Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Τα ρομπότ που σώζουν ζωές - Ρομποτικός διασώστης του ΑΠΘ ποζάρει στην Τεχνόπολη




Ένα ρομπότ που χρησιμοποιεί αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να κινείται αυτόνομα σε ερείπια και να αναζητεί επιζώντες εκτίθεται στο Athens Digital Week από τη βραβευμένη ομάδα PANDORA του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η ερευνητική ομάδα επιδεικνύει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων μια βελτιωμένη έκδοση του ρομποτικού διασώστη που είχε παρουσιαστεί πέρυσι στη ΔΕΘ.
Το σύστημα απέκτησε νέους αισθητήρες για τη χαρτογράφηση του χώρου και χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά το μηχανικό βραχίονα που προσεγγίζει τα θύματα.
Εκτός από το αυτόνομο ρομπότ, η ίδια ομάδα αναπτύσσει ένα ακόμα σύστημα, με ικανότητες κίνησης σε πιο περίπλοκο περιβάλλον, το οποίο όμως ελέγχεται με τηλεχειρισμό.
Η ομάδα RANDORA (Program for the Advancement of Non Directed Operating Robotic Agents), αποτελούμενη από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών , κέρδισε τη δέκατη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό RoboCup Rescue 2009 που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στο Γκρατς της Αυστρίας




Είναι μόλις 60 εκατοστά. Διαθέτει δεκαεννέα αισθητήρες εντοπισμού θυμάτων που συνδέονται με ηλεκτρονικό υπολογιστή, δεκατρείς κινητήρες και ειδικό σύστημα κίνησης για ανώμαλο έδαφος.
Το PANDORA είναι ένα ρομπότ διάσωσης για φυσικές καταστροφές. Για παράδειγμα σε σεισμούς είναι χρήσιμο για την ανεύρεση και τη διάσωση επιζώντων. Δημιουργήθηκε από δεκαεπτά προπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ στο πλαίσιο του προγράμματος PANDORA (Program for the Advancement of Non Directed Roboting Agent). Σε παγκόσμιο διαγωνισμό, που διεξήχθη τον Ιούλιο στην Κίνα, το ΑΠΘ με αυτό κατέκτησε την ένατη θέση ανάμεσα σε δεκαοκτώ άλλες ομάδες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος, αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ Λουκά Πέτρου, “το ρομπότ λειτουργεί με μπαταρία αυτοδυναμίας 40 λεπτών”. Και όπως επισημαίνει, “το πρόγραμμα πρόκειται να συνεχιστεί, προκειμένου το ρομπότ να δεχτεί βελτιώσεις”. Με το σύστημα αυτόματης πλοήγησης μπορεί να χαρτογραφεί το χώρο όπου κινείται, ώστε να ενημερώνει τα σωστικά συνεργεία για την ακριβή θέση του θύματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου