Και δεύτερο πολύτιμο ταφικό σύνολο έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αγορά των Αιγών, σε συνέχεια του πρώτου που είχε βρεθεί το καλοκαίρι του 2008 και παρουσιάστηκε πέρυσι τον Απρίλη στο πλαίσιο της ετήσιας αρχαιολογικής συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Το εν λόγω δεύτερο πολύτιμο ταφικό σύνολο, όπως πρόκειται να τονίσει κατά την αυριανή εισήγησή της στο πλαίσιο της φετινής αντίστοιχης ετήσιας αρχαιολογικής συνάντησης, η διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα και ευρωβουλευτής κα. Χρυσούλα Παλιαδέλη, βρέθηκε το καλοκαίρι του 2009.
«Το νέο εύρημα, που αποτελείται από μια....
ασημένια τεφροδόχο υδρία, όμοια με εκείνη από τον τάφο του Πρίγκιπα στη Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας, και ως κτέρισμα ένα εξαιρετικά σπάνιο, ίσως μοναδικό ασημένιο παναθηναϊκό αμφορέα, συμπληρώνει την ανασκαφική εικόνα, ενισχύει τα αρχαιολογικά δεδομένα και δεν ανατρέπει όσα είχαμε υποθετικά προτείνει την άνοιξη στην ετήσια σύναξη των αρχαιολόγων του βορειοελλαδικού χώρου.
Χρυσοκλωστές από το πορφυρό ύφασμα του πρώτου συνόλου. |
Ο ασημένιος παναθηναϊκός αμφορέας, μοναδικό μετάλλινο δείγμα αυτού του σχήματος. |
Το χάλκινο σκεύος που περιείχε τη χρυσή οστεοθήκη. |
Οι δύο νεκροί στερήθηκαν ίσως τα πλούσια κτερίσματα που θα τους συνόδευαν, αν προορίζονταν να ταφούν υπό κανονικές συνθήκες στο νεκροταφείο, αλλά τα οστά τους εναποτέθηκαν μετά την καύση τους τυλιγμένα σε πορφυρά ή χρυσοπόρφυρα υφάσματα μέσα σε πολύτιμα οστεοδόχα σκεύη για να "ταφούν" στην καρδιά της πόλης των Αιγών, χωρίς κανένα εμφανές σημάδι να διαιωνίζει τη μνήμη τους», υποστηρίζει η Χρυσούλα Παλιαδέλη, στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Πολύτιμα ταφικά σύνολα από την αγορά των Αιγών - η αρχαιολογική εικόνα, η ιστορική ερμηνεία και η διερεύνηση στο εργαστήριο».
Το όρυγμα, με τη θέση των δύο πολύτιμων ταφικών συνόλων.
Νέα εξέταση
Σύμφωνα με την αρχική προσέγγιση σε ό,τι αφορά το πρώτο ταφικό σύνολο με το εντυπωσιακό χρυσό στεφάνι και με βάση τα πρώτα οστεοαρχαιολογικά δεδομένα, «θα μπορούσε να ταυτιστεί με τον Ηρακλή, γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Βαρσίνης, που δολοφονήθηκε με εντολή του Κασσάνδρου, καθώς ανέβαινε στη Μακεδονία για να αναλάβει ως τελευταίος Τημενίδης το μακεδονικό θρόνο».
Οι εργασίες διερεύνησης και συντήρησης των ποικίλων υλικών (μετάλλινων αγγείων, οστών, υπολειμμάτων υφάσματος και άλλων οργανικών υλικών) συνεχίζονται και η ανθρωπολογική εξέταση των οστών του δεύτερου ταφικού συνόλου από το Ιερό της Εύκλειας στη Βεργίνα δεν έχει ολοκληρωθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου