Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Η εντυπωσιακή κατεδάφιση κτιρίου ΝΑΤ photos & video

14 δευτερόλεπτα χρειάστηκαν για να περάσει στην ιστορία το κτίριο του ΝΑΤ που ρήμαζε στο κέντρο της Αθήνας. Δείτε καρέ - καρέ την πτώση του κτιρίου. 

Η κατεδάφιση έγινε λίγο μετά τις 10 με ελεγχόμενη έκρηξη και σκοπός αυτής της ενέργειας είναι η διαμόρφωση μιας νέας πλατείας στο κέντρο της πρωτεύουσας, περιοχή που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, χρειάστηκε να πατήσει τέσσερις φορές το κουμπί του μηχανισμού, με αποτέλεσμα να υπάρξει μικρή καθυστέρηση στη διαδικασία.

· Το κτίριο ανήκε στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ). Ήταν εγκαταλελειμμένο από την δεκαετία του 1980 και παρουσίασε επικινδυνότητα από το 2003.
· Οι προσπάθειες του Δήμου Αθηναίων, για την απόκτηση του κτιρίου του ΝΑΤ ξεκίνησαν στις αρχές του 2008 και ολοκληρώθηκαν επιτυχώς 2 χρόνια αργότερα (Ιανουάριος 2010).

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ
· Η κατεδάφιση με ελεγχόμενη έκρηξη πραγματοποιήθηκε αφού διαπιστώθηκε ότι, το κτίριο ήταν επικίνδυνο και ετοιμόρροπο και εγκυμονούσε κινδύνους για την...
... ασφάλεια των κατοίκων και των περαστικών.
· Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει τη χρήση εκρηκτικών για λόγους ασφάλειας. Εξάλλου, η μέθοδος αυτή είναι ταχύτερη και ασφαλέστερη σύμφωνα με τα διεθνή standards
· Οι διαδικασίες της κατεδάφισης με χρήση εκρηκτικών διήρκεσαν μόλις 10 μέρες.
· Η πτώση του κτιρίου διήρκεσε 14 δευτερόλεπτα. Ο πρώτος χρόνος έκρηξης έγινε στον πυρήνα του κτιρίου και ακολούθησαν δυο σειρές εκρήξεων με διαφορά επτά (7) και δέκα (10) δευτερολέπτων σε υποστυλώματα για να επιτευχθεί η πτώση του κτιρίου στο περίγραμμα του.
· Για την κατεδάφιση χρησιμοποιήθηκαν :

o Εβδομήντα (70) κιλά ζελατοδυναμίτιδα
o Κύκλωμα πυροκροτητών βάσει του διεθνούς αναγνωρισμένου συστήματος NONEL που προμηθευτήκαμε από τη Σουηδία

· Πέντε δονησιογράφοι κατέγραψαν τις ταχύτητες ταλάντωσης και τις δονήσεις αποδεικνύοντας τον μηδενικό κίνδυνο για τα όμορα κτίσματα. Η μελέτες ταλαντώσεων έγιναν με τις Γερμανικές προδιαγραφές, βάσει της τεχνικής που ορίζει ο DIN 4150-2.
· Για την προστασία των όμορων κτισμάτων και των ανθρώπων λήφθηκαν δρακόντεια μέτρα, ώστε να αποφευχθούν απώλειες ακόμη και υαλοπινάκων :

o Χρήση κοντέινερ για τυχών θραύσματα κατά τη διάρκεια της ανατίναξης
o Τοποθέτηση ισχυρών χαλύβδινων πλεγμάτων με γαιοϋφάσματα 500 γραμμαρίων

· Το κτίριο κατεδαφίστηκε σε 14 δευτερόλεπτα, με τη συμβατική μέθοδο χρειαζόταν 90 ημέρες, υπερβολική επιβάρυνση και διακοπή της κυκλοφορίας και εξαιρετική όχληση των περιοίκων.
· Η εταιρεία DEMCON που πραγματοποίησε την κατεδάφιση αντιπροσωπεύει την εταιρεία AED (Advanced Explosives Demolition) εκπρόσωποι της οποίας συμμετείχαν στην προετοιμασία.
· Για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος συνεργάστηκαν οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και η Δημοτική Αστυνομία, με την Τροχαία Αθηνών, την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και τους κοινωφελείς οργανισμούς ΔΕΠΑ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου