Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

RSS Τούβλα-χαλβάδες από τα κατεχόμενα

Αθέμιτος ανταγωνισμός διά μέσου της «πράσινης γραμμής»


Τα κυπριακά τουβλοποιεία κλείνουν, αφού η αγορά έχει κατακλυσθεί από τούβλα που κατασκευάζονται στα κατεχόμενα χωρίς προδιαγραφές

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥΒΛΟΠΟΙΩΝ
Ο Υπουργός Εσωτερικών γνωρίζει τι συμβαίνει

H oικονομική κρίση, που συρρικνώνει την οικοδομική βιομηχανία, καθηλώνει και τα κυπριακά κεραμοποιεία. Κάποια από τα μεγαλύτερα τουβλοποιεία και κεραμοποιεία της Κύπρου ετοιμάζονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους για να περιορίσουν τις ζημιές. Την ίδια ώρα, η αγορά δέχεται επίθεση από τα κατεχόμενα με την εισαγωγή φτηνής ποιότητας τούβλων και άλλων οικοδομικών υλικών. Πρόκειται για ...
τούβλα-χαλβάδες, λένε Κύπριοι βιομήχανοι του είδους, αλλά κανείς δεν παίρνει την πρωτοβουλία να ανακόψει το φαινόμενο. Το θέμα γνωρίζει πολύ καλά ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, που υποσχέθηκε στους Κυπρίους βιομήχανους να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, ώστε η αγορά να μη δέχεται τον αθέμιτο ανταγωνισμό των κατεχομένων σε αυτά τα είδη.

Ο σεισμός της Νικομήδειας
Ο γραμματέας του Συνδέσμου των Κυπριακών Τουβλοποιείων Μάριος Χατζηγαβριήλ δήλωσε στη «Σ» ότι από έρευνα που έκανε ο ίδιος προσωπικά, κανένα μέλος του Συνδέσμου δεν πούλησε στα κατεχόμενα τούβλα. Φεύγουν μόνο κάποιες ποσότητες κεραμιδιών, μας είπε, αλλά σε καμιά περίπτωση η παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακής γης δεν στηρίζεται από τα μέλη του Συνδέσμου. Την ίδια ώρα, εξήγησε, ζητούμε την προστασία της δικής μας νόμιμης παραγωγής έναντι της πειρατικής των κατεχομένων. Τα κυπριακά τουβλοποιεία τηρούν αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και στατικούς κανόνες που κοστίζουν, σε αντίθεση με τα κατεχόμενα, όπου τα τούβλα έχουν τα χαρακτηριστικά των κτισμάτων της Νικομήδειας. «Δεν έμεινε τίποτε όρθιο στο σεισμό».

Αγωνία και ανησυχίες
Ο Σύνδεσμος των Κυπριακών Τουβλοποιείων, σε ανακοίνωση που απέστειλε στη «Σ», αναφέρει μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα σημαντικά:

«Στη βάση του κανονισμού για το εμπόριο διά μέσου της ''πράσινης γραμμής'', τουρκοκυπριακά τούβλα πωλούνται στις ελεύθερες περιοχές.

Ο Σύνδεσμος Κεραμοποιών Κύπρου εκφράζει την αγωνία του για τις συνθήκες άνισης μεταχείρισης και αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργείται στην αγορά τούβλων, με αποτέλεσμα οι δικές μας επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, μη εξαιρούμενου και του κλεισίματος των εργοστασιακών μας μονάδων.

Ως γνωστόν, το κοινοτικό κεκτημένο επιβάλλει στις επιχειρήσεις μας μια πλειάδα υποχρεώσεων (π.χ. συγκεκριμένη καύσιμη ύλη, μελέτες και εφαρμογές περιβαλλοντικής διαχείρισης, ασφάλειας και υγείας, παρακολούθηση διαδικασίας παραγωγής και ποιότητας, παρακολούθηση εκπομπών αερίων, CO² emissions, Benchmarking κ.ά.) οι οποίες επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής. Αυτές οι προδιαγραφές δεν τηρούνται στις τουρκοκυπριακές επιχειρήσεις, που να σημειωθεί ότι δραστηριοποιούνται και σε ελληνοκυπριακά εργοστάσια και σε ελληνοκυπριακά χωράφια για την ανόρυξη της πρώτης ύλης».
Ο σύνδεσμος επισημαίνει ότι για το θέμα ενημερώθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών.
«Η απάντηση που δόθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, όταν τον επισκεφθήκαμε για να του εκφράσουμε τις ανησυχίες μας, ήταν αποκαλυπτική. ''Αν είναι να κλείσετε, κλείστε''.

Όταν αναφέραμε στον Υπουργό τον κανονισμό αναφορικά με την εφαρμογή των κανόνων του κοινοτικού δικαίου σε θέματα υγείας, ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος και των καταναλωτών, αναφορικά με τα τούβλα που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές βάσει του κανονισμού της ''πράσινης γραμμής'', μας ανέφερε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες και ότι δεν έχει διαβάσει τον κανονισμό της ''πράσινης γραμμής''».

Προσφυγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας
Οι εταιρείες παραγωγής τούβλων κατέθεσαν προσφυγή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και μελετάται και το ενδεχόμενο προσφυγής εναντίον του εισαγωγέα και των τελικών παραληπτών τούβλων από τα κατεχόμενα.
Το θέμα είναι πολύ μεγάλο, γιατί από τη μία φαίνεται ότι υπάρχουν οι νόμιμα δραστηριοποιημένες επιχειρήσεις και από την άλλη οι πειρατικές των κατεχομένων. Δηλαδή, θα φτάσουμε να λειτουργούμε στην ημιπαρανομία των κατεχομένων, για να μη μας παρεξηγήσουν αυτοί που έστησαν τον κανονισμό της «πράσινης γραμμής» σε βάρος του κυπριακού Ελληνισμού. Αυτά τα κύρια θέματα θα συζητήσει η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής σε δύο εβδομάδες, αναζητώντας τη σωστή λύση.
Δεν μπορεί να απαγορευθεί επαφή με τα κατεχόμενα, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει και αθέμιτος ανταγωνισμός, με προϊόντα που παράγουν οι έποικοι σε κλεμμένα ελληνοκυπριακά εργοστάσια.


(πηγή: Sigma Live)
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου