Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

«Έφυγε» ο σκηνοθέτης Πάνος Γλυκοφρύδης

Εφυγε από τη ζωή, το βράδυ της Κυριακής, ο σκηνοθέτης Πάνος Γλυκοφρύδης, στον οποίο οφείλουμε τις αξέχαστες κωμωδίες με τον Θανάση Βέγγο αλλά και πολλές άλλες σημαντικές ταινίες που προβλήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, δεν περιορίστηκε στον κινηματογράφο αλλά σκηνοθέτησε τηλεοπτικές σειρές, θεατρικές παραστάσεις και διατέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και στον Οργανισμό Ηπειρωτικού Θεάτρου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου κι αργότερα έκανε την πρακτική του στο Παρίσι. Το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη έγινε το.....
1959 με την κωμωδία «Δουλειές με φούντες». Δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε η γόνιμη συνεργασία του με τον Θανάση Βέγγο σε μια σειρά από κωμωδίες που θεωρούνται πλέον κλασικές.

Στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου κατέχει σημαίνουσα θέση και το δράμα του «Με τη λάμψη στα μάτια» (1966), με θέμα την αντίσταση του ελληνικού λαού την περίοδο της Κατοχής. Το φιλμ βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Βραβεία σεναρίου, μουσικής, Α΄ ανδρικού ρόλου), απέσπασε το Α΄ Κρατικό Βραβείο του Υπουργείου Βιομηχανίας και αργότερα προβλήθηκε, ως ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά κινηματογραφικά έργα, στο πλαίσιο δύο μεγάλων αναδρομικών εκδηλώσεων που οργάνωσαν το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (1993) και το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι (1995). Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ταινία εποχής Η δίκη των δικαστών (1974), με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο, καθώς αποτελεί μία από τις λίγες σοβαρές απόπειρες του ελληνικού κινηματογράφου να προσεγγίσει θέματα της νεώτερης ιστορίας. Συνολικά γύρισε είκοσι μία ταινίες μεγάλου μήκους.

Δίδαξε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου, ανήκε στα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών , συμμετείχε στο Δ.Σ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και στην Καλλιτεχνική Επιτροπή του Εθνικού Θεάτρου και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού Ηπειρωτικού Θεάτρου και του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.

Η κηδεία του Πάνου Γλυκοφρύδη θα γίνει την Τρίτη 16 Μαρτίου 2010 (ώρα 16.30) στο Νεκροταφείο της Καισαριανής, στη γειτονιά όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.


Σειρές τις οποίες έχει σκηνοθετήσει: 




Έλληνες διηγηματογράφοι

Γιάννης και Μαρία

Μικρές αγγελίες

Μικρογραφίες

Ο πατέρας μου ο Έλληνας


Συμμαθήτριες (Οι)

Χρώματα της αγάπης (Τα)



Ταινίες τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Άπονη ζωή
Ένας άνθρωπος παντός καιρού
Έξω φτώχεια και καλή καρδιά
Έσχατη προδοσία
Ανήσυχα νιάτα (1963)
Βασιλιάς της γκάφας
Διακοπές στο Βιετνάμ
Δικτάτωρ καλεί Θανάση
Δουλειές με φούντες
Είναι ένας τρελός.....τρελός Βέγγος
Ζήτω η τρέλλα
Η δίκη των δικαστών
Κάλλιο πέντε και στο χέρι
Με τη λάμψη στα μάτια
Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας
Ο Ιππόλυτος και το βιολί του
Ο άνθρωπος που γύρισε από τα πιάτα
Ο γυρολόγος
Πολύ αργά για δάκρυα
Τα παιδιά του ονείρου
Το μεγάλο κανόνι
Το τυχερό παντελόνι


Θεατρικές παραστάσεις τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:



Ένα δώρο για το δάσκαλο
Οι φασουλήδες του Κατσιπόρα
Στέλλα Βιολάντη (1976)
Τιμόνι στον έρωτα
Το ταξίδι του πλοιάρχου Κουκ
Το φυντανάκι (1977)
Χαλασμένο σπίτι

ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ




Bookmark and Share


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου