Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Να για ποιούς δουλεύει το σύστημα


Μέσα σε συνθήκες διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης και οικονομικής καταστροφής για δεκάδες εκατομμύρια νοικοκυριά, η πολυεθνική αύξησε τα καθαρά της κέρδη κατά 63%
«Κέρδη ρεκόρ» - όπως και η ίδια διαφημίζει - κατέγραψε το 2010 η γερμανική πολυεθνική «Ζήμενς», αποδεικνύοντας στην πράξη για ποιους δουλεύουν τα μνημόνια, τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, οι ρυθμίσεις υπέρ της «ανταγωνιστικότητας» και όλα τα συνακόλουθα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της ΕΕ και των πρόθυμων κυβερνήσεων των κρατών - μελών της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Από το Σεπτέμβρη του 2009 έως το Σεπτέμβρη του 2010, όταν οι λαοί της Ελλάδας και άλλων χωρών της ΕΕ βρίσκονταν αντιμέτωποι με περικοπές και ανατροπές θεμελιακών δικαιωμάτων, με αρνητικές συνέπειες σε βάθος χρόνου, η «Ζήμενς» κατέγραφε συνολικά κέρδη....
...7,8 δισ. ευρώ (αυξημένα κατά 4,8%) και καθαρά κέρδη 4,1 δισ. ευρώ (αυξημένα κατά 63%!!!).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιχειρηματικού κολοσσού, που στην Ελλάδα είναι γνωστός τόσο για την υψηλή τεχνολογία όσο και για τις υψηλές ...μίζες, οι παραπάνω επιδόσεις καταγράφτηκαν παρά την κάμψη που παρουσιάστηκε στα δύο πρώτα τρίμηνα της χρήσης. Επιπρόσθετα, ενίσχυσε και το ρυθμό ανάπτυξης. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν στο σύνολο του έτους κατά 3%, με τελικό αποτέλεσμα τα 81,2 δισ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 76 δισ. ευρώ. «Βγαίνουμε από την οικονομική ύφεση με ιδιαίτερα ισχυρή δυναμική», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Π. Λέσερ, που αναμένει ανάλογες επιδόσεις και το επόμενο οικονομικό έτος. Ετσι, η «Ζήμενς» περιμένει σημαντική αύξηση παραγγελιών μέσα στο 2011 και αύξηση κερδών κατά ...25-35%!

Στο «ρεκόρ» κερδοφορίας της πολυεθνικής συνέβαλε περισσότερο ο ενεργειακός τομέας της εταιρείας με κέρδη 3,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 7%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας. Τα κέρδη στον βιομηχανικό τομέα αυξήθηκαν κατά 29%, φτάνοντας τα 3,5 δισ. ευρώ. Μεγάλη ήταν η μείωση στον Τομέα Υγείας, με «δαπάνες απομείωσης» ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά, ο συγκεκριμένος τομέας κατέγραψε κέρδη ...μόνο 748 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη αύξηση νέων παραγγελιών εντοπίστηκε στο τμήμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τα έσοδα του ...Περιβαλλοντικού Χαρτοφυλακίου της πολυεθνικής (φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και λύσεις, αυτό που στην Ελλάδα ονομάζεται και ...«πράσινη ανάπτυξη») αυξήθηκαν στα 28 από 27 δισ. ευρώ κι αυτό παρά τη μικρή κάμψη στις αγορές της Ευρώπης, πρώην ΕΣΣΔ, Μέσης Ανατολής και Αμερικής. Ωστόσο, σημειώθηκε άνοδος κατά 10% των εσόδων σε περιοχές της Ασίας και στην Αυστραλία, ενώ κατά 17% αυξήθηκαν τα έσοδα από την Ινδία, κατά 12% από την Κίνα και κατά 32% από τη Βραζιλία. Είναι πάντως ενδεικτικό για τη σημασία της κερδοφορίας που καταγράφτηκε ότι ο κύκλος εργασιών είχε οριακή ...κάμψη σε σχέση με την προηγούμενη οικονομική χρήση!
Πίσω από το οικονομικό «θαύμα» και τα ρεκόρ της πολυεθνικής βρίσκεται η εργασία των περίπου 450 χιλ. εργαζόμενων σε αυτή σε όλο τον κόσμο και ένα οικονομικό σύστημα που επιτρέπει, επιβάλλει και διασφαλίζει την υπερκερδοφορία των επιχειρηματικών κολοσσών ακόμη και σε περιόδους ύφεσης, με τους λαούς - καταναλωτές να χρυσοπληρώνουν το αποτέλεσμα του πνευματικού και σωματικού μόχθου της εργατικής τάξης.
Και δεν πρόκειται μόνο για το άμεσο κόστος απόκτησης των προϊόντων ή την κάρπωση της υπεραξίας των εργαζομένων στην επιχείρηση, αλλά και για κάθε είδους ενίσχυση, διευκόλυνση, φορολογική ελάφρυνση που δίνονται χωρίς δεύτερη σκέψη στους απανταχού, αχόρταγους, κεφαλαιοκράτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου