Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Αλήθειες & μύθοι για το σεξ

Ο οργασμός είναι υποχρεωτικός, το μέγεθος του πέους κάνει τη διαφορά, το «τράβηγμα» αποτρέπει την εγκυμοσύνη: είναι μερικοί από τους μύθους που συνοδεύουν το σεξ και τη γονιμότητα δεκαετίες τώρα. Υπάρχουν όμως και ουσιώδεις αλήθειες: πως το σεξ κάνει καλό στην υγεία και ότι για τις γυναίκες είναι περισσότερο «εγκεφαλικό» ενώ για τους άντρες πιο «σαρκικό»…

Ανεξαρτήτως μύθων, πάντως, το σεξ κάνει καλό στην υγεία – αλλά υπάρχουν και πολυάριθμα εμπόδια σε αυτό. Ο Δημήτριος Τριχόπουλος, ο Θάνος Ασκητής, ο Δημήτρης Χατζηχρήστου, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο Κωνσταντίνος Ρόκκας και πολλοί άλλοι κορυφαίοι Έλληνες ειδικοί, γράφουν σε ειδικό αφιέρωμα για τα οφέλη, τους μύθους και τα προβλήματα του σεξ, αλλά και της γονιμότητας, και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.


1. Το σεξ κάνει καλό στην υγεία.

Αλήθεια. Το σεξ ασκεί ευεργετική επίδραση στον άνθρωπο, τόσο σε βιολογικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, η ενεργός σεξουαλική ζωή οδηγεί σε παράταση του χρόνου ζωής, σε καλύτερη καρδιακή λειτουργία, σε ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, σε μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο, δρα προστατευτικά απέναντι σε μια σειρά νεοπλασματικών παθήσεων και βελτιώνει την ψυχική διάθεση, με αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοστών εμφάνισης της κατάθλιψης.

Επίσης, η διατήρηση της σεξουαλικής ζωής αποτελεί....


....ισχυρό κίνητρο του σημερινού ανθρώπου στο να φροντίζει να είναι υγιής, ελκυστικός και αρεστός διά μέσου της σωματικής άσκησης, της αυξημένης κοινωνικότητας, αλλά και της κεντρικής στάσης ζωής του, να αισθάνεται σημαντικός, λειτουργικός και σαφώς ερωτεύσιμος.

Άρα η σεξουαλική υγεία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της ψυχικής και σωματικής ευεξίας και είναι κυρίαρχος κρίκος της ποιότητας ζωής μέσα στη σχέση μιας γυναίκας και ενός άνδρα. Το σεξ κάνει καλό και μακραίνει τη ζωή, προσφέροντας την ψυχική χαρά αλλά και τη σωματική ευεξία στην πορεία του σημερινού ανθρώπου.


2. Το σεξ είναι «εγκεφαλικό» για τη γυναίκα.

Αλήθεια. Η άποψη αυτή ισχύει υπό την έννοια ότι η γυναίκα συμμετέχει κατά βάση ψυχικά στη σεξουαλική επαφή, σε σύγκριση με τον άνδρα, ο οποίος εστιάζει στη σωματική συμμετοχή. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το χαμηλότερο ή υψηλότερο επίπεδο ηδονής στο σεξ στις γυναίκες σχετίζεται με ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες περισσότερο απ’ ό,τι στους άνδρες.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από το σύνολο της προσωπικότητας του σεξουαλικού συντρόφου και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, σε σύγκριση με τους άντρες, οι οποίοι είναι περισσότερο προσανατολισμένοι στο γυναικείο σώμα. Η ποιότητα της σχέσης, η καλή επικοινωνία με τον ερωτικό σύντροφο φαίνεται να είναι περισσότερο καθοριστική για τη σεξουαλική απάντηση στη γυναίκα.

Η γυναίκα κάνει σεξ με το μυαλό της επιλέγοντας τον ισχυρό άνδρα που θα της εξασφαλίσει και τη γονιμότητά της, αφού πράγματι η γυναικεία σεξουαλικότητα διά μέσου του DNA ενισχύει καθοριστικά τη μητρότητα.

Η γυναίκα γοητεύεται, ερωτεύεται και αγαπά εκείνον που θα της εξασφαλίσει συναισθηματική και ψυχική σταθερότητα και κατά κύριο λόγο συντροφικότητα. Ο άνδρας υποδουλώνεται από τα σαρκικά θέλγητρα της γυναίκας που ο πόθος για αυτήν τον «φορτώνει» επιθετικότητα, κτητικότητα και κυριαρχία, ζώντας μέσα από την ηδονή τη μοναδικότητα του πάθους του προς αυτήν.

Ο πόθος ως στοιχείο αναφοράς της σεξουαλικής έλξης στη διαφυλική επικοινωνία είναι ανδρικό προνόμιο που η γυναίκα το απολαμβάνει «ποθώντας αυτόν που την ποθεί…».


3. Το «πρέπει» σκοτώνει το σεξ.

Αλήθεια. Η εικόνα δύο συντρόφων, οι οποίοι κάνουν σεξ «γιατί πρέπει» ή στα πλαίσια ενός προγράμματος λόγω έλλειψης χρόνου, είναι αρκετά συχνή στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Όμως το σεξ έτσι γίνεται καταναγκαστικό και απογυμνώνεται από ένα ουσιαστικό του στοιχείο, την επιθυμία, που προσδιορίζει τη σεξουαλική επαφή ως μια πηγή ηδονής και ευχαρίστησης.

Η αλήθεια είναι ότι είναι σημαντικό να κάνουμε σεξ γιατί το θέλουμε και όχι γιατί πρέπει να κάνουμε.

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία δείχνει να απελευθερώνεται από ταμπού, ενοχικές χρεώσεις και φοβίες, γύρω από τη σεξουαλική μας ζωή, φαίνεται όμως να φορτώνεται με μια απαιτητική τελειομανία του «σωστού σεξ» φοβούμενη το «λάθος σεξ». Άλλωστε και τα δύο φύλα σήμερα προσπαθούν να καταλάβουν πώς πρέπει να κάνουν σεξ μέσα από συνεχείς πληροφορίες λαθεμένες και σωστές, έναν ρόλο έκφρασης που απομυθοποιεί «τον μύθο» της μαγείας και του αυθόρμητου, επιβάλλοντας πρότυπα και συμπεριφορές στον άνθρωπο που παρατηρεί τον εαυτό του κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και δεν πρωταγωνιστεί, απολαμβάνοντας και ζώντας τη σεξουαλική συνάντηση με τον σύντροφό του.


4. Τα προκαταρκτικά παιχνίδια βελτιώνουν τη σεξουαλική μας ζωή.

Αλήθεια. Το παιχνίδι πριν από την πράξη (foreplay) σηματοδοτεί το ξύπνημα των αισθήσεων, δηλαδή του ερεθισμού τόσο του σώματος όσο και του μυαλού. Η διέγερση αυτή είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να μετατρέψουν τη σεξουαλική εμπλοκή από μια πράξη ρουτίνας, που δεν εκλύει ηδονή και πάθος, σε μια ουσιαστική θερμή σωματική συνάντηση γεμάτη απόλαυση, γοητεία, πόθο και συνεχή έλξη προκαλώντας μια μοναδική διέγερση, για τους δύο σεξουαλικούς συντρόφους.

Αυτή η ουσιαστική συνάντησή τους, προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση στο παιχνίδι της σεξουαλικής τους επικοινωνίας και περισσότερη ψυχική σταθερότητα ως εραστές αλλά και σύντροφοι.

Η πορεία για την ολοκλήρωση και την κορύφωση της ηδονής περνάει μέσα από το ερωτικό παιχνίδι και την αφιέρωση χρόνου τού ενός συντρόφου στον άλλον. Το foreplay δεν βιάζεται, δεν κυνηγάει τον χρόνο και δεν στοχεύει στο αποτέλεσμα ενός οργασμού. Έχει τη δύναμη της συνεχούς έντασης των ψυχικών και σωματικών αισθήσεων που οδηγεί όλο και πιο μέσα τους ερωτικούς συντρόφους στη διάθεση να γεύονται αυτό που οι ίδιοι καλά «μαγειρεύουν».

Το αποτέλεσμα αυτού του καλού «φαγητού» αναμφίβολα είναι το αίσθημα μιας οργασμικής κορύφωσης, που έρχεται ως η αληθινή και ποιοτική συμμετοχή και «των δύο μας…».


5. Το σεξ δεν είναι επίδοση.

Αλήθεια. Κάθε άνθρωπος στη διάρκεια της σεξουαλικής του ζωής αναρωτιέται ποιες είναι οι επιδόσεις του και οι αποδόσεις του, ώστε να καταξιωθεί τόσο στον εαυτό του όσο και στον σύντροφό του σαν καλός εραστής.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο άνθρωπος μέσα στα χρόνια της ζωής του γεμίζει με αγωνία ως προς το πόσο μπορεί να διατηρεί ρυθμούς και επιδόσεις, που η βιολογική του γήρανση δεν τις επηρεάζει. Πολλοί μάλιστα από εμάς στην καθημερινή μας ζωή αγχωνόμαστε για το πότε πρέπει να κάνουμε σεξ, πώς πρέπει να κάνουμε σεξ και με ποιο τρόπο πρέπει να κάνουμε καλύτερο σεξ. Ακόμη σημειώνουμε στο προσωπικό μας μπλοκάκι πόσες μέρες περάσανε και δεν κάναμε σεξ.

Η ζωή του σημερινού ζευγαριού συχνά – πυκνά παγιδεύεται στις επιδόσεις και στους αριθμούς των σεξουαλικών επαφών μέσα στον μήνα ή μέσα στην εβδομάδα, χάνοντας το νόημα του ποιοτικού σεξ και του εκφραστικού ρόλου που ο κάθε σύντροφος διεκδικεί τη σεξουαλική επιθυμία του άλλου.

Οι αριθμοί και οι επιδόσεις παίρνουν τη μορφή ενός εφιάλτη που μας απειλεί και μας θυμίζει ότι είμαστε λάθος, ανίκανοι ή αδύναμοι να επιτελέσουμε το καθήκον μας, που πολλές φορές αποκαλείται «συζυγικό καθήκον» ή «δουλειά!».

Η αλήθεια είναι πολύ πιο απλή και πιο «αληθινή». Το σεξ ανήκει στην ποιότητα και τον αυθορμητισμό της ύπαρξής του. Σκοπός του είναι να προσφέρει χαρά, απόλαυση και οργασμική κορύφωση και στους δύο συντρόφους. Δεν μετριέται στον χρόνο ούτε στη διάρκεια. Φυσικά όσο το ζούμε τόσο το απολαμβάνουμε. Και όσο μας αρέσει τόσο το αναζητάμε. Και όσο το αναζητάμε τόσο νιώθουμε ότι το χρειαζόμαστε. Και όταν το χρειαζόμαστε… τότε μας λείπει!

Γι’ αυτό το μήνυμα είναι απλό: το διεκδικούμε από τον σύντροφό μας…


6. Το σεξ είναι κάτι που μαθαίνεται.

Αλήθεια. Η σεξουαλική ζωή και η σεξουαλική επιθυμία σχετίζονται αναμφίβολα με τη βιολογική υπόσταση του ανθρώπου, τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα.

Η πρωτογενής αυτή και βασική ανάγκη για συνεύρεση και αναπαραγωγή είναι κυρίαρχα στοιχεία της ανθρώπινης ζωής και λειτουργίας. Ωστόσο, η σεξουαλική συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης και βιολογικής ωρίμανσης που διασυνδέονται με τη γνώση, την αγωγή και την οριοθέτηση από την παιδική ηλικία.

Η σεξουαλική έκφραση του ανθρώπου, σε σχέση με τα ζώα, μπορεί να λειτουργεί ζητώντας την οργασμική ικανοποίηση χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται με την αναπαραγωγική διαδικασία


7. Η σεξουαλική απόλαυση της γυναίκας έχει να κάνει με το μέγεθος του πέους.

Μύθος. Η σεξουαλική ικανοποίηση μιας γυναίκας δεν συσχετίζεται με το μέγεθος του πέους του άνδρα, αλλά κυρίως με τη σεξουαλική έκφραση μέσω της τεχνικής, που το ζευγάρι απολαμβάνει περισσότερο την ηδονή του.

Όσο και αν σήμερα τα ΜΜΕ και τα περιοδικά δημιουργούν έναν μύθο γύρω από τον «τέλειο» άντρα, η αλήθεια σταματάει στην πραγματική σωματική επαφή και την τεχνική της σεξουαλικής πράξης.

Τα προκαταρκτικά χάδια, η φαντασία που ο εραστής – σεξουαλικός σύντροφος βάζει στο ερωτικό παιχνίδι, η απόλαυση και η ηδονή που δίνει στη γυναίκα, είναι στοιχεία που την εξιτάρουν και της προσφέρουν ευχαρίστηση στην ερωτική επαφή. Η σεξουαλική διαδρομή προσφέρει τη φιληδονία και τη συνεχή φαντασίωση αφήνοντας το ζευγάρι να μεθύσει στο παιχνίδι που συνεχώς ανεβάζει τη σεξουαλική ένταση και απόλαυση των δύο ερωτικών συντρόφων.

Όσο περισσότερο «παίζουμε» τόσο καλύτερα απολαμβάνουμε ο ένας τον άλλον.


8. Η γυναίκα πρέπει να έχει οργασμό σε κάθε σεξουαλική επαφή.

Μύθος. Για τις γυναίκες, σε αντίθεση με τους άντρες, ο οργασμός δεν αποτελεί αναγκαία και μοναδική προϋπόθεση για μια καλή σεξουαλική ζωή.

Για μια γυναίκα το να μη βιώνει σε κάθε σεξουαλική της επαφή οργασμική κορύφωση δεν αποτελεί πρόβλημα, ούτε συνεπάγεται απαραίτητα δυσάρεστα συναισθήματα. Αντίθετα, είναι δυνατόν οι γυναίκες να ευχαριστιούνται και να απολαμβάνουν τη σεξουαλική πράξη ακόμα και χωρίς να είναι απαραίτητο κάθε φορά να φτάνουν σε οργασμό.

Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζει τόσο η ίδια όσο και ο σύντροφός της, ώστε να μην μπαίνουν στην απαίτηση για το κυνήγι του οργασμού, με αποτέλεσμα να χάνουν τη σεξουαλική τους ηδονή.

Η συμμετοχικότητα στην ερωτική επαφή, η ψυχική και συναισθηματική ολοκλήρωση των ερωτικών συντρόφων, αποτελούν καθοριστικά στοιχεία ως προς την ποιότητα της σεξουαλικής έκφρασής τους.


9. Το «τράβηγμα» πριν από την εκσπερμάτιση αποκλείει το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης.

Μύθος. Η εκσπερμάτιση έξω από τον κόλπο αποτελεί παλαιά και αρκετά διαδεδομένη μέθοδο αντισύλληψης. Ωστόσο, η διακοπτόμενη συνουσία δεν είναι ασφαλής για την αποφυγή μιας εγκυμοσύνης.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι παρουσιάζονται 30 κυήσεις ανά 100 γυναίκες που τη χρησιμοποιούν για ένα χρόνο.

Η αποτυχία της οφείλεται κυρίως στην πρόωρη εκσπερμάτιση μέσα στον κόλπο της γυναίκας, στα προσπερματικά υγρά, τα οποία μπορεί να περιέχουν ποσότητα σπερματοζωαρίων, αλλά και στην επανάληψη της σεξουαλικής πράξης σε μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς προηγούμενη τοπική καθαριότητα και φροντίδα.


10. Όταν η γυναίκα είναι «από πάνω» στη σεξουαλική επαφή έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσει αγόρι.

Μύθος. Η στάση του ζευγαριού κατά τη σεξουαλική πράξη δεν έχει σχέση με το φύλο του παιδιού που θα γεννηθεί, κάτι το οποίο καθορίζεται από βιολογικούς παράγοντες.

Προκαταλήψεις, μύθοι και δοξασίες της παραδοσιακής και μοιρολατρικής κοινωνίας, μας «σερβίρουν» τέτοιες συνταγές στην προσπάθεια να ικανοποιήσουν προσδοκίες γονιών για απόκτηση αρσενικών παιδιών.


11. Για να είναι καλό το σεξ, οι σύντροφοι πρέπει να έχουν ταυτόχρονα οργασμό.

Μύθος. Ο ταυτόχρονος οργασμός είναι πράγματι ένας μύθος πολύ διαδεδομένος, ο οποίος βάζει σε διαδικασία τους ερωτικούς συντρόφους να «κυνηγούν» ο ένας τον οργασμό του άλλου. Κάτι τέτοιο κλέβει την ηδονή από τον άνδρα και τη γυναίκα, με τη συνεχή αναζήτηση της ικανοποίησης της κορύφωσης του σεξουαλικού παρτενέρ.

Η αλήθεια είναι ότι ο οργασμός τις περισσότερες φορές δεν είναι ταυτόχρονος για τους συντρόφους, ούτε χρειάζεται να είναι. Σημασία έχει η κορύφωση της ηδονής να εκφράζεται από τους δύο συντρόφους, ανεξάρτητα αν κάποιος προηγείται ή έπεται.


12. Τα σεξουαλικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται.

Μύθος. Όλα τα σεξουαλικά προβλήματα, τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα, πλέον αντιμετωπίζονται. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται είναι ψυχολογικές ή/και οργανικές, ανάλογα με την αιτία του προβλήματος.

Το άγχος, οι πολλαπλές απαιτήσεις της καθημερινότητας, η κακή ψυχολογική διάθεση, τα προβλήματα σχέσης ή και πιο σοβαρές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα σεξουαλικό πρόβλημα. Επίσης παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, αγγειακές διαταραχές, κεντρικές ή περιφερικές βλάβες του νευρικού συστήματος είναι συχνές αιτιολογίες των σεξουαλικών δυσλειτουργιών.

Η διεκδίκηση της λύσης στο πρόβλημα του άντρα και της γυναίκας δίνει απάντηση διά μέσου της ιατρικής μελέτης και θεραπείας και για τους δύο σήμερα.


13. Η σεξουαλική ζωή σταματάει μετά τα 65 χρόνια.

Μύθος. Ο σύγχρονος άνθρωπος της τρίτης ηλικίας μπορεί να απολαμβάνει και να διεκδικεί τη σεξουαλική του ζωή, γεγονός που αποδεικνύεται και μέσα από το σημαντικό ποσοστό των ατόμων που υπερβαίνουν τα 65 χρόνια και καλούν στη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας, προκειμένου να αναζητήσουν συμβουλές για τη βελτίωση της σεξουαλικής τους ζωής.

Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι η σεξουαλική ζωή μπορεί να παρουσιάσει κάμψη στις ηλικίες αυτές λόγω οργανικών προβλημάτων, ορμονικών μεταβολών ή ψυχολογικών αλλαγών.

Σήμερα, η επιστήμη της Ιατρικής και της Ψυχολογίας προτείνει αποτελεσματικές λύσεις που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη σεξουαλική ζωή και μετά τη μέση ηλικία. Άλλωστε σήμερα, ο άνθρωπος έχει κατά μέσο όρο 60 χρόνια ενεργούς σεξουαλικής ζωής, που του επιτρέπουν να αισθάνεται σημαντικός και μοναδικός.


Η Χριστίνα Χουσιάδα είναι ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου