Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στήν μνήμη του Σταύρου Κουγιουμτζή( VIDEOS ). Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ
Γεννήθηκε το 1932 στη Θεσσαλονίκη, σ' έναν προσφυγικό καταυλισμό κοντά στο Γεντί Κουλέ. Τα πρώτα τραγούδια που άκουσε και αγάπησε ήταν αυτά που έφεραν οι πρόσφυγες μαζί τους. τά σμυρνέικα και τά λαϊκά.
 
Στα 15 γοητευμένος από τον ήχο ενός πιάνου που άκουσε πίσω από ένα κλειστό παράθυρο στην οδό Παύλου Μελά, γράφεται στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, μελετά πιάνο και παίρνει πτυχίο αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας με τον Σόλωνα Μιχαηλίδη. Αργότερα, στην Αθήνα πια, θα συμπληρώσει τις σπουδές του κάνοντας μαθήματα σύγχρονης μουσικής. Το 1960 γράφει σε δικούς του στίχους το πρώτο του τραγούδι, «Το Περιστεράκι» πού ερμηνεύει η Ζωή Κουρούκλη. Mετά γράφει με δικούς του στίχους και πάλι τα δύο πρώτα λαϊκά τραγούδια του, το «Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά» και το «Μη μου θυμώνεις μάτια μου» που το λέει ο Γιάννης Πουλόπουλος.

Το 1967 ο Σταύρος Κουγιουμτζής αποφασίζει να ...
κατεβεί στην Αθήνα. Ετσι αρχίζει η μεγάλη του συνεργασία με τη «MINOS» και κυρίως με τον νεαρό κι ανερχόμενο τότε τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα. Εκείνος ερμηνεύει το τραγούδι που θα γίνει η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Κουγιουμτζή: το περίφημο «Να 'τανε το '21», σε στίχους της Σώτιας Τσώτου. Αυτή είναι η πρώτη μιας αλυσίδας μεγάλων επιτυχιών, οι περισσότερες με τον Γιώργο Νταλάρα, αλλά και με τη Χαρούλα Αλεξίου, την Αννα Βίσση, τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Αντώνη Καλογιάννη, τον Γιάννη Πάριο, τον Γιάννη Καλατζή, την Ελευθερία Αρβανιτάκη αλλά και τη σύντροφό του Αιμιλία Κουγιουμτζή. Αν και εξαιρετικός στιχουργός και ο ίδιος, συνεργάζεται και με άλλους κορυφαίους στιχουργούς όπως τους Μάνο Ελευθερίου, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Ακο Δασκαλόπουλο, Μιχάλη Μπουρμπούλη, Κώστα Βίρβο κ.ά. Και, λιγότερο συχνά, μελοποιεί και ποιητές. Σε ποίηση του Γιώργου Θέμελη, γράφει τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στον δίσκο του «Ηλιοσκόπιο» και σε ποίηση Σεφέρη, Παπαδιαμάντη, Σαχτούρη, Χριστιανόπουλου και Ριτσιώνη τα τραγούδια του δίσκου «Μικραίνει ο κόσμος».
Τα τελευταία χρόνια είχε περιορίσει τη δραστηριότητά του από άποψη. Ανθρωπος χαμηλών τόνων, επέστρεψε το 1988 στη Θεσσαλονίκη, αναζητώντας μια «ήσυχη ζωή». Ζούσε σε ένα απλό διαμέρισμα στην Καλαμαριά με τη γυναίκα του Αιμιλία και τις κόρες του Δώρα και Μαρία. Αλλωστε, πλούσιος δεν έγινε ποτέ γιατί, όπως λένε όσοι τον γνώρισαν καλά, «πολύ απλά, αυτό δεν τον ενδιέφερε».
Το 1998 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη βασισμένη στη βυζαντινή υμνογραφία μουσική του παράσταση «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» με ερμηνευτές τους Γιώργο Νταλάρα και Αιμιλία Κουγιουμτζή.
Η τελευταία του δισκογραφική παρουσία ήταν το 2001 με το «Εβρεχε ο κόσμος» και 11 τραγούδια που έγραψε για να τα πει η κόρη του, Μαρία καί ως συμμετέχοντες ο Γιώργος Χριστοδούλου και ο Γιώργος Νταλάρας.
Η μουσική ως κεντρικός άξονας της ζωής του ήταν κι αυτός των γραπτών του, του αυτοβιογραφικού του αφηγήματος «Ανοιχτά παράθυρα με κλειστά παντζούρια» («Εντευκτήριο» 1998 - «Κέδρος» 2001) και της συλλογής διηγημάτων «Στα διώροφα έμεναν οι όμορφες» («Κέδρος» 2000). Ο συνθέτης έφυγε το Σάββατο 12 Μάρτη 2005, στα 73 του χρόνια, από ανακοπή καρδιάς.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΔΚΘ)
Δημιουργήθηκε το 2004 από την έμπνευση-ιδέα του δικηγόρου Δημήτρη Πανούση και στηρίχθηκε στην αγάπη του για την λαϊκή μας μουσική και στην επιθυμία του να υπάρξει ένα βήμα έκφρασης τών καλλιτεχνικών ανησυχιών των δικηγόρων.
Στο κάλεσμα του ανταποκρίθηκαν αμέσως πολλοί συνάδελφοί του με συνέπεια να υπάρχει πάντοτε ένας ευχάριστος πονοκέφαλος επιλογής των ατόμων πού θα παίξουν στην κάθε εκδήλωση.
Τήν 15 και 16 Ιουνίου 2005 η ΔΚΘ έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο κοινό της Θεσσαλονίκης μέ δύο συναυλίες. Σάν πρώτος τιμώμενος καλλιτέχνης επιλέχθηκε ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο οποίος έζησε πολλά χρόνια στήν πόλη μας και έγραψε εδώ μερικά από τά ωραιότερα τραγούδια του.
Στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2005 έδωσε συναυλία-αφιέρωμα στον στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο.
Τήν 10 καί 11 Απριλίου 2006 έδωσε συναυλία- αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα.
Στις 19 και 20 Δεκεμβρίου 2006 η ΔΚΘ έπαιξε προς τιμήν του Γιάννη Σπανού, ο οποίος παρευρέθη και αφού παρέλαβε την τιμητική του πλακέτα κάθισε στο πιάνο και έπαιξε μαζύ της γνωστές του επιτυχίες.
Στις 21 και 22 Μαίου 2007 η ΔΚΘ έπαιξε για να τιμηθεί για την προσφορά του στον πολιτισμό ο Μίμης Πλέσσας , ο οποίος επίσης κάθισε στο πιάνο και έπαιξε μαζύ της γνωστές επιτυχίες του.
Στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2007 η ΔΚΘ έπαιξε προς τιμήν του Γιώργου Χατζηνάσιου ο οποίος έπαιξε πιάνο και τραγούδησε μαζύ της γνωστές επιτυχίες του.
Την 23 Ιουνίου 2008 η ΔΚΘ έδωσε μεγάλη συναυλία στην Μονή Λαζαριστών υπό την αιγίδα τής Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για να τιμηθεί ο Στέλιος Καζαντζίδης.
Τέλος την 26 και 27 Ιανουαρίου 2009 έπαιξε προς τιμήν του Μάνου Λοίζου με την φιλική συμμετοχή του αγαπημένου του ερμηνευτή Κώστα Σμοκοβίτη

Εκτός από τις συναυλίες για τους μεγάλους Έλληνες δημιουργούς-καλλιτέχνες η ΔΚΘ συμμετέχει και σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Έτσι παίζει συχνά και ψυχαγωγεί τους τροφίμους στις φυλακές Διαβατών, σε γηροκομεία, σε εκδηλώσεις για τά Α.Μ.Ε.Α., για την «ΙΘΑΚΗ» , για την καταστροφή της Σμύρνης κ.λ.π.

Επίσης δίνει και συναυλίες εκτός Θεσσαλονίκης (πρόσφατα στην Έδεσσα) ανταποκρινόμενη σέ κάθε πρόσκληση πού αφορά κοινωνική ή πολιτιστική εκδήλωση, αφού οι δραστηριότητές της είναι πλέον γνωστές στο πανελλήνιο λόγω των εμφανίσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ANT1, ALTER, ALPHA, TV 100 κ.ά.

Με την δικηγορική κομπανία παίζουν οι δικηγόροι :
ΠΑΝΟΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (μπουζούκι)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ-(κιθάρα-τραγούδι)
ΠΑΝΟΣ ΜΑΥΡΟΔΟΝΤΗΣ-(μπάσο)
ΧΡΥΣΑ ΜΠΟΥΡΜΕΤΣΙΚΑ-(ακορντεόν)
ΑΛΙΚΗ ΠΑΝΟΥΣΗ-(τραγούδι)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ-(μπουζούκι)
ΜΑΝΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ (Πιανο)
ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΟΣ (Τραγουδι)
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗΣ (Βιολι)

ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

 
                                           


                                        




                                       

Bookmark and Share


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου