Ξύλινο πλοιάριο που μετέφερε 18 μετανάστες βυθίστηκε στα ανοιχτά της Μυτιλήνης. Οι άνδρες του λιμενικού περισυνέλεξαν 8 νεκρούς στην περιοχή Κόρακας, ενώ άλλοι 10 εντοπίστηκαν σώοι. Ένα μικρό παιδί και ένας 33χρονος άντρας αγνοούνται.
Ένας ψαράς που βρισκόταν στην περιοχή είδε το συμβάν και ενημέρωσε αμέσως το Λιμενικό. Στην περιοχή έσπευσαν δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ιδιωτικά σκάφη και ελικόπτερο Super Puma, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκαν και όλα τα παραπλέοντα πλοία.
Τα άψυχα κορμιά των πέντε παιδιών και των τριών γυναικών ανεσύρθησαν από τη θάλασσα και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σκάλας Συκαμιάς όπου έγινε αναγνώριση από τα συγγενικά τους πρόσωπα. Αρχικά, οι εννιά επιζήσαντες της τραγωδίας δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν άλλα άτομα στη βάρκα, το μεσημέρι όμως ενημέρωσαν τις αρχές ότι υπήρχαν επίσης στο σκάφος ένα εξάχρονο αγόρι και ένας 33χρονος άνδρας, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν νέες έρευνες στην περιοχή που συνεχίζονται μέχρι και τώρα.
Στα χέρια των λιμενικών βρίσκεται ο 45χρονος Τούρκος διακινητής ο οποίος παρέμενε στη στεριά μαζί με τους άλλους εννιά που διασώθηκαν και κολύμπησαν μέχρι την ακτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν κατάδικο για δολοφονία στην Τουρκία ο οποίος αποφυλακίστηκε πρόσφατα όταν και του δόθηκε χάρη.
Όπως ο ίδιος περιγράφει το τραγικό δυστύχημα, ξεκίνησε γύρω στις 4.30 τα ξημερώματα από την ακτή Κιουτσούκουγιου, ακριβώς απέναντι από τη Συκαμιά, με μια πολυεστερική μηχανοκίνητη βάρκα και τους μετανάστες. Το σκάφος που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα στις 6:30 έφθασε κοντά στην ακτή και «καρφώθηκε» πάνω σε ξέρα που δεν πρόλαβε να δει. Ως βασική αιτία της τραγωδίας από το Λιμενικό Σώμα θεωρείται η απειρία του Τούρκου διακινητή.
Οι επιζήσαντες, με εντολή του νομάρχη Παύλου Βογιατζή, μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της Μυτιλήνης, ενώ ομάδα ψυχολόγων των Γιατρών χωρίς Σύνορα ανέλαβε την ψυχολογική υποστήριξή τους.
Στο μεταξύ, 45 μετανάστες εντοπίστηκαν σε βραχονησίδα νοτίως της Ανάφης.
Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε το ΚΚΕ. Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Αισθανόμαστε βαθιά θλίψη και οργή για τον φρικτό θάνατο που βρήκαν τρία παιδιά και πέντε γυναίκες, μετανάστες από το Αφγανιστάν, στα νερά της Μυτιλήνης. Είναι ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος απελπισμένων φτωχών μεταναστών και προσφύγων που αναζητούν τρόπο επιβίωσης. Για το έγκλημα δεν ευθύνονται μόνο οι δουλέμποροι, αλλά πρωτίστως η πολιτική της μηδενικής ανοχής της ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της που την εφαρμόζουν.
Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταδικάσει και να απορρίψει την πολιτική της επιλεκτικής εισδοχής μεταναστών και τα βάρβαρα απάνθρωπα μέτρα φυλάκισης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και επαναπροώθησής τους, στα οποία συμφωνούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ.
Για τη μετανάστευση δεν ευθύνονται οι μετανάστες. Ευθύνονται οι κρατικοί και διακρατικοί οργανισμοί των μονοπωλίων που ληστεύουν τις χώρες τους, εξαπολύουν πολέμους, έχουν στρατούς Κατοχής.
Δεν ευθύνονται οι μετανάστες για την όξυνση των λαϊκών προβλημάτων, αλλά η αντιλαϊκή πολιτική που χρησιμοποιεί και αξιοποιεί για την αύξηση της κερδοφορίας και τους παράνομους μετανάστες.
Οι μετανάστες στη χώρα μας πρέπει να διευκολυνθούν να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν και να νομιμοποιηθούν όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας. Αυτό δεν το επιβάλλει μόνο η ανθρωπιστική ηθική αλλά και η εργατική διεθνιστική αλληλεγγύη».
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για το ίδιο περιστατικό αναφέρει:
«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον τραγικό θάνατο που βρήκαν οι εξαθλιωμένοι μετανάστες από το Αφγανιστάν, ανοιχτά από τη Μυτιλήνη.
Αποτελεί άλλο ένα τραγικό γεγονός που αναδεικνύει την επιβεβλημένη αλλαγή πολιτικής στο σημαντικό ζήτημα της μετανάστευσης. Το δόγμα της μηδενικής ανοχής έχει ως θύματα τους χιλιάδες δύστυχους μετανάστες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί μια διαφορετική και ανθρωπιστική μεταναστευτική πολιτική και καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική της ΝΔ.
Βασικά σημεία αυτής της πολιτικής είναι:
· Να χορηγηθεί άσυλο στους πολιτικούς πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, καθώς και να δοθεί η δυνατότητα εξόδου από τη χώρα σε όσους το επιθυμούν. Κι αυτό προϋποθέτει την απαραίτητη συνεργασία με άλλες χώρες της Ε.Ε.
· Η χώρα μας να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής που, πρώτον, θα στηρίζει ουσιαστικά τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης. Τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πολέμους, την περιβαλλοντική καταστροφή από πετρελαϊκές μεταλλευτικές και άλλες πολυεθνικές εταιρείες, την έλλειψη νερού. Και δεύτερον, η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει με ειδικά ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωνικές υποδομές στις χώρες υποδοχής των μεταναστών, όπως είναι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου.
ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ! Φιντάν και αλ -Τζολάνι πίνουν τσάι στο όρος Κασούν της
Δαμασκού...
-
Μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου, Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν
και ο νέος ηγέτης της Συρίας, Αμπού Μοχάμεντ αλ- Τζολάνι ανέβηκαν το όρος
Κασού...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου