Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Μειωμένος κίνδυνος κατάθλιψης για τους πιστούς της μεσογειακής διατροφής

Μεσογειακή διατροφή, τονωτικό της διάθεσης


Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, δείχνει μεγάλη μελέτη στην Ισπανία, χωρίς όμως να μπορεί να εξηγήσει το φαινόμενο.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο Archives of General Psychiatry, δείχνει ότι το διατροφολόγιο συνδέεται με τη διάθεση, ωστόσο δεν μπορεί να διευκρινίσει αν η μεσογειακή δίαιτα καταπολεμά την κατάθλιψη, ή αν αντίστροφα η κατάθλιψη εμποδίζει τους ασθενείς να τρέφονται σωστά.
Οι ερευνητές υποψιάζονται πάντως ότι η υγιεινή μεσογειακή διατροφή μπορεί πράγματι να συμβάλει στην ψυχική υγεία. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι προσφέρει προστασία από πολλά άλλα νοσήματα, όπως η καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, το άσθμα και ορισμένες μορφές καρκίνου.
«Τα άτομα που ακολούθησαν τη μεσογειακή δίαιτα πιο πιστά είχαν μείωση του κινδύνου κατάθλιψης κατά περισσότερο από 30%, σε σχέση με όσους είχαν τις χαμηλότερες επιδόσεις στην τήρηση της μεσογειακής δίαιτας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αλμουδένα Σάντσεζ-Βιλέγας, επικεφαλής των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Λα Πάλμα και το Πανεπιστήμιο του Ναβάρα στην Ισπανία.
Οι ερευνητές ανέλυσαν ερωτηματολόγια που συμπλήρωσε ένα δείγμα 11.000 ατόμων και βαθμολόγησαν τον καθένα από αυτά όσον αφορά την τήρηση εννέα παραμέτρων της μεσογειακής διατροφής: υψηλή αναλογία μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (όπως το ελαιόλαδο) προς κορεσμένα λίπη, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών και αλκοόλ, χαμηλή κατανάλωση κρέατος και υψηλή πρόσληψη οσπρίων, φρούτων και ξηρών καρπών, δημητριακών, λαχανικών και ψαριών.
Οι ερευνητές είναι τώρα περίεργοι να μάθουν πώς ακριβώς η διατροφή σχετίζεται με τη διάθεση: «Οι ειδικοί μηχανισμοί μέσω των οποίων η πιστότερη τήρηση της μεσογειακής διατροφής θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη της εμφάνισης κατάθλιψης δεν είναι καλά γνωστοί» παραδέχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου