Γερμανοί επιστήμονες πέτυχαν ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς ανέπτυξαν ένα "τσιπάκι" που εμφυτεύεται στον αμφιβληστροειδή του ματιού και επιτρέπει σε τελείως τυφλούς να διακρίνουν σχήματα και αντικείμενα γύρω τους.
Η νέα τεχνολογία-θεραπεία μπορεί να γίνει ρουτίνα για μερικά είδη τύφλωσης σε περίπου πέντε χρόνια.
Η καινοτομική και πολλά υποσχόμενη συσκευή, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό βιολογίας "Proceedings of Royal Society B" της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Έμπερχαρτ Τσρένερ, πρόεδρο του Οφθαλμολογικού Νοσοκομείου του πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν και διευθυντή της εταιρίας Retinal Implant AG, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, το BBC και τη βρετανική "Ιντιπέντεντ".
Οφθαλμίατροι χαρακτήρισαν εντυπωσιακό το επίτευγμα και όπως είπαν....
....μπορεί να αλλάξει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι υποφέρουν από μια κληρονομική γενετική εκφυλιστική νόσο, τη μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (retinitis pigmentosa) που προκαλεί τύφλωση και η οποία πλήττει περίπου έναν στους 4.000 ανθρώπους διεθνώς.
Το "τσιπάκι" εμφυτεύεται -με την κατάλληλη χειρουργική επέμβαση- κάτω από τον αμφιβληστροειδή φακό του ασθενούς και αντικαθιστά τους κατεστραμμένους κυτταρικούς φωτο-υποδοχείς. Αφού επιτρέπει την ανίχνευση του φωτός που προσπίπτει στα μάτια, στη συνέχεια χρησιμοποιεί τις φυσικές λειτουργίες επεξεργασίας εικόνας, που διαθέτει το μάτι, για να παράγει μια σταθερή οπτική εικόνα.
Μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο εμφυτεύματα που τοποθετούνταν πάνω -και όχι κάτω- από τον αμφιβληστροειδή και απαιτούσαν παράλληλα από τον πάσχοντα να φορά μια εξωτερική κάμερα και μια μονάδα επεξεργασίας, δημιουργώντας ένα είδος τεχνητού (βιονικού) ματιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου