Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Το 70% υπέρ των απεργιών και των διαδηλώσεων στη ΓΑΛΛΙΑ

Νέες διαδηλώσεις αποφάσισαν τα συνδικάτα

Δημοσκόπηση της ΒVA που μεταδόθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο Canal Plus δείχνει ότι τουλάχιστον δυο Γάλλοι στους τρεις συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, παρά την έλλειψη καυσίμων, τις διαδηλώσεις των μαθητών και τις ταραχές σε όλη τη Γαλλία.
Περίπου το 69% των ερωτηθέντων εγκρίνει «τις απεργίες και τις διαδηλώσεις» κατά του νομοσχεδίου, το 29% είναι κατά, ενώ το 2% δεν έχει γνώμη, δείχνουν στοιχεία της δημοσκόπησης.
Η υποστήριξη προς τις κινητοποιήσεις είναι σχεδόν ομόφωνη μεταξύ των οπαδών της Αριστεράς (92%), ενώ οι οπαδοί της δεξιάς τις υποστηρίζουν σε ποσοστό 32%.
Η πλειοψηφία (52%) εγκρίνει τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς παρά το γεγονός ότι πλησιάζουν οι διακοπές της Τουσέν (1η Νοεμβρίου), ωστόσο δε συμφωνεί (το 52%) με τον αποκλεισμό των 12 διυλιστηρίων της χώρας που προκαλεί ελλείψεις στα καύσιμα και επιβράδυνση της δραστηριότητας σε ορισμένους τομείς της οικονομίας.

Νέες κινητοποιήσεις
Τα γαλλικά συνδικάτα προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις καθώς η Γερουσία αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το νόμο για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Δείχνοντας την αποφασιστικότητά τους για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, παρότι η εθνοσυνέλευση έχει ήδη υπερψηφίσει τον επίμαχο νόμο, τα έξι μεγαλύτερα συνδικάτα αποφάσισαν αργά χθες το βράδυ να οργανώσουν νέες διαδηλώσεις στις....
....28 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου.
«Η κυβέρνηση φέρει την πλήρη ευθύνη για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις δεδομένου ότι δεν μας ακούει και συνεχίζει τις προκλήσεις», ανέφεραν τα συνδικάτα σε κοινή ανακοίνωσή τους, μετά από μία ημέρα διαβουλεύσεων στο Παρίσι.
Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά εμμένει στην ανάγκη μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και ο νόμος αναμένεται ότι θα εγκριθεί από τη γερουσία σήμερα το βράδυ.
Πέρα από τα προβλήματα στον τομέα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ο Γάλλος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει επίσης τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα διυλιστήρια και τα μπλόκα στις αποθήκες καυσίμων, που έχουν προκαλέσει προβλήματα στον ανεφοδιασμό της αγοράς με καύσιμα.
Σήμερα τα ξημερώματα επενέβη η αστυνομία και ήρε τον αποκλεισμό ενός διυλιστηρίου της Total έξω από το Παρίσι, όπως έγινε γνωστό από συνδικαλιστές.
Οι συνδικαλιστές έχουν επίσης την υποστήριξη των νέων, που διαδήλωσαν χθες κατά χιλιάδες στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις. Οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, εκτός από σποραδικά επεισόδια που έγιναν στη Λυών και τη Ναντέρ.
Ο Μπερνάρ Τριμπό επικεφαλής του ενός από τα σημαντικότερα συνδικάτα της χώρας, της CGT, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανείς λόγος να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες» των πολιτών κατά των μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Από την πλευρά του πάντως ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι «οι απεργοί κρατούν όμηρο την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την καθημερινή ζωή των Γάλλων».
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε σήμερα «σκανδαλώδεις» τις βιαιότητες που σημειώθηκαν στη Γαλλία στο περιθώριο των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και διαβεβαίωσε πως «οι ταραχοποιοί δεν θα έχουν την τελευταία λέξη».
«Είδα τις εικόνες της Λυών χθες, είναι σκανδαλώδες. Δεν θα έχουν οι ταραχοποιοί την τελευταία λέξη σε μια δημοκρατία», δήλωσε ο Σαρκοζί. «Δεν είναι αποδεκτό, θα συλληφθούν, θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν, στη Λυών όπως και αλλού. Επειδή στη δημοκρατία μας υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να εκφράζεται κανείς, όμως η βία είναι ο πιο δειλός, ο πιο ανέξοδος, και αυτό δεν είναι αποδεκτό», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Άρση του αποκλεισμού του μεγάλου διυλιστηρίου του Γκρανπιί
Οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας ήραν τη νύκτα τον αποκλεισμό του μεγάλου διυλιστηρίου του Γκρανπιί στην περιοχή του Παρισιού, που ήταν αποκλεισμένο από τους απεργούς εδώ και πολλές ημέρες.
Το διυλιστήριο βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων ανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας και είναι ένα από τα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας που έχουν καταλάβει οι απεργοί εδώ και δέκα ημέρες.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έδωσε εντολή για την άρση του αποκλεισμού των διυλιστηρίων πριν επεκταθεί η έλλειψη καυσίμων, καθώς χιλιάδες πρατήρια καυσίμων δεν έχουν πλέον αποθέματα.
Η Γερουσία θα ψηφίσει σήμερα το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Τα γαλλικά συνδικάτα οργανώνουν για την επόμενη εβδομάδα άλλο ένα διήμερο πανεθνικών κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου