Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

«Δεν αποσύρουμε ούτε έναν Τούρκο στρατιώτη» Ο Τούρκος

Έντονα αντέδρασε η Τουρκία στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο.
Ο Τούρκος διαπραγματευτής με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε προκλητικά ότι δεν είναι δυνατόν για την Τουρκία να αποδεκτεί κυρώσεις αναφορικά με την Κύπρο. «Η Τουρκία δεν έχει σχέδιο ούτε ...
πρόθεση να αποσύρει τις δυνάμεις της από το νησί», είπε.
Ο Μπαγίς ανέφερε ότι η έκθεση απώλεσε την αντικειμενικότητά της ύστερα από τις τροποποιήσεις που έγιναν. Πρόσθεσε ότι έχει την εντύπωση ότι το ψήφισμα δεν μπορεί να ληφθεί τόσο σοβαρά υπόψη, επειδή «αντανακλά τις αναζητήσεις για ένα συμβιβασμό ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου παρά τα δεδομένα στην Τουρκία».
Ο Τούρκος διαπραγματευτής ισχυρίστηκε ότι δεν είναι μόνο η Τουρκία που διατηρεί στρατεύματα στο νησί, προσθέτοντας ότι και άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμοί πιστεύουν ότι τα στρατεύματά τους συμβάλλουν σε ένα περιβάλλον που αποτρέπει την αιματοχυσία. Και ισχυρίστηκε: «Τα τουρκικά στρατεύματα στο νησί εκπληρώνουν ένα πολύ σημαντικό έργο για την αποκατάσταση της ειρήνης. Η ενταξιακή διαδικασία είναι σημαντική για την Τουρκία, ωστόσο, δεν είναι τόσο σημαντική ώστε να θυσιάσουμε την Κύπρο. Η Κύπρος αποτελεί έναν εθνικό στόχο».
Εξάλλου το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του αναφέρει προκλητικά ότι η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου είναι προκατειλημμένη, περιέχει ψευδή στοιχεία και κατηγορεί το Ευρωκοινοβούλιο ότι ικανοποιεί «τους αβάσιμους ισχυρισμούς και τις απαιτήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς».
Προσθέτει ότι η έκθεση «αγνόησε τις εποικοδομητικές και με προσανατολισμό στη λύση προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς στις εν εξελίξει ειρηνευτικές συνομιλίες καθώς και τα δεδομένα αναφορικά με εκείνους που ευθύνονταν για το κυπριακό πρόβλημα στο παρελθόν». Τέλος, προσάπτει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το χαρακτηρισμό ότι «ενεργεί ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς και ικανοποιεί όλους τους αβάσιμους ισχυρισμούς και απαιτήσεις της».
Εξάλλου, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κάλεσε την Ε.Ε. «να μας αφήσει μόνους μας στις διαπραγματεύσεις». Δήλωσε ότι η παρουσία του κατοχικού στρατού είναι συνδεδεμένη με το κυπριακό πρόβλημα και το θέμα αυτό καθώς και το θέμα των Βαρωσίων θα επιλυθούν στα πλαίσια ολοκληρωμένης λύσης του Κυπριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου