευρώ ετησίως από τις δαπάνες του χρήστη (έναντι 15 ευρώ της λάμπας φθορισμού). Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση –στο πλαίσιο μείωσης των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου»- έχει εξαγγείλει την απαγόρευση των συμβατικών λαμπτήρων πυράκτωσης 60 βατ μέχρι το 2001, ενώ η αρχή έγινε ήδη φέτος, την 1η Σεπτεμβρίου, με τις λάμπες των 100 βατ. Λάμπες LED 100 βατ, σαν την Pharox 300 των 60 βατ, αναμένεται να βγουν στην ευρωπαϊκή αγορά μέχρι το τέλος του 2010.
Η απαγόρευση των συμβατικών λαμπτήρων πυράκτωσης αφήνει ανοικτό το πεδίο ανταγωνισμού διεθνώς.
Αρκετοί καταναλωτές δεν ενθουσιάζονται με την προοπτική των λαμπτήρων φθορισμού, οι οποίοι αποτελούν αυτή τη στιγμή τη βασική εναλλακτική λύση, επειδή δεν τους αρέσει το σχήμα τους, το γεγονός ότι δεν αυξομειώνεται ο φωτισμός τους και ότι περιέχουν υδράργυρο.
Μια εναλλακτική λάμπα LED, που διαρκεί 25 χρόνια, φαντάζει αυτοκτονία για μια εταιρία παραγωγής (ενώ ασφαλώς δεν θα ενθουσιάσει ούτε τα καταστήματα λιανικής), αλλά οι υποστηρικτές της νέας λάμπας αισιοδοξούν ότι η αγορά θα είναι τεράστια, εκτιμώντας ότι θα πουλιούνται 15 δισ. λάμπες κάθε χρόνο στο μέλλον.


Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου