Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

O Μίκης Θεοδωράκης δώρισε στην Κυπριακή Βουλή την παρτιτούρα του τραγουδιού «Χρυσοπράσινο Φύλλο»



Την παρτιτούρα του τραγουδιού για την Κύπρο «Χρυσοπράσινο Φύλλο», την οποία ξανάγραψε ιδιοχείρως, έστειλε ως συμβολικό δώρο στην Κυπριακή Βουλή ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Το συμβολικό δώρο του Μίκη παρέδωσε στον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Μάριο Καρογιάν ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθηγητής Ευάγγελος Χρυσός, στα εγκαίνια της έκθεσης «Μίκης Θεοδωράκης, συνθέτης - πολιτικός - στοχαστής», που οργανώνεται στη Λευκωσία από την Κυπριακή Βουλή και τη Βουλή των Ελλήνων.
Τα εγκαίνια τη έκθεσης έγιναν από τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Μάριο Καρογιάν, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

''Δεν είναι τυχαίο, που, με την έκθεση αυτή, εγκαινιάζουμε τις εκδηλώσεις για τα...
πενηντάχρονα της Βουλής των Αντιπροσώπων'', δήλωσε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας πως, ''οι ιδιαίτεροι δεσμοί του Μίκη Θεοδωράκη με την Κύπρο έχουν την απαρχή τους στα πρώτα έτη της Κυπριακής Δημοκρατίας''.
Επίσης, επεσήμανε ότι στο βιογραφικό του ο Μίκης Θεοδωράκης δηλώνει ότι είναι «Έλληνας, Κρητικός και Κύπριος''.

Ο Μίκης Θεοδωράκης σε μήνυμα του, που διαβάστηκε στα εγκαίνια της έκθεσης, διαβεβαιώνει ότι « σε όλη τη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής του η Κύπρος δεν έφυγε ούτε στιγμή από τη σκέψη του.
«Δεν έχουμε πλέον περιθώριο για νέα στραβοπατήματα. Εμείς, οι ελεύθεροι και ανεξάρτητοι Έλληνες, θέτουμε, όπως πάντα, ως πρώτο εθνικό μας θέμα, το θέμα της Κύπρου και θα μας βρείτε πάντοτε στο πλευρό σας», τονίζει στο μήνυμα του.

Στην έκθεση παρουσιάζεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, την πολιτική και την καλλιτεχνική του δραστηριότητα, ενθυμήματα, βραβεία, τιμητικές διακρίσεις και αναγορεύσεις, προγράμματα συναυλιών και παραστάσεων, μετάλλια, χειρόγραφα, παρτιτούρες, βιβλία που συνέγραψε ο ίδιος, ή συνέγραψαν άλλοι γι' αυτόν, η μεγάλη εργογραφία του και μια επιλογή από τη δισκογραφία και τη μουσική του.

Παρουσιάζονται επίσης σημαντικά οπτικοακουστικά ντοκουμέντα. Το υλικό προέρχεται από τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη», το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», την ΕΡΤ και το Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, την ΕΡΑ, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τη Βουλή Τηλεόραση, το Μουσείο Μπενάκη, το Θεατρικό Μουσείο, το Αρχείο Μεγαλοκονόμου και ιδιωτικές συλλογές.

Η Κυπριακή Βουλή ετοίμασε ειδικό αφιέρωμα με τίτλο «Ο Μίκης Θεοδωράκης της Κύπρου», το οποίο καταγράφει μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό τους ιδιαίτερους δεσμούς του με την Κύπρο και τις επισκέψεις του στο νησί. Επίσης, ο Λεωνίδας Μαλένης, στιχουργός του τραγουδιού «Χρυσοπράσινο Φύλλο», αφηγείται πώς ο Θεοδωράκης δέχτηκε να γράψει τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας του ΡΙΚ «Το Νησί της Αφροδίτης», που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στην ταινία εκείνη πρωτακούστηκε, εκτός από το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» κι ένα άλλο τραγούδι σε ποίηση Μαλένη, το «Χελιδονάκι», ερμηνευμένο κι αυτό από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Στα εγκαίνια της έκθεσης ακούστηκε απόσπασμα από το αφιερωμένο στον Μίκη ποίημα του Λεωνίδα Μαλένη «Μου λες πως η πατρίδα είναι…», που μελοποίησε και ερμηνεύει ο Σταύρος Χατζησάββας.
Bookmark and Share


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου