Συναυλία οικονομικής ενίσχυσης του Ξενώνα Προσφύγων Θεσσαλονίκης οργανώνει η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης το Σάββατο 20 Νοεμβρίου στις 10μ.μ. στο Πολυτεχνείο.
Στη συναυλία θα λάβουν μέρος τα συγκροτήματα ΛΟΥΔΙΑΣ, ΨΥΧΟΥΛΑ, ELECTRO VAMPIRES, HOME `N` DRY.
Το 2004 ξεκινήσαμε για πρώτη φορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης τη λειτουργία του Στεκιού Μεταναστών- Κοινωνικού Κέντρου. Πέρσι, μετά από πρόταση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης και με βάση την εμπειρία, αλλά και τη μεγάλη συμμετοχή στα αντιρατσιστικά φεστιβάλ των τελευταίων ετών, αποφασίσαμε να αναζητήσουμε ένα χώρο μεγαλύτερο, ένα χώρο που θα γινόταν σημείο αναφοράς στην πόλη μας.
Θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα αυτοδιαχειριζόμενο στέκι, ανοιχτό σε ντόπιους, πρόσφυγες, μετανάστες και μετανάστριες, πολυπολιτισμικό, πλουραλιστικό και πάνω από όλα αλληλέγγυο, ένα διαρκές φεστιβάλ με εκδηλώσεις, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις, προβολές ταινιών, μαγειρέματα και μουσικές του κόσμου, επιδιώκοντας να χωρέσουμε πολλούς κόσμους μέσα σε έναν.
Αυτό επιτεύχθηκε με τη συμμετοχή και τη δράση διαφόρων συλλογικοτήτων που επέλεξαν αυτό το χώρο για τις συνελεύσεις τους και τις εκδηλώσεις τους, συμβάλλοντας η κάθε μια στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του. Αρχικά αυτή την προσπάθεια, εκτός από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, στήριξε η Εθελοντική Εργασία Θεσσαλονίκης, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης, η Green Attack η Κοινότητα Γεωργιανών, το Κοινωνικό Εργαστήρι και ο Σπόρος. Στη συνέχεια προστέθηκαν η Λεσβιακή Ομάδα Θεσσαλονίκης, η Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους Zapatistas, η Δράση για την Ελευθερία, συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων, κινήσεις αλληλεγγύης αλλά και ομάδες που γεννήθηκαν μέσα στο στέκι: το Cine Libre, με προβολές ταινιών εστιασμένες κάθε μήνα σε ένα διαφορετικό κοινωνικό ζήτημα, η Χειροκίνητη Μηχανή Αναζήτησης με βιβλιοπαρουσιάσεις και τέλος η ομάδα μαθημάτων του στεκιού “Εκτός Τάξης”, με μαθήματα ελληνικών, Η/Υ, αγγλικών και ενισχυτικής διδασκαλίας σε πρόσφυγες, μετανάστες, μετανάστριες αλλά και ντόπιους με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες.
Η συνύπαρξη όλων αυτών των συλλογικοτήτων, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του εντευκτηρίου στο στέκι συνέβαλαν στο να δημιουργηθούν συνθήκες συνεργασίας, άρρητης επικοινωνίας και έμπρακτης αλληλεγγύης, δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να φτιάξουμε τη μικρογραφία της κοινωνίας όπως εμείς την ονειρευόμαστε.
Η συμμετοχή του κόσμου, που ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές μας προσδοκίες, φανέρωσε την επιτακτική ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας παρόμοιων κοινωνικών χώρων, ως εναλλακτική πρόταση δράσης, προβληματισμού, επικοινωνίας, ψυχαγωγίας αλλά και διασκέδασης. Το πιο σημαντικό για εμάς όμως είναι ότι ο τρόπος λειτουργίας του στεκιού, αυτοδιαχειριζόμενο και στηριζόμενο στην εθελοντική εργασία και συμμετοχή, έδωσε τη δυνατότητα να συναντηθούνε, να συζητήσουν, να συνδιαμορφώσουν, να συναποφασίσουν και να συμπράξουν άνθρωποι που ως τώρα δεν είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα αυτή. Πρόσφυγες, μετανάστες και μετανάστριες, εργαζόμενοι και άνεργοι, φοιτητές και φοιτήτριες, μαθητές και μαθήτριες δίνουμε κάθε μέρα ένα άτυπο ραντεβού σε ένα χώρο που τελικά μας χωράει και μας εκφράζει όλες και όλους.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης και συνεργασίας, αποτελεί η προσπάθεια που κάναμε φέτος από το Φεβρουάριο και μετά, να κρατήσουμε ανοιχτό και φιλόξενο τον ξενώνα υποδοχής προσφύγων, τη μοναδική δομή υποδοχής και στέγασης προσφύγων στην πόλη. Και το πετύχαμε, κάτι που χωρίς τη λειτουργία του στεκιού και την υποστήριξη των ανθρώπων του του,θα ήταν ανέφικτο.
Το στοίχημα που βάλαμε πέρσι καταφέραμε να το κερδίσουμε. Στόχος μας όμως είναι να γίνει αυτός το Στέκι ακόμα πιο ανοιχτό και φιλόξενο. Βασική μας προτεραιότητα είναι η εγκατάσταση της αναπηρικής ράμπας που θα επιτρέψει την πρόσβαση στο στέκι των ατόμων με αναπηρίες.
Καινούργιες ιδέες, προτάσεις, νέος κόσμος, ομάδες και συλλογικότητες θα ενισχύσουν την προσπάθεια που κάνουμε να γίνουμε πιο δημιουργικοί και πιο δραστήριοι. Για να χτίσουμε μια κοινωνία και ένα κόσμο χωρίς σύνορα, χωρίς διακρίσεις, ένα κόσμο που μας χωράει όλους και όλες, ένα κόσμο με ισότητα, πιο πολύχρωμο και αλληλέγγυο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου