Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Έδαφος... γιοκ, λέει ο Ταλάτ

Επανεγκατάσταση μόνο σε τέσσερα χωριά της Καρπασίας

Ξεκάθαρα ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποκάλυψε τις τουρκικές προθέσεις στο εδαφικό: Μιλώντας στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά δεν θα επιστρέψει έδαφος, ούτε την Καρπασία, στους Ελληνοκυπρίους. «Αν το επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι, μπορούν να εγκατασταθούν σε τέσσερα χωριά της περιοχής», δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ταλάτ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη δήλωση και να την αποδώσουν σε προεκλογικές σκοπιμότητες.
Ο ...
Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε: «Ανεξαρτήτως δηλώσεων που γίνονται σε διάφορα ζητήματα που αφορούν βασικές πτυχές του Κυπριακού, όπως είναι το εδαφικό, είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και εμείς τις συζητούμε, τις διεκδικούμε, και προσπαθούμε να πετύχουμε μια συνολική λύση στο Κυπριακό, που να ικανοποιεί τις βασικές ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Κυπρίων γενικότερα, αλλά και μια λύση που να είναι δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική».
Εξάλλου, ο Σταύρος Ευαγόρου απέδωσε τις δηλώσεις Ταλάτ σε προεκλογικές σκοπιμότητες. «Δεν θα μπούμε στη λογική επί αέρος διαπραγμάτευσης του Κυπριακού και του εδαφικού με τον κ. Ταλάτ», είπε. «Ο κ. Ταλάτ είναι σε προεκλογική περίοδο και άρα οι θέσεις και δηλώσεις οι οποίες θα ακουστούν, είναι παρατραβηγμένες».

Προτείναμε, ή όχι;
Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφερόμενες στις επόμενες συναντήσεις των εντατικών συνομιλιών, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αμέσως μετά την επιστροφή του χθες βράδυ από τις Βρυξέλλες, θα συζητήσει και για τις ημερομηνίες που θα γίνουν οι συναντήσεις για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Ο Ταλάτ, πάντως, σε ομιλία του στα κατεχόμενα, διέψευσε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ήδη προβεί σε εισηγήσεις όσον αφορά τις επόμενες συναντήσεις των δύο ηγετών, και συγκεκριμένα, πρότεινε όπως γίνουν τέσσερις συναντήσεις, που θα ολοκληρωθούν 15 μέρες πριν από τις «εκλογές» στο ψευδοκράτος.
Ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα απαντήσει στις εισηγήσεις της ελληνοκυπριακής στο θέμα αυτό.
Ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να επιβραδύνει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ενώ η τουρκοκυπριακή προσπαθεί για την εντατικοποίηση των συνομιλιών.
Σημείωσε ότι οι προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων πρέπει να εκτιμηθούν από τη διεθνή κοινότητα. Το Κυπριακό, πρόσθεσε, είναι διεθνές πρόβλημα και η πρόσφατη επίσκεψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο νησί, ήταν ένα σημαντικό δείγμα της στήριξης του διεθνούς οργανισμού στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου