Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια



Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές - σε σχέση με το τελευταίο προσχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα - κατατέθηκε χτες στη Βουλή, προς ψήφιση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, για τη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες. Παρά το βαρύγδουπο τίτλο του («σύγχρονες διατάξεις για την ελληνική ιθαγένεια...») το νομοσχέδιο εισάγει το πιο βάρβαρο, αναχρονιστικό και βαθιά αντιδραστικό νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης των μεταναστών, αφού τους χωρίζει σε «νόμιμους» και «παράνομους», αντιπαραθέτοντας τους μεν στους δε, ενώ σαφέστατα υπονοεί ότι για τους «μη νόμιμους» ισχύει το δόγμα της μηδενικής ανοχής, των επιχειρήσεων - σκούπα, των συλλήψεων και των απελάσεων, τους αφήνει έρμαια των εκβιασμών και της υπερεκμετάλλευσης.
Να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιδιώκει την....
ενσωμάτωση των «νόμιμων» μεταναστών στην κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία της εκμετάλλευσης, αναγκάζοντάς τους να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια προκειμένου να έχουν δικαιώματα και να μη ζουν διαρκώς κυνηγημένοι.

Εξάλλου, οι διατάξεις που προβλέπονται για την απόκτηση ιθαγένειας μέσω πολιτογράφησης, μόνο «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων» δεν απαιτούν από τους μετανάστες. Την ίδια στιγμή, το νομοσχέδιο αρνείται και το παραμικρό δικαίωμα σε όσους μετανάστες δεν έχουν χαρτιά, ή κινδυνεύουν να τα χάσουν, που είναι και η πλειοψηφία στη χώρα. Ολα τα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων παραμένουν και σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και την πολιτική της ΕΕ, οξύνονται.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η ελληνική ιθαγένεια θα παρέχεται άμεσα:
Στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, από γονείς που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας - με 5ετή, και οι δύο, νόμιμη διαμονή - εφόσον οι γονείς τους υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του παιδιού τους στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του, μέσα σε τρία έτη από τη γέννηση.
Στα παιδιά των μεταναστών, που δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου και κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα, ύστερα από αίτηση των γονιών τους.
Σε ό,τι αφορά στην απόκτηση ιθαγένεια μέσω πολιτογράφησης το νομοσχέδιο προβλέπει:
Οι μετανάστες που με την έναρξη ισχύος του νέου νόμου συμπληρώνουν τουλάχιστον 5 χρόνια συνεχούς νόμιμης διαμονής στη χώρα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.
Οσοι από τους μετανάστες δεν συμπληρώνουν τα προαναφερόμενα 5 χρόνια νόμιμης και συνεχούς διαμονής αλλά και όσοι αλλοδαποί θα έρθουν στη χώρα νόμιμα, μετά την ψήφιση από τη Βουλή του εν λόγω νομοσχεδίου, θα χρειάζονται 7 χρόνια νόμιμης παραμονής για να ζητήσουν την ελληνική ιθαγένεια.
Ως ουσιαστικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης το νομοσχέδιο, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει ότι ο αλλοδαπός πρέπει να γνωρίζει επαρκώς την ελληνική γλώσσα, να είναι εξοικειωμένος με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ «ειδική βαρύτητα στην εκτίμηση της ένταξης έχουν συστάσεις όσον αφορά το πρόσωπο, την κοινωνική και την επαγγελματική ζωή του αιτούντος, που παρέχουν Ελληνες πολίτες, γεννημένοι στην Ελλάδα». Η ιθαγένεια δε θα χορηγείται σε όσους έχουν υποπέσει σε μια σειρά αδικήματα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η αντίσταση κατά της αρχής που στην ουσία θέτει το μετανάστη όμηρο των διαθέσεων κάθε αστυνομικού οργάνου, καθώς και η εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη σε μη νόμιμους μετανάστες, γεγονός που υποχρεώνει τον νόμιμο μετανάστη να στραφεί εναντίον του μη νόμιμου καταδίδοντάς τον, πετώντας τον στο δρόμο ακόμη κι αν είναι γνωστός, φίλος, συμπατριώτης, συγγενής κ.ο.κ
Στο νομοσχέδιο ακόμη προβλέπεται η μείωση του παραβόλου για τους «επί μακρόν διαμένοντες» από τα 900 στα 600 ευρώ, ενώ το παράβολο για την πολιτογράφηση καθορίζεται στα 700 ευρώ.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές πρώτου βαθμού σε ομογενείς και μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, το προσχέδιο νόμου προβλέπει ότι οι μετανάστες θα μπορούν να εκλέγονται έως το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου.
Bookmark and Share


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου