Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Οι Βρετανοί σνόμπαραν το «Avatar»

Η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Τεχνών (BAFTA) γύρισε την πλάτη της στο «Avatar» του Τζέιμς Κάμερον, ξεμπέρδεψε μαζί του με δύο τεχνικά βραβεία (οπτικά εφέ, σκηνογραφίας) και άνοιξε τον δρόμο προς τα Οσκαρ για την πρώην σύζυγό του Κάθριν Μπίγκελοου και το «The Hurt Locker».

Το τέκνο του Ντέιβιντ Μπάουι, ο Ντάνκαν Τζόουνς, βραβείο για το πιο επιτυχημένο ντεμπούτο καλλιτέχνη, παρέα με τον Κόλιν Φερθ, που πήρε το πρώτο του Bafta  
Το τέκνο του Ντέιβιντ Μπάουι, ο Ντάνκαν Τζόουνς, βραβείο για το πιο επιτυχημένο ντεμπούτο καλλιτέχνη, παρέα με τον Κόλιν Φερθ, που πήρε το πρώτο του Bafta


Η ταινία της, που έχει για την ώρα κέρδη 17,6 εκατ. δολαρίων, ψίχουλα μπροστά στα 2 .......
δισεκατομμύρια του «Avatar», κέρδισε έξι βραβεία, ανάμεσά τους τα σημαντικότερα: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, μοντάζ, φωτογραφίας και ήχου.
Ετσι κι αλλιώς, το βράδυ της Κυριακής, η λαμπρή τελετή απονομής των Baftas στο Λονδίνο είχε μια στροφή στις καλλιτεχνικές ταινίες με χαμηλό μπάτζετ.
**Η Μπίγκελοου αφιέρωσε τα βραβεία της στην «ανάγκη να μην εγκαταλειφθεί ποτέ η ιδέα της ειρήνης στο Ιράκ» - η ταινία της είναι μια ρεαλιστική καταγραφή της ζωής των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα.

**Ο Βρετανός Κόλιν Φερθ, που πήρε το πρώτο Bafta της ζωής του (α' ανδρικού ρόλου) για την ερμηνεία ενός μεσήλικα ομοφυλόφιλου στην ταινία «Ενας άνδρας μόνος» του Τομ Φορντ, την ίδια που του έχει χαρίσει υποψηφιότητα και για το Οσκαρ, αποκάλυψε: «Εχω ακόμα στο outbox του e-mail μου ένα μήνυμα στον Τομ, με το οποίο αρνιόμουν τον ρόλο. Ευτυχώς εκείνη τη στιγμή ήρθε ένας τεχνικός για να φτιάξει το ψυγείο μου. Ετσι, αυτόν πρέπει να ευχαριστήσω...».
* Σε Βρετανίδα πήγε και το Bafta α' γυναικείου ρόλου, στην 24χρονη Κάρεϊ Μάλιγκαν, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Μια κάποια εκπαίδευση» της Λόουν Σέρφιγκ. Τα βραβεία β' ρόλου πήγαν στον Κρίστοφ Βαλτζ («Αδωξοι μπάσταρδη» του Ταραντίνο) και στη Μο'Νικ («Μονάκριβη» του Λι Ντάνιελς).
**Το βραβείο καλύτερης βρετανικής ταινίας της χρονιάς πήγε στο «Fish Tank» της Αντρέα Αρνολντ, ενώ ο Ντάνκαν Τζόουνς, γιος του Ντέιβιντ Μπάουι, κέρδισε χάρη στην ταινία του «Moon» το βραβείο για το πιο επιτυχημένο ντεμπούτο Βρετανού καλλιτέχνη (σεναριογράφου, σκηνοθέτη ή παραγωγού).
* Τέλος, η 73χρονη μαρξίστρια Βανέσα Ρεντγκρέιβ, στην πρώτη επίσημη εμφάνισή της μετά τον θάνατο της κόρης της Νατάσα Ρίτσαρντσον, πήρε από τα χέρια του πρίγκιπα Γουίλιαμ, νέου προέδρου της BAFTA, βραβείο για την κινηματογραφική της προσφορά. «Oh dear, με αποτελειώσατε», είπε συγκινημένη. Ενώ επαίνεσε δημοσίως «για την εξυπνάδα, την ταπεινότητα και την ευγένειά του» και τον πατέρα του πρίγκιπα Κάρολο.







Bookmark and Share

επιστροφή στην ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου