Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Λάμπα φωτισμού που διαρκεί 25 χρόνια!


Αυτή, μάλιστα, είναι πράγματι εξοικονόμηση ενέργειας, με δεδομένο ότι το ένα πέμπτο περίπου (19%) της ενεργειακής κατανάλωσης παγκοσμίως χρησιμοποιείται για φωτισμό. Ο νέος λαμπτήρας φωτισμού «Pharox 300» της ολλανδικής εταιρίας Lemnis διαρκεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, 25 χρόνια.
Είναι μια λάμπα φιλική στο περιβάλλον, φωτεινή όσο οι συμβατικές, αλλά λίγο…αλμυρή στην τιμή της (γύρω στα 35 ευρώ).
Η νέα λάμπα LED, μόλις έξι βατ, είναι ισοδύναμη με μια λάμπα πυράκτωσης 60 βατ ή με μια λάμπα φθορισμού 11 βατ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διακόπτες αυξομείωσης του ρεύματος (ρεοστάτες φωτισμού) και δεν περιέχει υδράργυρο.
Σύμφωνα με την εταιρία που την παράγει, η λάμπα έχει διάρκεια ζωής 36.000 ωρών ή 25 ετών (με μέση ημερήσια χρήση τεσσάρων ωρών), έναντι λιγότερο από ένα χρόνο για την ισοδύναμη λάμπα πυράκτωσης και 5,5 χρόνια για τη λάμπα φθορισμού.
Η Lemnis Lighting, που είναι θυγατρική της Tendris Holding, δήλωσε ότι σταδιακά θα μειώνεται το κόστος και η τιμή των σούπερ-διάρκειας λαμπτήρων της. Σύμφωνα με την εταιρία, αν όλα τα νοικοκυριά σε μια χώρα όπως η Ολλανδία αντικαθιστούσαν τέσσερις συμβατικές λάμπες πυράκτωσης με μια Pharox, θα εξοικονομούνταν 1,5 δισ. κιλοβατώρες ενέργειας κάθε χρόνο, δηλαδή όσο η συνολική ενεργειακή κατανάλωση των νοικοκυριών σε μια μεγάλη πόλη όπως το Άμστερνταμ.
Η Pharox, που μοιάζει με μια συμβατική λάμπα εξωτερικά (πράγμα σημαντικό για πολλούς…νοσταλγικούς καταναλωτές), καταναλώνει μέχρι 90% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με μια λάμπα πυράκτωσης και έως 50% λιγότερη σε σχέση με τις λάμπες φθορισμού.
Βγάζει «θερμό» φως και ανάβει αμέσως φτάνοντας σε πλήρη φωτεινότητα χωρίς υστέρηση χρόνου (αντίθετα με τις λάμπες φθορισμού που φωτίζονται σταδιακά).
Σύμφωνα με την Lemnis, είναι η πρώτη λάμπα που βγάζει ίδιας ποιότητας και φωτεινότητας φως με μια λάμπα πυράκτωσης. Δουλεύει αποτελεσματικά σε εξωτερικά παγωμένα περιβάλλοντα, ενώ η επιφάνειά της παραμένει ψυχρή, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδικά δωμάτια χωρίς φόβο, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία.
Η εταιρία εκτιμά ότι η νέα λάμπα της εξοικονομεί 45 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ετησίως (έναντι 41 κιλών που εξοικονομεί η λάμπα φθορισμού) και παράλληλα εξοικονομεί 17 ευρώ ετησίως από τις δαπάνες του χρήστη (έναντι 15 ευρώ της λάμπας φθορισμού). Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση –στο πλαίσιο μείωσης των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου»- έχει εξαγγείλει την απαγόρευση των συμβατικών λαμπτήρων πυράκτωσης 60 βατ μέχρι το 2001, ενώ η αρχή έγινε ήδη φέτος, την 1η Σεπτεμβρίου, με τις λάμπες των 100 βατ. Λάμπες LED 100 βατ, σαν την Pharox 300 των 60 βατ, αναμένεται να βγουν στην ευρωπαϊκή αγορά μέχρι το τέλος του 2010.
Η απαγόρευση των συμβατικών λαμπτήρων πυράκτωσης αφήνει ανοικτό το πεδίο ανταγωνισμού διεθνώς.
Αρκετοί καταναλωτές δεν ενθουσιάζονται με την προοπτική των λαμπτήρων φθορισμού, οι οποίοι αποτελούν αυτή τη στιγμή τη βασική εναλλακτική λύση, επειδή δεν τους αρέσει το σχήμα τους, το γεγονός ότι δεν αυξομειώνεται ο φωτισμός τους και ότι περιέχουν υδράργυρο.
Μια εναλλακτική λάμπα LED, που διαρκεί 25 χρόνια, φαντάζει αυτοκτονία για μια εταιρία παραγωγής (ενώ ασφαλώς δεν θα ενθουσιάσει ούτε τα καταστήματα λιανικής), αλλά οι υποστηρικτές της νέας λάμπας αισιοδοξούν ότι η αγορά θα είναι τεράστια, εκτιμώντας ότι θα πουλιούνται 15 δισ. λάμπες κάθε χρόνο στο μέλλον.


Bookmark and Share

Αλλάξτε ξανά το Facebook όπως ήταν

Επανάσταση χρηστών για τις αλλαγές στο Facebook

Καθόλου δεν άρεσαν σε πολλούς χρήστες του Facebook οι πρόσφατες αλλαγές στην κεντρική σελίδα του. Αποφάσισαν έτσι να…συνδικαλιστούν και να απαιτήσουν την επαναφορά της προτέρας καταστάσεως!
Η ομάδα «Αλλάξτε ξανά το Facebook όπως ήταν» ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί πάνω από ένα εκατομμύριο μέλη του πιο δημοφιλούς στον κόσμο κοινωνικού δικτύου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. «Αν κάτι δεν χαλάει, μην το φτιάχνεις», έγραψε χαρακτηριστικά ένας χρήστης.
  
Από την Παρασκευή, το Facebook επανασχεδίασε την κεντρική σελίδα του, τροποποιώντας την υπηρεσία ειδήσεων που παρέχει, με την καλή πρόθεση να διευκολύνει τους χρήστες, οι οποίοι ίσως έχασαν κάτι σημαντικό εν ώρα απουσίας τους από το δίκτυο. Έτσι, το Facebook επιτρέπει πλέον στους χρήστες-μέλη του να βλέπουν εναλλακτικά είτε τη ροή των ειδήσεων και δραστηριοτήτων σε πραγματικό χρόνο είτε τις σημαντικότερες ειδήσεις που οι φίλοι τους είδαν και μοιράστηκαν online κατά το προηγούμενο 24ωρο.
  
Το News Feed προσφέρει νέα και δραστηριότητες ανάλογα με το σε πόσους φίλους άρεσαν και τα σχολίασαν, ενώ το Live Feed παρέχει ειδήσεις για τις online δραστηριότητες των φίλων στις προσωπικές σελίδες του Facebook, αμέσως μόλις τα νέα «σκάνε μύτη».
  
Από την πλευρά του, το Facebook ανέφερε ότι κάθε αλλαγή στην οποία προχωρά, γίνεται αφού προηγουμένως έχει ακούσει τη γνώμη των χρηστών του. Όμως αρκετοί χρήστες ζητούν επιτακτικά να επανέλθει η προηγούμενη κατάσταση, όταν δεν υπήρχε η επιλογή ανάμεσα στα News Feed και Live Feed.


Bookmark and Share

ηχηρή δήλωση του Κώστα Καραμανλή

ηχηρή δήλωση του   Κώστα Καραμανλή :      
''θα στηρίξουμε όλοι τον νέο αρχηγό. Όποιος δεν τον στηρίξει θα έχει να κάνει μαζί μου''



Bookmark and Share

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Εγκεφαλικές» ιστορίες!

«Εγκεφαλικές» ιστορίες!
Ποιες οι πιθανότητες να διαβάζουμε μια μέρα τη σκέψη; Πώς μπορούμε να επιδιορθώσουμε έναν εγκέφαλο που έχει υποστεί βλάβη; Πού κατοικεί η κατάθλιψη; Απαντήσεις σε τόσο καίρια ερωτήματα που αφορούν το πολυτιμότερό μας όργανο δόθηκαν σε διεθνές συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα
ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΟΥΦΛΕΡΗ ( απο το βήμα)

Μια συνάντηση κορυφαίων επιστημόνων-μελετητών του εγκεφάλου πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που πέρασε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Οσοι έλαβαν μέρος στις εργασίες του συνεδρίου που είχε τίτλο «Τhe Βrain: Function, imaging and repair» («Εγκέφαλος: Λειτουργία, απεικόνιση και επιδιόρθωση») είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από πρώτο χέρι τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της νευροβιολογίας. Για τους υπολοίπους, το «ΒΗΜΑScience» δίνει ένα μικρό απάνθισμα από τα πολλά και εντυπωσιακά που παρουσιάστηκαν σε αυτό.

Μικροί εγκέφαλοι, μεγάλα κατορθώματα!
Φανταστείτε το εξής: βρίσκεστε σε ένα υπόγειο κρησφύγετο στη μέση της ερήμου. Είναι καταμεσήμερο, ο ήλιος είναι ανελέητος και η θερμοκρασία αγγίζει τους 54 βαθμούς Κελσίου. Τι πιθανότητες έχετε να αφήσετε το κρησφύγετό σας και να βγείτε για ένα γρήγορο τροχάδην με στόχο να βρείτε τροφή και να τη φέρετε στο σημείο εκκίνησης στα επόμενα 30 λεπτά; Αν έχετε σώας τας φρένας σας, οι πιθανότητες να προβείτε σε έναν τέτοιον παραλογισμό θα ήταν μηδενικές. Αλλά υπάρχει κάποιος οργανισμός που κάνει ακριβώς αυτό: όταν όλοι οι άλλοι κάτοικοι της ερήμου προσπαθούν να προφυλαχθούν από τον ανελέητο ήλιο, τα μυρμήγκια της ερήμου βγαίνουν προς άγραν τροφής! Και βεβαίως το εύλογο ερώτημα είναι: Πώς τα καταφέρνουν; Αυτό ακριβώς ήταν το ερώτημα που πριν από 30 χρόνια έθεσε στον εαυτό του ένας νεαρός ζωολόγος, οRudiger Wehner,ο οποίος σήμερα μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ του Ινστιτούτου για την Ερευνα του Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και του Πανεπιστημίου του Wurzburg στη Γερμανία.

Οπως εξήγησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο, ο R. Wehner αναζητούσε να μελετήσει έναν οργανισμό του οποίου ο εγκέφαλος θα διέθετε εξαιρετικές ικανότητες. Ετσι αποφάσισε να μελετήσει τα μυρμήγκια της ερήμου που, ενώ ζουν ομαδικά, αναζητούν τροφή κατά μόνας και προσανατολίζονται σε ένα περιβάλλον χωρίς σημάδια αναφοράς. Αυτά ανήκουν στο γένος Cataglyphis, δεν ζυγίζουν περισσότερο από 10 mg, ενώ το βάρος του εγκεφάλου τους δεν ξεπερνά τα 0,1 mg. Ο μικρός αυτός εγκέφαλος όμως είναι ικανός για κάτι που εμείς οι άνθρωποι θα μπορούσαμε να κάνουμε μόνο αν διαθέταμε GΡS: αφήνουν τη φωλιά τους και κινούμενα με μεγάλη ταχύτητα αναζητούν τροφή, συνήθως νεκρές μύγες. Κατά την αναζήτηση της τροφής η διαδρομή που ακολουθούν είναι τυχαία και με ζιγκζαγκ. Οταν όμως η τροφή βρεθεί, επιστρέφουν ακαριαία και κατευθείαν στη φωλιά! Πώς μπορούν τα μυρμήγκια της ερήμου να γνωρίζουν τον συντομότερο δρόμο για τη φωλιά τους όταν έχουν περιπλανηθεί τόσο που ο καθένας από εμάς θα χανόταν;

Επειτα από 30 χρόνια πειραματισμού, ο οποίος περιελάμβανε παρατηρήσεις στο πεδίο (Τυνησία), μελέτες των μυρμηγκιών στο εργαστήριο, αλλά και χρήση εξελιγμένων ρομποτικών συστημάτων τα οποία μιμούνται τις ιδιότητες των θαυμαστών αυτών εντόμων, ο Wehner και οι συνεργάτες του αποκάλυψαν πώς ο μικρός σε μέγεθος εγκέφαλος μπορεί να φέρει σε πέρας μεγάλα κατορθώματα. Μεταξύ άλλων ο εγκέφαλος των Cataglyphis διαθέτει ένα είδος πυξίδας, ένα οδόμετρο και ένα σύστημα στο οποίο ενσωματώνονται οι πληροφορίες της πυξίδας και του οδομέτρου. Ετσι ανά πάσα στιγμή το μυρμήγκι της ερήμου γνωρίζει τη θέση του σε σχέση με τη φωλιά του.

Το GΡS της ερήμου
Ας δούμε λοιπόν τον εξοπλισμό του Cataglyphis αναλυτικά. Οταν εμείς κοιτάζουμε τον ουρανό βλέπουμε αυτό το ωραίο γαλανό χρώμα. Αν μπορούσαν να μιλήσουν τα μυρμήγκια της ερήμου, θα μας έλεγαν ότι κάνουμε λάθος, ότι ο ουρανός δεν είναι γαλανός αλλά έχει βιολετί χρώμα. Επιπλέον θα μας έλεγαν ότι το φως είναι πολωμένο. Πώς συμβαίνει αυτό; Οπως όλα τα μάτια των εντόμων, έτσι και τα μάτια των Cataglyphis αποτελούνται από ομματίδια τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι περίπου 1.000. Το 5% από αυτά τα ομματίδια σχετίζονται με την ικανότητα των μυρμηγκιών της ερήμου να προσανατολίζονται. Οπως ανακάλυψαν ο Wehner και οι συνεργάτες του, τα ομματίδια αυτά φέρουν δύο είδη φωτοϋποδοχέων: το ένα είδος τούς επιτρέπει να βλέπουν στο φάσμα του πράσινου και το άλλο στο φάσμα του υπεριώδους. Η ύπαρξη αυτών των υποδοχέων εξηγεί γιατί τα μυρμήγκια της ερήμου βλέπουν τον ουρανό βιολετί αλλά τους επιτρέπει επίσης να βλέπουν την πόλωση του φωτός. Ετσι αυτό που για μας είναι ένα γαλανό χρώμα που απλώνεται παντού για τα μυρμήγκια είναι ένα βιολετί χρώμα πολωμένου φωτός παλλόμενο σε ένα μόνο επίπεδο. Με άλλα λόγια, σε ένα επίγειο περιβάλλον όπου δεν υπάρχουν και πολλά σημάδια τα μυρμήγκια εκμεταλλεύονται τα αόρατα σε μας σημάδια του ουρανού για να γνωρίζουν τη σχετική θέση τους σε σχέση με τη φωλιά τους.

Εκτός όμως από τη σχετική θέση τους σε σχέση με τη φωλιά τους, τα μυρμήγκια θα πρέπει να γνωρίζουν και την απόστασή τους από αυτήν. Αυτό το πετυχαίνουν χάρη σε ένα οδόμετρο, έναν μηχανισμό μέτρησης της απόστασης. Πού βασίζεται όμως αυτός ο μηχανισμός; Προκειμένου να το διερευνήσουν οι ελβετοί επιστήμονες άφησαν τα μυρμήγκια να περιπλανηθούν και στη συνέχεια επιμήκυναν τα πόδια τους (φορώντας τους ένα είδος ψηλοτάκουνων παπουτσιών τα οποία σχεδόν διπλασίαζαν το ύψος του ποδιού τους). Διαπίστωσαν ότι τα έντομα δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τη φωλιά τους. Ο παραπάνω πειραματισμός οδήγησε στην υπόθεση ότι ο υπολογισμός της απόστασης από τη φωλιά βασίζεται στη μέτρηση βημάτων (η επιμήκυνση των ποδιών αυξάνει το μήκος της απόστασης που καλύπτεται σε κάθε βήμα και έτσι το συνολικό μήκος του υπολογισθέντος αριθμού βημάτων οδήγησε τα έντομα σε μεγαλύτερη απόσταση από τη σωστή). Η παραπάνω υπόθεση επιβεβαιώθηκε από έναν δεύτερο πειραματισμό: όταν τα «ψηλοτάκουνα παπούτσια» είχαν φορεθεί από την αρχή της διαδρομής, μόλις δηλαδή τα μυρμήγκια άφηναν τη φωλιά τους, τότε τα μυρμήγκια επέστρεφαν κανονικά σε αυτήν.

Βεβαίως το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: Αν τα μυρμήγκια αναζητώντας τροφή έχουν διαγράψει μια τεθλασμένη γραμμή μετρώντας βήματα, πώς γνωρίζουν πόσα βήματα απαιτούνται για να επιστρέψουν κατευθείαν στη φωλιά; Ε, λοιπόν, εδώ είναι το θαύμα της εξελικτικής προσαρμογής τους. Η διαδρομή που ακολουθούν για την αναζήτηση της τροφής σβήνεται αυτομάτως από τη μνήμη τους. Για κάθε βήμα που κάνουν όμως ο εγκέφαλός τους υπολογίζει ακριβώς τη γωνία που σχηματίζεται μεταξύ της φωλιάς τους, του εαυτού τους και του σημαδιού που έχουν βάλει στον ουρανό. Με άλλα λόγια, αξιοποιώντας την πληροφορία της εσωτερικής πυξίδας (που βασίζεται στο πολωμένο φως) και την πληροφορία του οδομέτρου, το τρίτο σύστημα του εγκεφάλου τους επιτρέπει στα μυρμήγκια της ερήμου να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την κατεύθυνση προς και την απόστασή τους από τη φωλιά τους!

Βλαστικά κύτταρα

Η ελπίδα της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία άνθησε κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την κοινότητα των νευροεπιστημόνων. Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιον το γεγονός ότι ένα μέρος των ομιλιών ήταν αφιερωμένο σε αυτήν. Με βάση το σενάριο της αναγεννητικής ιατρικής, θα υπάρξει κάποια στιγμή που ανίατες ασθένειες θα θεραπεύονται με τη βοή θεια βλαστικών κυττάρων, κυττάρων τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπονται σε κάθε κύτταρο του οργανισμού και με τον τρόπο αυτόν να επιδιορθώνουν όργανα και ιστούς που έχουν υποστεί βλάβες. Μεταξύ των ασθενειών που αναμένεται ότι θα αντιμετωπισθούν επιτυχώς με τη βοήθεια της αναγεννητικής ιατρικής συγκαταλέγονται οι νόσοι του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, η πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά και οι επιπτώσεις των εγκεφαλικών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Chandran Siddharthan,τα βλαστικά κύτταρα αποτελούν ίσως τη μόνη ρεαλιστική ελπίδα για μελλοντικές θεραπείες τέτοιων ασθενειών. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο βρετανός επιστήμονας, «δεν μπορεί κανείς να προβεί σε μεταμόσχευση εγκεφάλου όπως μπορεί να κάνει με το ήπαρ. Πρέπει λοιπόν να αναζητηθούν θεραπείες που αξιοποιούν τις δυνατότητες των βλαστικών κυττάρων».

Προς το παρόν πάντως τα βλαστικά κύτταρα αποτελούν τη μόνη ρεαλιστική πειραματική και όχι ακόμη κλινική μέθοδο αντιμετώπισης ασθενειών. Ετσι στο εργαστήριο του Siddharthan διερευνάται η αξιοποίησή τους στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως η πολλαπλή σκλήρυνση. Είναι γνωστό ότι τα βλαστικά κύτταρα μπορούν με σχετική ευκολία να δημιουργήσουν κύτταρα γλοίας, ο ρόλος των οποίων συνίσταται μεταξύ άλλων στη μόνωση των αξόνων των νευρικών κυττάρων. Σύμφωνα με τα ευρήματα του βρετανού επιστήμονα και των συνεργατών του, τα κύτταρα γλοίας «προωθούν αυτομάτως την επιδιόρθωση του στρώματος μυελίνης, το οποίο καταστρέφεται στη σκλήρυνση,και προλαμβάνουν την απώλεια των νευραξόνων, που αποτελεί την αιτία της παθογένειας».

Πλαστικότητα και επιδιόρθωση

Οχι, οι επιστήμονες δεν θα μπορέσουν ποτέ να διαβάσουν τις απόκρυφες σκέψεις μας. Αυτό είναι και θα παραμείνει εκτός των ορίων των απεικονιστικών τεχνικών του εγκεφάλου!
Βασική προϋπόθεση για να γίνει κλινική πραγματικότητα το σενάριο της αναγεννητικής ιατρικής είναι να γνωρίζουν οι επιστήμονες επακριβώς την παθολογία των ασθενειών στις οποίες σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα βλαστικά κύτταρα. Στο πλαίσιο αυτό ο καθηγητήςJean-Claude Βaronτου Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ μελέτησε διεξοδικά τι συμβαίνει στην περίπτωση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Διαπίστωσε ότι οι ασθενείς έχουν πολύ μεγαλύτερες προοπτικές να ανακτήσουν το μέγιστο των αρχικών δυνατοτήτων τους έπειτα από ένα εγκεφαλικό όταν διασωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του ιστού που γειτνιάζει με τον τραυματισμένο ιστό. Και τούτο γιατί ο διασωθείς ιστός αναλαμβάνει να αντικαταστήσει τις λειτουργίες του τραυματισμένου. Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλος διαθέτει αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν πλαστικότητα, μπορεί δηλαδή να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα αξιοποιώντας κυτταρικές εφεδρείες.

Μια άλλη διαπίστωση που προήλθε από το εργαστήριο του γαλλικής καταγωγής επιστήμονα και η οποία έχει βρει ήδη κλινική εφαρμογή στην αποκατάσταση των ασθενών έπειτα από εγκεφαλικό αφορά το είδος της πλαστικότητας που είναι επιθυμητό. Οπως τόνισε ο καθηγητής Βaron,«αυτό που επιθυμούμε είναι η πλαστικότητα που σχετίζεται με τη χρήση».Τι θα πει αυτό σε πρακτικό επίπεδο; Ας υποτεθεί ότι ένας ασθενής έπειτα από εγκεφαλικό έχει απολέσει την κινητικότητα του δεξιού χεριού του. Θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα εκπαιδεύοντας περισσότερο το αριστερό του χέρι, αυτού του είδους όμως η πλαστικότητα δεν είναι επιθυμητή. Αντίθετα, θα μπορούσε με σημαντική και κοπιώδη προσπάθεια να κινητοποιήσει τις εγκεφαλικές εφεδρείες που θα του επέτρεπαν να κινήσει ξανά το δεξί του χέρι και αυτό είναι το επιθυμητό. Τον τρόπο να κινητοποιηθούν γρηγορότερα οι σωστές κυτταρικές εφεδρείες αναζητούν ο καθηγητής Βaron και πολλοί ακόμη ερευνητές ανά τον κόσμο.

Λειτουργική απεικόνιση
Σήμερα οι επιστήμονες έχουν στη διάθεσή τους εργαλεία που τους επιτρέπουν να δουν τον εγκέφαλο όπως ποτέ δεν ήταν δυνατόν στο παρελθόν. Οι τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου χρησιμοποιούνται ευρέως στην κλινική πράξη (μαγνητική τομογραφία, τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων κτλ.) αλλά η προσφορά τους σαφώς δεν έχει εξαντληθεί. Μια μικρή ιδέα του τι μπορεί να προκύψει από την περαιτέρω αξιοποίησή τους έδωσε ο καθηγητής του College de France Stanislas Dehaene,ο οποίος μελετά τη συνείδηση. Οπως είπε στη διάλεξή του ο γάλλος καθηγητής, προσπαθεί να απεικονίσει«το αποτύπωμα στον εγκεφαλικό φλοιό αντικειμενικών νευρωνικών συντεταγμένων για υποκειμενικές διεργασίες».Και μη νομίζετε ότι αυτό γίνεται μόνο για την ικανοποίηση της προσωπικής του περιέργειας: αν ο πειραματισμός του αποδώσει τα αναμενόμενα οφέλη, οι γιατροί θα είναι σε θέση να γνωρίζουν αν ένας ασθενής που βρίσκεται σε κώμα έχει ελπίδες να εξέλθει από αυτό ή όχι. Τις πρακτικές συνέπειες αυτού μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε...

Πού «κατοικεί» η κατάθλιψη
Μια αγνοημένη περιοχή του εγκεφάλου η οποία πιθανότατα σχετίζεται με την κατάθλιψη εντόπισε αξιοποιώντας απεικονιστικές τεχνικές ο αμερικανός καθηγητής του Βrookland Νational LaboratoryFritz Ηenn. Η περιοχή ονομάζεται «habenula» και προς το παρόν η μόνη απόδειξη της σχέση της με την κατάθλιψη προέρχεται από ένα «πείραμα» με ασθενή χρόνια καταθλιπτική η οποία είχε επανειλημμένως προσπαθήσει να αυτοκτονήσει και τα τελευταία δυόμισι χρόνια ζούσε σε κλινική. Η διέγερση της συγκεκριμένης περιοχής με ηλεκτρόδια αποκατέστησε την υγεία της ασθενούς και της επέτρεψε να ζει μια φυσιολογική ζωή.

«Διαβάζεται» ο εγκέφαλος;
Στον αντίποδα των παραπάνω, οι τεχνικές απεικόνισης δημιουργούν φόβους ότι κάποτε οι επιστήμονες θα μπορέσουν να διαβάζουν τη σκέψη μας. Τι πιθανότητες όμως υπάρχουν να συμβεί ένα σενάριο σαν αυτό: ένας επιστήμονας εξοπλισμένος με τα κατάλληλα εργαλεία να ξέρει ότι ο ανυποψίαστος θνητός που περνά μπροστά του σκέφτεται εκείνη τη στιγμή τη δουλειά του αλλά καθώς μυρίζει το ανθισμένο γιασεμί που υπάρχει στον γειτονικό κήπο θυμάται τη μητέρα του; Ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο ΧιούστονΑνδρέας Παπανικολάου, ο οποίος παρουσίασε τις δυνατότητες και τα όρια των απεικονιστικών τεχνικών του εγκεφάλου, υπήρξε κατηγορηματικός: «Μια τέτοια πιθανότητα είναι και θα παραμείνει εκτός των ορίων των απεικονιστικών τεχνικών!».Γιατί; Επειδή είναι αδύνατον να βρεθεί τρόπος ανάγνωσης εγκεφάλων. Θα απαιτούσε πολύ κόπο και χρήμα και τα αποτελέσματα θα ήταν αποκαρδιωτικά. «Πώς να απεικονίσει κανείς το σήμα του “κόκκινου τριαντάφυλλου”;Πώς της τετραγωνικής ρίζας του 3 ή του 4; Πώς της λέξης “Δικαιοσύνη”;»είπε χαρακτηριστικά ο έλληνας επιστήμονας και προσέθεσε ότι, ακόμη και αν όλα αυτά γίνονταν, πάλι η ανάγνωση εγκεφάλων θα ήταν αδύνατη επειδή ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός και δεν θα είναι ποτέ δυνατόν να διαβάσει κανείς στον εγκέφαλό μας την ανάμνηση της ευχαρίστησης που μας προκάλεσε ένα γεγονός ή μια μυρωδιά.

soufleri@dolnet.gr



Bookmark and Share

Ψάρια εναντίον αρθρίτιδας

ΛΟΝΔΙΝΟ
Oμάδα αμερικανών και βρετανών επιστημόνων διαπίστωσε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός μετατρέπει ορισμένα λιπαρά οξέα των ψαριών σε μια πολύ ισχυρή αντιφλεγμονώδη χημική ουσία. Η ανακάλυψη κρίνεται σημαντική επειδή μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για σοβαρές ασθένειες όπως η αρθρίτιδα αλλά και για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως τα εγκεφαλικά. Ηταν γνωστό ότι τα λιπαρά οξέα των ψαριών έχουν ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες για την εγκεφαλική λειτουργία, για τα οστά, την καρδιά και άλλα όργανα. Ωστόσο δεν υπήρχαν στοιχεία για τον μηχανισμό που κρύβεται πίσω από αυτή τη διαδικασία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο οργανισμός μετατρέπει το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DΗΑ) στη χημική ουσία ρεσολβίνη D2, η αντιφλεγμονώδης δράση της οποίας έχει τα αποτελέσματα που προαναφέραμε. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων στα λιπαρά οξέα των ψαριών μπορεί να βοηθήσει ορισμένα άτομα να αποφύγουν την εκδήλωση μιας εκ των συχνότερων αιτιών απώλειας της όρασης, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα λιπαρά οξέα των ψαριών μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας κατά 30%.


Bookmark and Share

Κόψτε το κρέας για να σώσετε τον πλανήτη

Θα πρέπει να γίνουμε χορτοφάγοι για να σταματήσει η αύξηση της θερμοκρασίας, υποστηρίζει ειδικός στις κλιματικές αλλαγές



Ενας από τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα των κλιματικών αλλαγών υποστηρίζει ότι για να σταματήσει η αύξηση της θερμοκρασίας θα πρέπει οι άνθρωποι να πάψουν να τρώνε κρέας και να γίνουν χορτοφάγοι. Σε συνέντευξή του στους «Τimes», ο λόρδος Στερν του Μπρέντφορντ αναφέρει ότι «η εκτροφή ζώων απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού και ενέργειας, που επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μια χορτοφαγική διατροφή είναι καλύτερη».

Συγχρόνως, σύμφωνα με τον λόρδο Στερν, ο οποίος συνέγραψε το 2006 ανασκόπηση σχετικά με το κόστος της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, η εκπομπή μεθανίου από τις αγελάδες και τους χοίρους «κοστίζει» ακριβά στο περιβάλλον, αφού το μεθάνιο είναι κατά 23% πιο επιβαρυντικό για την ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα. Ο ειδικός υποστήριξε ότι τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, στη Διάσκεψη για τις Κλιματικές Αλλαγές, οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα έπρεπε να οδηγήσουν στην αύξηση του κόστους του κρέατος, καθώς και άλλων τροφίμων τα οποία συνδέονται με παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου.

Ο λόρδος Στερν, οικονομολόγος και πρώην ανώτατο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος σήμερα είναι καθηγητής Οικονομικών στη London School of Εconomics, προέβλεψε ότι η στάση και η συμπεριφορά του πληθυσμού μπορεί να αλλάξει σταδιακά έως ότου η κατανάλωση κρέατος θεωρηθεί απαράδεκτη σε παγκόσμιο επίπεδο. «Είμαι σήμερα 61 ετών και η στάση του πληθυσμού σε ό,τι αφορά την οδήγηση,αλλά και την κατανάλωση αλκοόλ,έχει αλλάξει ριζικά από τότε που ήμουν φοιτητής. Οι άνθρωποι αλλάζουν την άποψή τους, οδηγούμενοι προς πιο υπεύθυνες συμπεριφορές. Ετσι, σταδιακά θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται σχετικά με το πόσο επιβαρυντικά προς το περιβάλλον είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουν».

Εστειλε επίσης σαφές μήνυμα προς τον πρόεδρο Ομπάμα να παρευρεθεί αυτοπροσώπως στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, ώστε να ληφθούν αποφάσεις που θα μπορούν να τεθούν σε ισχύ και θα είναι αποτελεσματικές. Σημειώνεται ότι στην Κοπεγχάγη, από τις 7 ως τις 18 Δεκεμβρίου, θα συγκεντρωθούν 20.000 εκπρόσωποι 192 διαφορετικών κρατών, στο πλαίσιο της διεξαγωγής της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα. Στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου αποτελεσματικά, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας άνω των 2 βαθμών Κελσίου. Οποιαδήποτε αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από αυτό το επίπεδο, αναμένεται να πυροδοτήσει κλιματικές αλλαγές τέτοιες οι οποίες θα είναι ικανές να απειλήσουν τη ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

O λόρδος Στερν ανέφερε ότι η Κοπεγχάγη αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ώστε η Γη να βγει από την καταστρεπτική πορεία την οποία ακολουθεί αυτή τη στιγμή. Σημείωσε εξάλλου ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για μείωση κατά το ήμισυ των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 (από 50 γιγατόνους σήμερα, σε 25 γιγατόνους μέσα στα επόμενα 20 χρόνια).

Στοιχεία του ΟΗΕ μαρτυρούν ότι η παραγωγή κρέατος είναι υπεύθυνη για περίπου το 18% της εκπομπής άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτό το υψηλό ποσοστό συντελούν δραστηριότητες όπως η αποψίλωση δασών ώστε να δημιουργηθούν βοσκοτόπια, αλλά και η παραγωγή ζωοτροφών όπως η σόγια.

Πάντως, οι απόψεις του λόρδου Στερν- ο οποίος δεν δηλώνει αυστηρά χορτοφάγος- προκάλεσαν τις αντιδράσεις εκπροσώπων της βιομηχανίας παραγωγής κρέατος. Ο Τζόναθαν Σκάρλοκ, της Εθνικής Ενωσης Εκτροφέων της Βρετανίας, ανέφερε ότι «η στροφή προς τη χορτοφαγία δεν μπορεί να αποτελέσει μια παγκόσμια λύση. Οι εκτροφείς ζώων ζητούν να υπάρξει πολιτική βασισμένη σε στοιχεία. Δεν διαθέτουμε αυτή τη στιγμή αγελάδες ή χοίρους που να μην παράγουν μεθάνιο».

Υπογραμμίζεται ότι οι προβλέψεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι η κατανάλωση κρέατος αναμένεται να διπλασιαστεί ως τα μέσα του αιώνα που διανύουμε.


Bookmark and Share

Ξεκινά τη λειτουργία της η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαινίασε επίσημα κατά τη διάρκεια της 61ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, τη λειτουργία της ηλεκτρονικής της βιβλιοθήκης, η οποία περιλαμβάνει ευρωπαϊκά έγγραφα 50 ετών σε περίπου 50 γλώσσες.

http://www.europeana.eu/portal/

Εμπνευσμένη από την προσπάθεια της αρχαίας Αλεξάνδρειας να συγκεντρώσει τη γνώση όλου του κόσμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά τη λειτουργία της ψηφιακής βιβλιοθήκης Europeana, τη δικτυακή επιτομή της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Περίπου 110.000 εκδόσεις ή 12 εκατομμύρια σελίδες, συνολικού κόστους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, «σκαναρίστηκαν» και μπορεί ο καθένας να τις συμβουλευθεί ή να έχει πρόσβαση σε αυτές στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του ευρωπαϊκού Βιβλιοπωλείου.

Προτείνει όλες τις εκδόσεις που εξέδωσε το Γραφείο εκδόσεων για λογαριασμό των κοινοτικών θεσμών, υπηρεσιών και άλλων οργανισμών από το 1952. «Πιστεύω πως με την on-line βιβλιοθήκη η διαφάνεια είναι πλήρης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την πολυγλωσσία, Λέοναρντ Ορμπάν.

«Από τη στιγμή που η ψηφιακή βιβλιοθήκη είναι on-line, κανένας δεν μπορεί πλέον να παραπονιέται για δυσκολίες στο να συμβουλευθεί νομοθετικά κείμενα και επισυναπτόμενα έγγραφα», πρόσθεσε ο Ρουμάνος Επίτροπος.

Το πιο παλιό έγγραφο που υπάρχει σε αυτή τη νέου τύπου βιβλιοθήκη είναι μία ομιλία που εκφώνησε ο Ζαν Μονέ κατά την εναρκτήρια σύνοδο της Υψηλής Αρχής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ). Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει κείμενα στις 23 γλώσσες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και στα κινέζικα, τα ρωσικά και σε περισσότερες από άλλες 20 γλώσσες.


Η ιδέα της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης προέκυψε από την επιθυμία έξι επι κεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης να καταστήσουν δυνατή για όλους την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά καθώς και τη διαφύλαξή της.



Bookmark and Share

Όχι άλλο κάρβουνο


Αμήχανοι οι φρουροί του κτιρίου

Τόνους λιθάνθρακα ξεφόρτωσε η Greenpeace στο κτίριο της σουηδικής κυβέρνησης

Διαμαρτυρόμενοι για τις μονάδες λιθάνθρακα που αγόρασε στο εξωτερικό η μεγαλύτερη σουηδική εταιρεία ενέργειας, ακτιβιστές της Greenpeace ξεφόρτωσαν την Τετάρτη 18 τόνους κάρβουνου έξω από τα γραφεία της κυβέρνησης της Σουηδίας.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο σουηδικός ενεργειακός όμιλος Vattenfall δεν διατηρεί ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια λιθάνθρακα στο έδαφος της Σουηδίας, έχει όμως αγοράσει 12 τέτοιους σταθμούς στη Γερμανία, την Πολωνία και την Ολλανδία και τη Δανία τα τελευταία εννέα χρόνια.

Η Greenpeace απαιτεί τώρα από τη σουηδική κυβέρνηση, η οποία ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, να πιέσει την Vattenfal να κλείσει τα ρυπογόνα εργοστάσια και να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα καταστροφικό αδιέξοδο στις διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα [...] Αν ο επικεφαλής της ΕΕ [ο Σουηδός πρωθυπουργός] Φρέντρικ Ράινφελντ πει στον κόσμο ότι έδωσε οδηγίες στην κρατική εταιρεία ενέργειας να σταματήσει να επενδύει σε εργοστάσια κάρβουνου, αυτό θα βοηθούσε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο» υποστήριξε η οργάνωση.


Bookmark and Share

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα «καμένα» της Αττικής

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή τέθηκε στο δικτυακό τόπο του υπουργείου Περιβάλλοντος το σχέδιο νόμου «Για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009 και λοιπές διατάξεις».

Το νομοσχέδιο, διαθέσιμο στη διεύθυνση www.opengov.gr/minenv, επιδιώκει την αυξημένη προστασία των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων από παράνομες καταπατήσεις και αυθαίρετες οικοδομές, που έχουν παρατηρηθεί να φυτρώνουν στις καμένες εκτάσεις τα τελευταία χρόνια.

Η Τίνα Μπιρμπίλη, υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κάλεσε τους πολίτες, αρμόδιους φορείς, επιστημονικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς εταίρους να καταθέσουν τις παρατηρήσεις, απόψεις και τις προτάσεις τους επί των άρθρων.

Τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου θα λάβουν υπόψη τις προτάσεις στο τελικό Σχέδιο Νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή.


Bookmark and Share

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για τις βιομηχανίες χωρίς περιβαλλοντική άδεια

Η Ελλάδα είναι μια από τις έξι χώρες-μέλη της ΕΕ που παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή παρέλειψαν να εκδώσουν νέες ή αναπροσαρμοσμένες άδειες για πάνω από 1.500 βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Στο Ευρωδικαστήριο παραπέμπονται επίσης η Δανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής, επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας δήλωσε: «Έχουν περάσει δύο χρόνια από την εκπνοή της προθεσμίας για την αδειοδότηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, που θα εξασφάλιζε την ελαχιστοποίηση των ρυπογόνων εκπομπών, αλλά σε έξι κράτη μέλη, πάνω από 1.500 εγκαταστάσεις συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς την προβλεπόμενη άδεια».
»Αυτό είναι απαράδεκτο, και η Επιτροπή θα κινήσει τις διαδικασίες για να εξασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους βάσει της νομοθεσίας για τις βιομηχανικές εκπομπές».

Ειδικότερα, οι παραβάσεις αφορούν οδηγία της ΕΕ για την πρόληψη και τον έλεγχος των βιομηχανικών εκπομπών στον ατμοσφαιρικό αέρα, στο νερό και στο έδαφος.

Η οδηγία υποχρέωνε τα κράτη μέλη να εκδώσουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2007 νέες άδειες ή να επανεξετάσουν, και όπου απαιτείται να αναπροσαρμόσουν, τις υφιστάμενες άδειες για όλες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν πριν από τις 30 Οκτωβρίου 1999.


Bookmark and Share

πρωτοποριακό σύστημα τηλεπάθειας θα βοηθήσει σημαντικά άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά ή άλλα προβλήματα


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό σύστημα τηλεπάθειας. Ενας χρήστης του συστήματος τοποθετεί στο κεφάλι του ένα σκουφί με ηλεκτρόδια τα οποία μεταδίδουν τα σήματα του εγκεφάλου σε έναν υπολογιστή, ο οποίος διαθέτει ειδικό λογισμικό ανάλυσης και «μετάφρασης» των σημάτων. Μόλις γίνει η αποκωδικοποίηση των σημάτων ο υπολογιστής μεταδίδει ουσιαστικά τις σκέψεις του χρήστη σε έναν άλλον χρήστη που όπως και ο...
πρώτος φοράει ηλεκτρόδια τα οποία συνδέονται με έναν υπολογιστή. Ετσι οι δύο χρήστες έχουν επικοινωνήσει χωρίς να χρειαστεί να πληκτρολογήσουν ή να χρησιμοποιήσουν κάποια άλλη μέθοδο επικοινωνίας πέραν της σκέψης τους.
Φυσικά το πρωτότυπο σύστημα είναι «πρωτόγονο» αφού μπορεί να μεταφράσει και να μεταδώσει μόλις οκτώ λέξεις σε διάστημα ενός λεπτού. Ομως οι δημιουργοί του λένε ότι συνεχίζουν την έρευνα και την προσπάθεια ώστε να αναβαθμίζουν συνεχώς το σύστημά τους για να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και αποδοτική η επικοινωνία. Το σύστημα σε πρώτη τουλάχιστον φάση θα βοηθήσει σημαντικά άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά ή άλλα προβλήματα και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με άλλον τρόπο.



Bookmark and Share

Όταν οι πολιτικοί έχουν κέφια...

Συνήθως οι φωτογραφίες των πολιτικών προσώπων είναι στημένες, αδιάφορες και άκρως αναμενόμενες. Γι' αυτό, όταν τύχει να κυκλοφορήσουν στιγμιότυπά τους από στιγμές που δε θα ήθελαν οι ίδιοι να είχαν απαθανατισθεί, προκαλούν έκπληξη… μέχρι και γέλιο.

Το αγαπημένο παιχνίδι του Barack Obama στο λούνα
παρκ: Τα συγκρουόμενα!
Αρκεί να μην ισχύει το ίδιο και στην πολιτική του!


Το ξέρει αυτό άραγε η Carla Bruni;

... πάντως, την εμμονή του με το ύψος του
την ξέρουν όλοι!

Η αγαπημένη χειρονομία του Berlusconi προς την
Αριστερά και τους επικριτές του!



... και του George Bush προς τους Αμερικανούς πολίτες!

Putin: Αυτός θα μας φάει τη γυναίκα, πρέπει να φύγει!

Asta la vista baby!

Καχυποψία για τη χρήση του εμβολίου της γρίπης

Περιορισμούς στη χρήση του εμβολίου Pandermix κατά της νέας γρίπης, της φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline, ανακοίνωσε πως θέτει η Ελβετία όσον αφορά στις εγκύους, τα παιδιά κάτω των 18 ετών και τους ενήλικες άνω των εξήντα.

Η αβεβαιότητα σχετίζεται με το στοιχείο AS03, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του εμβολίου της βρετανικής GlaxoSmithKline.

«Τα στοιχεία που διαθέτουμε αφορούν γενικά στους ενήλικες, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τις εγκύους, και αυτά που σχετίζονται με τα παιδιά είναι ανεπαρκή», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Swissmedic, της αρμόδιας ελβετικής Αρχής για την κυκλοφορία των φαρμάκων.

Αλ Τσαντίρι Νιούζ - 27/10/09

Α ΡΕ ΛΑΚΗ ΑΘΑΝΑΤΕ !!!!


Αλ Τσαντίρι Νιούζ - 27/10/09 (α)

 

Αλ Τσαντίρι Νιούζ - 27/10/09 (β)














Bookmark and Share

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Στην Ευρώπη η ΠΓΔΜ αλλά με μία ενιαία ονομασία παντού

Στο πλαίσιο της απόφασης του Γ. Παπανδρέου και για απευθείας συνομιλίες μεταξύ Αθηνών και ΠΓΔΜ, για την εκκρεμότητα του ονόματος, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλες η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογο του, της ΠΓΔΜ Nicola Gruevski.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό ΥΠΕΞ η συνάντηση Παπανδρέου-Gruevski πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία των Αθηνών.

Να σημειωθεί πως οι επαφές και οι απευθείας συνομιλίες είχαν διακοπεί καθ όλη την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

Ήταν μία άτυπη συνάντηση, διάρκειας μόλις 20 λεπτών η οποία έλαβε χώρα μετά τη διπλωματική επιθυμία την οποία εξέφρασε η Αθήνα.

Ήταν όμως και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να καταστήσει σαφή την διττή του πολιτική έναντι της ΠΓΔΜ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας δεν προέβη σε επίσημη δήλωση, ενημέρωσε όμως τους πολιτικούς συντάκτες στη βελγική πρωτεύουσα.

Από τη μία πλευρά, ο κ. Παπανδρέου, εξέφρασε την επιθυμία του να εισέλθει η ΠΓΔΜ στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, να ενταχθούν δηλαδή στην ΕΕ, από την άλλη όμως ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα αποδέχεται μόνο μία ενιαία ονομασία, για όλες τις χρήσεις, με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η Ελλάδα θα στηρίξει την πρόταση για συνολική ένταξη όλων των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ως το 2014, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Ούτως ή άλλως όμως μέχρι εκείνη την χρονιά η Αθήνα θα παραμείνει και δεν θα υπαναχωρήσει από την θέση της, δηλαδή την ενιαία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και μόνο, για την ΠΓΔΜ.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΣΤΕΡΙΞ

Στα 50 χρόνια που συμπληρώνει φέτος ο Αστερiξ έχει αφιερώσει σήμερα η Google το λογότυπο της.

To κόμικ που κράτησε συντροφιά σε πάρα πολλά παιδιά.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΣΤΕΡΙΞ



Bookmark and Share

καινούργιο έργο στο υπόγειο του Κουν - ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ του Γιάννη Τσίρου


ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ του Γιάννη Τσίρου

Ενα 21χρονο κορίτσι καταζητείται σε όλη την Αθήνα γιατί έκλεψε από πολυκατάστημα ένα κραγιόν. Στην προσπάθειά της ν' αποφύγει τη σύλληψη έσπρωξε μια αστυνομικό, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει ελαφρά. Και τότε ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός μπαίνει σε λειτουργία για την αντιμετώπιση του «κακουργήματος»...

Από τους πιο αξιόλογους συγγραφείς της νέας γενιάς ο Γιάννης Τσίρος, γνωστός κυρίως από τα κινηματογραφικά του σενάρια, απέσπασε το 2004 το Ά Κρατικό Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του Υπουργείου Πολιτισμού για το έργο του «Αξύριστα Πηγούνια».

«Το έργο του Γιάννη Τσίρου μου θυμίζει την περίφημη ρήση του Πικάσο για τη Γκέρτρουντ Στάιν και το πορτραίτο της: “Θα του μοιάσει…”,» σημειώνει ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης και συνεχίζει...

«Τι κάνεις όταν ένα έργο αποδειχτεί προφητικό; Και μάλιστα για γεγονότα που συντάραξαν όσο τίποτε άλλο στα τελευταία χρόνια τον τόπο; Κι ας ξεχάστηκαν τόσο γρήγορα, κι όλοι μας παραδοθήκαμε και πάλι στο λήθαργο της καθημερινότητας - οι μεν στο άλλοθι της σιωπηρής βδελυγμίας, οι δε στην ανερυθρίαστα ασύδοτη λεηλασία της χώρας. Μιας χώρας όπου η ατιμωρησία των ισχυρών είναι ο μόνος νόμος που τηρείται - και μάλιστα με την ανο/συνενοχή του Τύπου: από πού κι ως πού π.χ., το ότι ένας παραιτηθείς λόγω σκανδάλων πολιτικός “αποφάσισε” να μην κατέβει στις εκλογές αποτελεί “είδηση”; Στις μέρες που ζούμε, και το αυτονόητο ακόμη έχει καταντήσει ανόητο.

Γραμμένο πριν τα Δεκεμβριανά του 2008, το έργο του Γιάννη Τσίρου έρχεται να υπενθυμίσει ότι στην άλλη πλευρά του φάσματος δεν θα συναντήσουμε την αυτονόητη ατιμωρησία, αλλά μια απάνθρωπη μηχανή που συντηρεί σε πείσμα του χρόνου ένα παράλογο σωφρονιστικό σύστημα. Και τίθεται το ερώτημα: ποια είν’ αυτή η μηχανή; Τι την τρέφει, ποιοί κατεβάζουν τους μοχλούς, ποιοί λαδώνουν τα γρανάζια της;
Μήπως όλοι μας;»


Σκηνοθεσία : Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Σκηνικά-Κοστούμια : Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί : Αλέκος Αναστασίου

Παίζουν:
Αλίκη Αλεξανδράκη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Μυρτώ Αυγερινού, Κλέων Γρηγοριάδης, Δημήτρης Καμπερίδης, Βασίλης Κολοβός, Έρρικα Μπίγιου, Γιώργος Πυρπασόπουλος

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Τετάρτη & Κυριακή, ώρα 20.00
Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο, ώρα 21.15
Σάββατο, ώρα 18.15

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό εισιτήριο: 22 ευρώ
Φοιτητικό και λαϊκή απογευματινή: 15 ευρώ
Για νέους κάτω των 25 ετών (Τετ-Πεμ): 10 ευρώ

Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5 Αθήνα - τηλ. ταμείου 210 3228706
Ημέρες και ώρες λειτουργίας ταμείου: Καθημερινά 10.00-13.00 & 17.00-22.00

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Μυτιλήνη: Οκτώ νεκροί σε βύθιση πλοιάριου που μετέφερε μετανάστες

Ξύλινο πλοιάριο που μετέφερε 18 μετανάστες βυθίστηκε στα ανοιχτά της Μυτιλήνης. Οι άνδρες του λιμενικού περισυνέλεξαν 8 νεκρούς στην περιοχή Κόρακας, ενώ άλλοι 10 εντοπίστηκαν σώοι. Ένα μικρό παιδί και ένας 33χρονος άντρας αγνοούνται.

Ένας ψαράς που βρισκόταν στην περιοχή είδε το συμβάν και ενημέρωσε αμέσως το Λιμενικό. Στην περιοχή έσπευσαν δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ιδιωτικά σκάφη και ελικόπτερο Super Puma, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκαν και όλα τα παραπλέοντα πλοία.

Τα άψυχα κορμιά των πέντε παιδιών και των τριών γυναικών ανεσύρθησαν από τη θάλασσα και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σκάλας Συκαμιάς όπου έγινε αναγνώριση από τα συγγενικά τους πρόσωπα. Αρχικά, οι εννιά επιζήσαντες της τραγωδίας δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν άλλα άτομα στη βάρκα, το μεσημέρι όμως ενημέρωσαν τις αρχές ότι υπήρχαν επίσης στο σκάφος ένα εξάχρονο αγόρι και ένας 33χρονος άνδρας, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν νέες έρευνες στην περιοχή που συνεχίζονται μέχρι και τώρα.

Στα χέρια των λιμενικών βρίσκεται ο 45χρονος Τούρκος διακινητής ο οποίος παρέμενε στη στεριά μαζί με τους άλλους εννιά που διασώθηκαν και κολύμπησαν μέχρι την ακτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν κατάδικο για δολοφονία στην Τουρκία ο οποίος αποφυλακίστηκε πρόσφατα όταν και του δόθηκε χάρη.

Όπως ο ίδιος περιγράφει το τραγικό δυστύχημα, ξεκίνησε γύρω στις 4.30 τα ξημερώματα από την ακτή Κιουτσούκουγιου, ακριβώς απέναντι από τη Συκαμιά, με μια πολυεστερική μηχανοκίνητη βάρκα και τους μετανάστες. Το σκάφος που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα στις 6:30 έφθασε κοντά στην ακτή και «καρφώθηκε» πάνω σε ξέρα που δεν πρόλαβε να δει. Ως βασική αιτία της τραγωδίας από το Λιμενικό Σώμα θεωρείται η απειρία του Τούρκου διακινητή.

Οι επιζήσαντες, με εντολή του νομάρχη Παύλου Βογιατζή, μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της Μυτιλήνης, ενώ ομάδα ψυχολόγων των Γιατρών χωρίς Σύνορα ανέλαβε την ψυχολογική υποστήριξή τους.

Στο μεταξύ, 45 μετανάστες εντοπίστηκαν σε βραχονησίδα νοτίως της Ανάφης.

Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε το ΚΚΕ. Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Αισθανόμαστε βαθιά θλίψη και οργή για τον φρικτό θάνατο που βρήκαν τρία παιδιά και πέντε γυναίκες, μετανάστες από το Αφγανιστάν, στα νερά της Μυτιλήνης. Είναι ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος απελπισμένων φτωχών μεταναστών και προσφύγων που αναζητούν τρόπο επιβίωσης. Για το έγκλημα δεν ευθύνονται μόνο οι δουλέμποροι, αλλά πρωτίστως η πολιτική της μηδενικής ανοχής της ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της που την εφαρμόζουν.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταδικάσει και να απορρίψει την πολιτική της επιλεκτικής εισδοχής μεταναστών και τα βάρβαρα απάνθρωπα μέτρα φυλάκισης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και επαναπροώθησής τους, στα οποία συμφωνούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ.

Για τη μετανάστευση δεν ευθύνονται οι μετανάστες. Ευθύνονται οι κρατικοί και διακρατικοί οργανισμοί των μονοπωλίων που ληστεύουν τις χώρες τους, εξαπολύουν πολέμους, έχουν στρατούς Κατοχής.

Δεν ευθύνονται οι μετανάστες για την όξυνση των λαϊκών προβλημάτων, αλλά η αντιλαϊκή πολιτική που χρησιμοποιεί και αξιοποιεί για την αύξηση της κερδοφορίας και τους παράνομους μετανάστες.

Οι μετανάστες στη χώρα μας πρέπει να διευκολυνθούν να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν και να νομιμοποιηθούν όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας. Αυτό δεν το επιβάλλει μόνο η ανθρωπιστική ηθική αλλά και η εργατική διεθνιστική αλληλεγγύη».

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για το ίδιο περιστατικό αναφέρει:

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον τραγικό θάνατο που βρήκαν οι εξαθλιωμένοι μετανάστες από το Αφγανιστάν, ανοιχτά από τη Μυτιλήνη.

Αποτελεί άλλο ένα τραγικό γεγονός που αναδεικνύει την επιβεβλημένη αλλαγή πολιτικής στο σημαντικό ζήτημα της μετανάστευσης. Το δόγμα της μηδενικής ανοχής έχει ως θύματα τους χιλιάδες δύστυχους μετανάστες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί μια διαφορετική και ανθρωπιστική μεταναστευτική πολιτική και καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική της ΝΔ.

Βασικά σημεία αυτής της πολιτικής είναι:

· Να χορηγηθεί άσυλο στους πολιτικούς πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, καθώς και να δοθεί η δυνατότητα εξόδου από τη χώρα σε όσους το επιθυμούν. Κι αυτό προϋποθέτει την απαραίτητη συνεργασία με άλλες χώρες της Ε.Ε.

· Η χώρα μας να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής που, πρώτον, θα στηρίζει ουσιαστικά τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης. Τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πολέμους, την περιβαλλοντική καταστροφή από πετρελαϊκές μεταλλευτικές και άλλες πολυεθνικές εταιρείες, την έλλειψη νερού. Και δεύτερον, η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει με ειδικά ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωνικές υποδομές στις χώρες υποδοχής των μεταναστών, όπως είναι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου.

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠO



Bookmark and Share

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Απεβίωσε η Ελλη Παππά

Την τελευταία της πνοή άφησε τα ξημερώματα η Ελλη Παππά, σε ηλικία 89 ετών. Η κηδεία της θα είναι πολιτική και θα γίνει στο Γ' Νεκροταφείο, όπου και θα ταφεί, δίπλα στον σύντροφο της ζωής της, Νίκο Μπελογιάννη.

η αγαπημένη μας 'Ελλη μέσα από τον φακό της Μέρσης Τζιμοπούλου
Η Ελλη Ιωαννίδη της ιστορίας, η Ελλη Παππά, δημοσιογράφος και συγγραφέας, η μαχήτρια της Αριστεράς, αντιπροσωπεύει έναν ολόκληρο κόσμο που "βούτηξε βαθιά στα νερά" του 20ου αιώνα.
Αποχαιρέτησε τον αιώνα της, για να συναντήσει τον 21ο, με την ίδια κριτική συγκροτημένη σκέψη που την χαρακτήριζε και την διαφοροποιούσε από πολλούς της γενιάς της. Στόχος της, όπως η ίδια έλεγε, "η κάθαρση της μαρξιστικής σκέψης από τις σταλινικές στρεβλώσεις".
Πραγματοποίησε μελέτες για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, όπως "Ο Πλάτωνας στην εποχή μας" και η "Σπουδή στο θέμα της Ελευθερίας - Η έννοια της ελευθερίας στον προσωκρατικό υλισμό", και μελέτες για τον μαρξισμό και τον λενινισμό, όπως ο "Μύθος και ιδεολογία στη ρωσική επανάσταση -οδοιπορικό από το ρωσικό αγροτικό λαϊκισμό στο λαϊκισμό του Στάλιν" και "Ο Λένιν χωρίς λογοκρισία και εκτός μαυσωλείου".
Οι μαρτυρίες της σε χειρόγραφα από τη φυλακή, διηγήματα και θεατρικά που επίσης έγραψε έγκλειστη στις φυλακές Αβέρωφ πάνω από μια δεκαετία, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα άρθρα της στον παράνομο Τύπο του ΚΚΕ, στις εφημερίδες και στα περιοδικά της μεταπολίτευσης όπου εργάστηκε, αναδεικνύουν το ανήσυχο πνεύμα της.
Ο μύθος της προσωπικής της ιστορίας ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920. Μεγάλωσε στον Πειραιά, τέλειωσε το γυμνάσιο της Κοκκινιάς, σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στην Γαλλική Ακαδημία της Αθήνας.
"Γεννήθηκα στην Σμύρνη, παραμονή της καταστροφής, πέμπτο παιδί, αθέλητο και παραπεταμένο", γράφει αυτοβιογραφούμενη. "Η μάνα μου αρνήθηκε να με θρέψει", δήλωσε. "Δεν ήμουν παιδί, ήμουν άλλο πράμα και με πέταξε. Επέζησα χάρη στη μεγαλύτερη αδελφή της μητέρας μου. Η καταστροφή έφερε την οικογένεια στον Πειραιά. Την υγεία μου την ανέλαβε η θάλασσα του Πειραιά και την αγωγή μου τα αλητάκια του Πειραιά. Ολα έδειχναν ότι η προλεταριακή μου συνείδηση ήταν εξασφαλισμένη. Τότε μπήκαν στη ζωή μου τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας, ο Γιώργος, που έγινε ασυρματιστής, και ο "άγγελος της ζωής μου", η Διδώ (Σωτηρίου), που ζούσε με την πλούσια αντιδραστική θεία, αδελφή του πατέρα μας.
Από τη σκληρή δουλειά του ο Γιώργος, από μια έμφυτη συνείδηση η Διδώ, από κοντά κι η μάνα μας, είχαν γίνει και οι τρεις κομμουνιστές".
Η Ελλη Παππά ήταν ήδη από τα γυμνασιακά της χρόνια οργανωμένη σε αντιδικτατορική ομάδα και μετά, στην κατοχή, προσχώρησε στο ΕΑΜ και στο Κ.Κ.Ε.
Διέτρεξε όλο τον εμφύλιο και έως τη σύλληψή της, το 1950, δούλεψε για τα παράνομα έντυπα, σε στενή συνεργασία με διαπρεπείς αριστερούς διανοούμενους και κυρίως, στους παράνομους μηχανισμούς του Κ.Κ.Ε.
Καταδικάστηκε κι εκείνη σε θάνατο, στη δίκη Μπελογιάννη, αλλά η ποινή της δεν εκτελέστηκε, γιατί ο γιος που απέκτησε από το Νίκο Μπελογιάννη, και που είχε στο μεταξύ γεννηθεί στη φυλακή, ήταν μόλις επτά μηνών. "Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, προσπάθειες ανασυγκρότησης της Αριστεράς και της Δημοκρατίας, οι πρώτες εκλογές, ο ερχομός του Μπελογιάννη και του μεγάλου έρωτα", έγραψε η ίδια.
Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Αβέρωφ το 1963, δούλεψε στη σύνταξη της "Δημοκρατικής Αλλαγής" και σε τέσσερα χρόνια η απριλιανή χούντα την εξόρισε στη Γυάρο. Αποφυλακίστηκε σε ενάμιση χρόνο, γιατί είχε αρρωστήσει σοβαρά. Η Σοβιετική Ενωση την προσκαλεί να τη φιλοξενήσει με τον γιο της, αλλά η ίδια αρνείται γιατί είχε διαφωνήσει με την εισβολή των στρατιωτικών τανκς στην, τότε, Τσεχοσλοβακία.
Μέχρι την πτώση της δικτατορίας δεν εργάστηκε σε εφημερίδες της εποχής, αλλά σε εγκυκλοπαίδειες και περιοδικά και αργότερα στην εφημερίδα "Μακεδονία", με ψευδώνυμο.
Στη μεταπολίτευση, η Ελλη Παππά συνοψίζει την επανασύνδεσή της με το ΚΚΕ, ως εξής: "η επανένωση της Αριστεράς ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και είχε οικτρό τέλος. Απεχώρησα από το ΚΚΕ, πράγμα που και η ηγεσία του επιθυμούσε".
Επαγγελματικά δούλεψε στις εφημερίδες "Εθνος", "Μακεδονία" και στο περιοδικό "Γυναίκα" έως το 1990, οπότε και αφιερώθηκε αποκλειστικά στο συγγραφικό της έργο. Τα τελευταία πολιτικά βιβλία της είναι "Αποχαιρετισμός στον αιώνα μου" (εκδόσεις Κέδρος) και "Μακιαβέλι ή Μαρξ" (εκδόσεις Αγρα), κυκλοφόρησαν το 2006.
Το αρχείο της Ελλης Παππά φυλάσσεται στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α).


Bookmark and Share

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

στις 26 Οκτωβρίου 1957 ο Νίκος Καζαντζάκης έφυγε από τη ζωή

Νίκος Καζαντζάκης


"Δεν υπάρχουν ιδέες - υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες - κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει."
Αδερφοφάδες
στις 26 Οκτωβρίου 1957 ο Νίκος Καζαντζάκης έφυγε από τη ζωή.
Πενήντα δυο χρόνια μετά, η σκέψη του παραμένει ζωντανή, ανέγγιχτη από τη φθορά του χρόνου
και γοητευτική όσο ποτέ.

Σύντομο χρονικό του βίου του Νίκου Καζαντζάκη

Ο Νίκος Καζατζάκης είναι ο πολυγραφότερος και ο περισσότερο μεταφρασμένος σε ξένες γλώσσες και διαλέκτους συγγραφέας μας. Διεθνώς αναγνωρισμένος, κατατάσσεται πλέον ανάμεσα στους κλασσικούς όλων των εποχών. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 18 Φεβρουαρίου 1883. Τουρκοκρατούμενο τότε το νησί και οι πολυαίμακτοι απελευθερωτικοί αγώνες των Κρητών για την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού και την κατάκτηση της λευτεριάς, με τον πατέρα του, τον καπετάν Μιχάλη, ανάμεσα στους πρωτομάχους, εναπέθεσαν στην παιδική ψυχή του συγκλονιστικές εμπειρίες και ιστορικά και ηθικά βιώματα για την συγγραφή του απαράμιλλου έργου του. Η μητέρα του λεγόταν Μαρία, το γένος Χριστοδουλάκη. Καταγόταν από το χωριό Βαρβάροι, που λεγόταν και Μυρτιά.

Τα πρώτα στάδια της παιδείας πήρε στο Ηράκλειο και μερικώς στη Νάξο. Το 1902-1906 φοιτά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αριστεύει. Με την αποφοίτησή του, το 1906 εμφανίζεται στα Γράμματα με το δοκίμιο «Η αρρώστια του αιώνος», το δράμα «Ξημερώνει» και τη μυθιστορηματική νουβέλα «Όφις και Κρίνο», με το ψευδώνυμο Κάρμα Νιρβαμή. Τα κείμενα του εξ αρχής εντυπωσιάζουν. Από τον επόμενο χρόνο εμφανίζεται και ως δημοσιογράφος. Κάρμα Νιρβαμή, Πέτρος Ψηλορείτης, Ακρίτας είναι ψευδώνυμά του με συνεχώς, αύξουσα και πολύπλευρη συγγραφική δημιουργία. Το 1908-1909 ακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι.Ο Henri Bergson τον επηρεάζει βαθύτατα.

Από το 1910 εγκαθίσταται στη Αθήνα και στην προσωπική του συγγραφή σε λίγο προστίθεται οι μεταφράσεις επιστημονικών και φιλοσοφικών έργων της παγκόσμιας διανόησης, αλλά και Ελληνικών κλασσικών έργων, όπως του Πλάτωνος. Μεγάλες οι ανάγκες της ζωής, ευτελής η αμοιβή. Πολύ αργότερα, μαζί με τον Γιάννη Κακριδή θα μεταφράσει και τον Όμηρο, «Ιλιάδα» και «Οδύσσεια», αλλά και, μόνος, ξένους θεατρικούς συγγραφείς.

Το 1911 νυμφεύεται την Γαλατεία Αλεξίου, άγουρο έρωτα των παιδικών χρόνων. Ατυχής ο γάμος τους. Καθόλου δεν ταίριαξαν οι δυο τους και σύντομα ήλθαν σε διάσταση και κατέληξαν σε διαζύγιο. Για να συναινέσει στην έκδοση του διαζυγίου η άστατη Γαλατεία, αξίωσε εφ΄όρου ζωής να διατηρήσει το όνομά του. Και με αυτό το επώνυμο κατά τα τέλη της ζωής της, αφού τέλεσε δεύτερο γάμο, έγραψε υβριστικό βιβλίο για τον πρώην σύζυγό της, Νίκο Καζαντζάκη. Σ΄αυτό την συναγωνιζόταν η αδελφή τους Έλλη Αλεξίου.

Τον επόμενο χρόνο κατατάσσεται εθελοντής στους Βαλκανικούς πολέμους- ας μην ξεχνούμε οτι τότε οι Κρητικοί ήσαν Τούρκοι υπήκοοι- και το 1914 γνωρίζεται με τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό. Επισκέπτονται και διαμένουν για σαράντα ημέρες στο Άγιον Όρος και περιηγούνται την Ελλάδα για να αποκτήσουν «συνείδηση της γης και της φυλής του». Το ίδιο θα κάνουν οι δύο φίλοι κα μεταγενέστερα χρόνια. Τα ταξίδια και τα όνειρα άσαν ευεργέτες, έγραψε ο ίδιος, έτρεφαν την ψυχή του.

Η βιοπάλη πάντα στην επιφάνεια και με κάποιες επιχειρηματικές και συγγραφικές και μεταφραστικές δραστηριότητες προσπαθεί να διασφαλίσει τις βιοτικές του ανάγκες. Το μόνο καλό, που είχε από τις πρώτες δραστηριότητες, ήταν η γνωριμία του με τον Αλέξη Ζορμπά. Τότε - αλλά και ύστερα- έγραψε ο Καζαντζάκης παιδικά και σχολικά βιβλία, που εκδόθηκαν με το όνομα της συζύγου του Γαλατείας, πράγμα που της έδωσε δόξα και φήμη στην Ελλάδα και σε όλον τον Ελληνισμό. Στον Καύκασο τον ρώτησαν: «Είσθε σύζυγος της κυρίας Γαλατείας;"

Από το 1917 επεκτείνει τις περιηγήσεις του εκτός Ελλάδος, με πρώτη χώρα την Ελβετία. Εκεί έρχεται σε έπαφη με το έργο του Νίτσε, ο οποίος βαθύτατα τον επηρεάζει με τα λιονταρίσια του δόγματα. Είχε ήδη από πριν αναγάγει σ δασκάλους του τον Όμηρο, τον Δάντη, τον Μπέρξον, για να προστεθεί αργότερα σαν γκουρού του ο Ζορμπάς.

Μέγας σταθμός για τον ίδιο και στην Ελλάδα ήταν ο διορισμός του τπ 1919 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως Γενικού Διευθυντού του νεοσύστατου Υπουργείου Περιθάλψεως και η αναθεσή σε αυτόν της αρχηγίας Αποστολής στον Καύκασο για την μεταφορά στην Ελλάδα των Ελλήνων του Καυκάσου που εδιώκοντο αγρίως μετά την επικράτηση του κουμμουνισμού στην Ρωσία. Εκατόν πενήντα Έλληνες μεταφέρθηκαν τότε στην Ελλάδα και ο Καζαντζάκης τους εγκατέστησε στην Μακεδονία και στη Θράκη. Ήταν μια πράξη μέγιστης εθνικής προοπτικής, έμπνευση προφητική. Δεν λέω επαναπατρίστηκαν, γιατί όλο εκείνοι οι μυθικοί τόποι ήσαν προαιώνιες Ελληνικές πατρίδες.

Με αυτές τις γόνιμες ενασχολήσεις και παρά τις συστηματικές και μακρές περιηγήσεις στην Ελλάδα, δεν σταματά τη συγγραφή. Ενδεικτικά αναφέρω τη διατριβή του «Ο Φρειδερίκος Νίτσε εν τη φιλοσοφία του δικαίου και της πολιτείας"(1909) και την τραγωδία «Ο Πρωτομάστορας» (1910),που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο της Αθήνας το 1916. Παντού αναζητεί την ουσία κάτω από τα φαινόμενα απάζοντας τα περιβλήματα της συμβατικότητας. Αποκαλύπτει την ψυχή και την αλήθεια, από την οποία ήταν παιδιόθεν λαβωμένος.

Το 1921 περιέρχεται τη Γερμανία βλέπει Αυστρία και Ιταλία και ξνά προσκύνημα στην Κρήτη, αλλά και στο Μεσολόγγι κα σε άλλες ιστορικές πολιτείες τον επόμενο χρόνο. Αυτός ο αέναος γυρισμός του στην Κρήτη του έδινε δύναμη, από την Κρήτη έπαιρνε φόρα.

Τον επόμενο χρόνο, 1922, σταθμός του είναι η Βιέννη και το Βερολίνο, με τις έντονες κοινωνικές αναστατώσεις και τις ριζοσπαστικές ιδεολογικές αναζητήσεις και ανακατατάξεις, που πολύ τον επηρεάζουν. Σε αυτό τον ίδιο χρόνο προστίθεται και η ταραχή του από την εθνική μας συμφορά της Μικρασιάτικης καταστροφής και όλα στροβιλίζουν και αναδιαμορφώνουν τις ψυχικές καταστάσεις και θεωρίες του μεγάλου αναζητητή. Τότε γνωρίζεται και με τον «πύρινο κύκλο» των γυναικών του Βερολίνου που τον επηρέασαν και τη ζωή και το έργο του. Τότε έγραψε την «Ασκητική», το κατά Καζατζάκην ευαγγέλιο», όπως την χαρακτήρισε μια Ελβετική εφημερίδα.

Το 1923 και 1924 τον βλέπουμε να περιηγείται τη Γερμανία και την Ιταλία. Για σαράντα μέρες έμεινε στην Ασσίζη, την πολιτεία του Αγίου Φραγκίσκου, για τον οποίο θα μας δώσει αργότερα το μυθιστόρημα «Ο Φτωχούλης του Θεού».

Η 18η Μαΐου 1924 αποτελεί τομή στη ζωή του. Την ημέρα εκείνη γνώρισε την Ελένη Σαμίου, που απέβη η δυναμική σύντροφος και σύζυγος μέχρι της τελευταίας πνοής του. Υπήρξε για αυτόν η Ελένη «το εφταγύναικο, το εφταπέτσινο σκουτάρι της ζωής του», είπε. «Στην Ελένη χρωστώ όλη την καθημερινή ευτυχία της ζωής μου χωρίς αυτή θα είχα πεθάνει τώρα και πολλά χρόνια. Συντρόφισσα γενναία, αφοσιωμένη, περήφανη, έτοιμη για κάθε πράξη που θέλει αγάπη», θα γράψει το Μάιο του 1957, πέντε μήνες πριν πεθάνει.

Συνεχείς οι περιδιαβάσεις του στην Ελλάδα και το 1925-1926 επισκέπτεται τη Σοβιετική Ένωση, ακολούθως την Κύπρο, την Παλαιστίνη, το Λίβανο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, το Σινά μέχρι τι αρχές του έτους, Το καλοκαίρι του 1927 δημοσιεύεται σε περιοδικό την «Ασκητική», που θα διορθώσει και εμπλουτίσει αργότερα, τελειώνει την «Οδύσσεια», που θα κυκλοφορήσει το 1938. Τον ίδιο χρόνο φεύγει για την Μόσχα και γνωρίζεται με τον Παναιτ Ιστράτη. Περιηγείται τη χώρα μέχρι το Καύκασο και στέλνει δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις στην Αθήνα, όπως έκανε και στα προηγούμενα ταξίδια του.

Το 1953 ταξιδεύει στην Κίνα και στη Ιαπωνία, από όπου βγαίνει το αντίστοιχο ταξιδιωτικό βιβλίο, όπως για άλλες χώρες που επισκέφτηκε, Αγγλία, Ισπανία, Ρωσία, Αίγυπτο, Κύπρο, Παλαιστίνη. Η Αίγινα προκρίνεται το 1936 για εγκατάσταση του μαζί με την Ελένη. Κτίζουν μάλιστα, και ιδιόκτητο σπίτι, που μοιάζει σαν κάστρο, όπως ο ίδιος είπε.

Τον ίδιο χρόνο το ναζιστικό καθεστώς απαγορεύει την έκδοση και κυκλοφορία στη Γερμανία του μυθιστορήματος του «Βλαχόκηπος». Τότε μετέφρασε τον «Φάουστ» του Γκαίτε και έγραψε και άλλα θεατρικά έργα, όπως «Ο Οθέλλος ξαναγυρίζει».

Στο τέλος του 1936 βρίσκεται ξανά στην Ισπανία, που χειμάζεται από εμφύλιο πόλεμο. Οι συγκλονιστικές του ανταποκρίσεις δημοσιεύονται από την «Καθημερινή». Τη γαλήνη του ξαναβρίσκει στην Αίγινα και περιηγούμενος την Ελλάδα τον επόμενο χρόνο, όταν τυπώνονται τα βιβλία του.

Το 1938 τυπώνεται σε μεγάλο σχήμα η «Οδύσσεια» του. Αμέσως μετά τον θάνατο του θα εκδοθεί αγγλικά και στην Αμερική κατά μετάφραση του Κίμωνος Φραιαρ και θα γίνει best-seller. Την χαρακτήρισαν τότε ως το έπος της λευκής φυλής και πνευματικό μνημείο του αιώνα μας.

Οι πρώτες βόμβες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τον βρίσκουν στην Αγγλία, σε μια γόνιμη πνευματική αναζήτηση. Τον επόμενο χρόνο ξανά στην Αίγινα και στην Κρήτη. Το 1941, ενέσκηψε η Γερμανική κατοχή. Τότε ο Καζαντζάκης ανλεί θέματα από την Ελληνική Ιστορία. Γράφει τα βιβλία «Μέγας Αλέξανδρος», «Στα Παλάτια της Κνωσσού», την τριλογία του Προμηθέως, «Ιωάννης Καποδίστριας», «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» μεταφράζει την «Οδύσσεια» και την «Ιλιάδα» του Ομήρου. Ακόμη έγραψε τότε το «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του φίλου του.

Με την απελευθέρωση αναμειγνύεται ενεργώς στην πολιτική και γίνεται Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην Κυβέρνηση Σοφούλη, (Νοέμβριος 1945). Παραιτείται απαυδημένος σε ενάμιση μήνα. Ενωρίτερα, τον ίδιο χρόνο η Ακαδημία Αθηνών δεν δέχτηκε να τον εκλέξει μέλος της στην Τάξη Γραμμάτων και Τεχνών.

Το 1945 αποστέλλεται στην Κρήτη ως μέλος Επιτροπής για την διαπίστωση των ωμοτήτων των Γερμανών και των Ιταλών στην μεγαλόνησο. Η σχετική Έκθεση θεωρήθηκε απόρρητο εθνικό έγγραφο. Ευτυχώς, την βρήκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Μανώλης Καρέλλης και τη δημοσίευσε το 1983.

Τον επόμενο χρόνο πηγαίνει ξανά στην Αγγλία. Προσπάθεια του, να συνεγείρει τους πνευματικούς ανθρώπους του κόσμου για την ειρήνη και για τον πολισμό και να ιδρυθεί μια «Διεθνής του Πνεύματος». Τότε ανακύπτει και το θέμα του βραβείου Νόμπελ. Την υποψηφιότητα του καταπολέμησε αγρίως και ασυδότως αλλά αποτελεσματικώς, η Ακαδημία Αθηνών και η Ελληνική Κυβέρνηση. Για δέκα χρόνια προσπαθούσε ο Καζαντζάκης να πάρει το Νόμπελ, και φαίνεται πως είχε σημειωθεί και μια σύγκλιση απόψεων για να το πάρει, και για δέκα χρόνια τον καταπολεμούσε η πατρίδα του να μην το πάρει. Αξιότερός του, είπαν τότε, ήταν ένας άλλος διάσημος συγγραφέας, με το όνομα Βουγιουκλάκης.

Με αυτό και με άλλες αθλιότητες, από το 1946 οδηγείται στον αυτοξενιτεμό του από την πατρίδα του, που τον καταδιώκει. Ζεί στην ξενιτιά, μα η καρδιά του περιφέρεται στην Ελλάδα. Την Ελλάδα την αιώνια κρατά κάτω από τα βλέφαρα του, θα γράψει ο ίδιος, όχι τη Μελάδα. Και ας τον αναγνωρίζει πλέον η οικουμένη και ας αρχίσουν να δουλεύουν τα τυπογραφεία σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης με εκτυπώσεις μεταφράσεων των έργων του.

Τα χρόνια εκείνα, κατά το τέλος της δεκαετίας του 1940 και στη δεκαετία του 1950,γράφει και τα μυθιστορήματα του «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», «Οι αδελφοφάδες», «Ο Καπετάν Μιχάλης», «Ο Τελευταίος Πειρασμός», «Ο Φτωχούλης του Θέου», «Αναφορά στον Γκρέκο».Από τη Γαλλία ταξιδεύει στις γύρω χώρες, αλλά και η υγεία του αρχίζει να κλονίζεται.

Τα «ντροπής έργα» αναλαμβάνονται και συνεχίζονται στην Εκκλησία της Ελλάδος, αρχικά για τον «Ο Καπετάν Μιχάλη».Ούτε που το είχαν διαβάσει. Είχαν ακούσει πως εξεδόθη και ένα βιβλίο, με τίτλο «Ο Τελευταίος Πειρασμός»,στα Σουηδικά. Και να ήθελαν να το διαβάσουν δεν μπορούσαν. Στα ελληνικά δεν είχε ακόμα εκδοθεί. Το καταδίκασαν και αυτό. Τότε η Παπική Εκκλησία ανέγραψε τον «Ο Τελευταίο Πειρασμό» στον «Κατάλογο Απαγορευμένων Βιβλίων», τον περιβόητο Index.

O Καζαντζάκης διαμαρτύρεται στην επιτροπή του Index τηλεγραφώντας του «Στο δικαστήριο σου, Κύριε, κάνω έφεση». Πρόκειται για τη φράση του Τερτυλλιανού «Ad tuum, Domine, tribunal apello». Στην εκκλησία της Ελλάδος διαβιβάζει την ίδι μαρτυρία και προσθέτει: «Την ίδια φράση αποτείνω και στην Ορθόδοξη Εκκλησία: «Στο δικαστήριο σου, Κύριε, κάνω έφεση!». Για τους δικούς μας Μητροπολιτάδες και Δεσποτάδες, προσθέτω τούτο: μου δώσατε μιαν κατάρα, άγιοι Πατέρες, σας δίνω εγώ μιαν ευχή: Σας εύχομαι να ΄ναι η συνείδηση σας τόσο καθαρή όσο είναι η δική μου και να΄ στε τόσο ηθικοί όσο είμαι εγώ».

Το Βατικανό αργότερα κατάργησε τον «Κατάλογο Απαγορευμένων Βιβλίων» και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας το 1968 είπε ότι τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη κοσμούν την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη.

Το 1957 ο Νίκος και η Ελένη δοκιμάζουν μεγάλη χαρά γιατί «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» γίνεται κινηματογραφική ταινία από τον Ζύλ Ντασσέν. Παριστάνεται και στην πρεμιέρα στις Κάννες. Τον Ιούνιο πηγαίνουν στην ξανά στην Κίνα και στην Ιαπωνία. Από ένα εμβόλιο στην Καντώνα, το μπράτσο του Καζαντζάκη πρήζεται. Στο γυρισμό νοσηλεύεται στο Εθνικό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης. Από εκεί τον παίρνουν στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Φράιμπουργκ της Δυτικής Γερμανίας. συνέρχεται από την ασθένεια και κτυπιέται από τη φοβερή τότε ασιατική γρίπη. Ο Σβάιτσερ τον επισκέπτεται στην Κλινική.

Στις 26 Οκτωβρίου 1957, ο ασκητής γίγας εκπνέει. Στις 3 Νοεμβρίου έφθασε η σωρός του Αθήνα, για να δοκιμάσει και νεκρός την αήθεια των ιθυνόντων. Στις 4 Νοεμβρίου μεταφέρεται αεροπορικώς στο Ηράκλειο και εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα. Στις 5 Νοεμβρίου 1957 κηδεύεται από τον Καθεδρικό ναό Ηρακλείου και ενταφιάζεται στην Τάπια Μαρτινέγκο απάνω στα Βενετσιάνικα τείχη.

Ο τάφος του έγινε έκτοτε παγκόσμιο πνευματικό προσκύνημα. Μέσα στον τάφο και στο σύμπαν η σωρός του, πάνω στον τάφο μονίμως και αείποτε λουλούδια και στεφάνια και στις καρδιές των ανθρώπων ο ίδιος, άφθιτος και αθάνατος.


Μία σπάνια συνέντευξη του



Bookmark and Share

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ

  Ένας φιλήσυχος ανθρωπάκος, αγανακτισμένος με τη φαγωμάρα που διαδέχτηκε την εθνική ομοψυχία των χρόνων της Κατοχής, βλέπει στον ύπνο του την επιστροφή των Γερμανών με νέα, ισχυρότερα όπλα.

Μια ταινία σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου και σε σενάριο του ίδιου με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο. Έχει διάρκεια 90 λεπτά και ήχο mono. Προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1948. Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Λογοθέτης, Ίλυα Λιβυκού, Βαγγέλης Πρωτόπαππας, Μίμης Φωτόπουλος, Ντίνος Δημόπουλος, Γεωργία Βασιλειάδου, Χρήστος Τσαγανέας, Μουκιανός Ροζάν, Νίτσα Τσαγανέα.  ΠΑΤΑ ΤΗΝ PHOTO ΚΑΙ ΔΕΣ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ



Bookmark and Share

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ ΜΑΣ ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΣΑΡΑΚΗ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ.

Ο/H ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΡΩΝΗ έγραψεστις 23 Οκτωβρίου 2009, ώρα 11:18 π.μ.

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΑΣ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ ΜΑΣ ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΣΑΡΑΚΗ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ.......

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΑΡΑΚΙ ΜΑΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2006 ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΙΣ 3 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΖΥΓΙΖΕΙ ΜΟΝΟ 8 ΚΙΛΑ.... ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΟΓΚΟ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ..... ΠΡΟΕΡΧΕΤΕ ΑΠΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥΣ....ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ....Η ΜΑΡΙΑ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙΙΙΙΙΙΙ!!!!!!!!!!!ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΓΚΑ....ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΣΑΣ....

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΕ << ΜΟΝΟ >> ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ.....Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΡΙΑ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑ ΜΕ ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ....ΓΙΑΥΤΟ ΛΟΓΩ ΤΟΝ ΒΑΡΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ....ΜΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΕΡΑΠΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ...ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Schomberg....ΟΜΩΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ 45000€ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΕΞΟΔΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ....

ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙΙΙΙΙ ΜΑΣ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ....ΠΡΕΠΕΙΙΙΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΓΑΠΗΣ.....

Ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ 87,9 FM ( www.erotokritos.gr )ETOIMAZEI THN EΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ....Η ΗΜΕΡΑ ΘΑ ΔΩΘΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ.....

ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΟΜΩΣ....ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΣΑΣ ΑΓΑΠΗ Κ ΧΑΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΣΤΩ Κ ΜΕ 1€....

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

366 01 154191 52

ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ Κ ΒΡΙΣΚΟΝΤΕ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

GR46 0431 1100 0036 6011 5419 152 BIC

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ,ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ,ΜΟΥΣΙΚΩΝ,ΜΑΝΤΙΝΑΔΟΛΟΓΩΝ,ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε.......

ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΑΣ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ ΤΟ ΜΑΡΑΚΙ ΜΑΣ.....ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ Κ ΝΑ ΖΗΣΕΙ....ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ....ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ....

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ.......


Bookmark and Share