Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Οι δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν

Αποκαλύπτουμε την επιστολή Δημήτρη Χριστόφια προς τον Γιαννάκη Ομήρου και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Πού καταγράφονται οι αποκλίσεις.

ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Πουθενά δεν αναφέρεται ότι θα την αποδεχθεί


Σαφή απόκλιση από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΔΕΚ, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αποτελεί η πολιτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο Κυπριακό, αποδεικνύει το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε στον Γιαννάκη Ομήρου, στις 19 Φεβρουαρίου 2008.  Στην επιστολή καταγράφονται οι ακόλουθες αποκλίσεις από τις δεσμεύσεις του ...
Προέδρου.
1. Δεσμεύεται για μια λύση που θα προνοεί απομάκρυνση των εποίκων. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποδέχθηκε ήδη χωρίς διαπραγμάτευση, την παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων.
2. Δεσμεύεται να προωθήσει λύση του Κυπριακού με την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Τη συμφωνία αυτήν την υπερκέρασε με τη συμφωνία της 23ης Μαΐου 2008.
3. Δεσμεύεται όπως η Κύπρος συμμετέχει στους διάφορους πυλώνες πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα αρνείται ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.
4. Δεσμεύεται να διαπραγματευθεί λύση που να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινοτικό δίκαιο. Η παραμονή εποίκων, η εκ περιτροπής προεδρία και η σταθμισμένη ψήφος, σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινοτικό δίκαιο.

Δημοσιεύουμε πιο κάτω το πλήρες κείμενο της επιστολής του Δημήτρη Χριστόφια προς τον Γιαννάκη Ομήρου, που αναφέρεται στο Κυπριακό.

«19-02-2008
Πρόεδρο
Kινήματoς Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ
κ. Γιαννάκη Ομήρου
Λευκωσία

Αγαπητέ φίλε Γιαννάκη,

Σου απευθύνω τα θερμά μου χαιρετίσματα.
Θέλω μέσω σου, να διαβιβάσω τους θερμούς μου χαιρετισμούς και τις ευχές μου στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής. Η απόφαση της ολομέλειας του Κόμματός σας θα θέσει τις βάσεις για μια μακρόχρονη, δημιουργική και παραγωγική συνεργασία μεταξύ μου και της ΕΔΕΚ, αλλά και του ΑΚΕΛ με την ΕΔΕΚ.
Μαζί με την ΕΔΕΚ δώσαμε κοινούς αγώνες για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της νομιμότητας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 1974. Μαζί δώσαμε κοινωνικούς αγώνες για κατακτήσεις, που επέτρεψαν στον κυπριακό λαό να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Τιμώ την ηγεσία και τον κόσμο της ΕΔΕΚ για την ουσιαστική της συμβολή σε όλους αυτούς τους αγώνες.
Το κυριότερο ζήτημα που απασχολεί τον καθένα μας σήμερα είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Σας διαβεβαιώνω ότι θα εξακολουθήσω να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για ειρηνική λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου 1977 και 1979, που προνοούν για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Δεσμεύομαι ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθώ κακή λύση, που θα βασίζεται σε στρέβλωση των πιο πάνω όρων.
Η λύση που θα διαπραγματευτώ για να φτάσει ενώπιον του κυπριακού λαού, θα επιδιώξω με συνέπεια όπως συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινοτικό δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θα είναι ειρηνική και να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979.
Η ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, που θα είναι συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Η λύση θα προνοεί την απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, και την αποστρατικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τελικός στόχος παραμένει η αποστρατικοποίηση της Κύπρου, με την απομάκρυνση των βρετανικών βάσεων.
Η λύση, επίσης, θα αποκαθιστά το σεβασμό της ανεξαρτησίας, την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να δίδει δικαιώματα μονομερούς επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα.
Θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Καταδικάζω την παράνομη δόμηση στις ελληνοκυπριακές περιουσίες ως ένα νέο τετελεσμένο, που στοχεύει στην απόκτηση πολιτικών πλεονεκτημάτων στα πλαίσια της συζήτησης για λύση του Κυπριακού. Υποστηρίζω την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων στα πλαίσια της ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Το σχέδιο Ανάν
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθώ επαναφορά του Σχεδίου Ανάν ή άλλο αναλόγου περιεχομένου σχέδιο.
Θα προωθήσω τη λύση του Κυπριακού με την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και θα αξιοποιήσω πλήρως τα πρόσφατα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ ότι η Κύπρος, ως
μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συμμετέχει στους διάφορους πυλώνες πολιτικής της Ένωσης.
Θα προωθήσω και αξιοποιήσω ακόμα περισσότερο την εμπλοκή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδιαίτερα της Ρωσίας και της Κίνας και της Γαλλίας. Θεωρώ, βέβαια, εντελώς φυσιολογική τη συνέχιση και ανάπτυξη της στενής συνεργασίας με την Ελλάδα, που αποτελεί το κυριότερό μας στήριγμα.
Είναι αυτονόητο ότι μια συμφωνημένη λύση θα τεθεί ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα».

«Αφετηρία για νέους αγώνες»
Η επιστολή αναφέρεται σε ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης και καταλήγει:
«Αγαπητοί φίλοι,
Όπως είχα, από την έναρξη του προεκλογικού αγώνα, δεσμευτεί, η Κυβέρνηση που θα σχηματίσω θα αποτελείται από ικανές και προοδευτικές προσωπικότητες ευρείας αποδοχής, που εκφράζουν ένα ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό φάσμα. Ειδικά για το Υπουργείο Οικονομικών, επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου για διορισμό προσώπου ευρύτερης αποδοχής. Σε αυτή την προσπάθεια, η ΕΔΕΚ θα έχει το δικό της ρόλο και ουσιαστική συμμετοχή, σε όλα τα επίπεδα άσκησης της εξουσίας.
Ολοκληρώνοντας σας απευθύνω θερμούς χαιρετισμούς, με την πίστη ότι η συνεργασία μας σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση θα αποτελέσει την αφετηρία για νέους κοινούς αγώνες τόσο μεταξύ μας, όσο και με το ΑΚΕΛ.
Μαζί θα αγωνιστούμε για να ευοδωθούν τα οράματά μας για ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο και το λαό μας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Δημήτρης Χριστόφιας
Υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου