Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Συμπλήρωση δύο χρόνων από το θάνατο του Μάριου Τόκα

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη συναυλία για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το θάνατο του Μάριου Τόκα, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου
10/05/2010

Συγκίνηση σε συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του




Μαζευτήκαμε εδώ απόψε για να τιμήσουμε το μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα τον οποίον χάσαμε πρόωρα πριν δύο χρόνια, σε ηλικία 54 ετών. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι η Κύπρος και η Ελλάδα έγιναν φτωχότερες με τη σημαντική αυτή απώλεια. Ο πολιτισμός ο ίδιος έγινε φτωχότερος.

Ο αείμνηστος Μάριος Τόκας με τη μουσική του πρόσθεσε στον...
...πολιτισμό τόσο της ιδιαίτερης του πατρίδας της Κύπρου όσο και της Ελλάδας και η σφραγίδα του μένει ανεξίτηλη. Όλοι θα τον θυμούνται ως ένα σπουδαίο άνθρωπο, ένα φλογερό αγωνιστή, ένα μεγάλο δημιουργό που αγάπησε με πάθος τη μουσική, το τραγούδι, τον άνθρωπο, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Τέτοιοι άνθρωποι δεν πεθαίνουν. Ο Μάριος βρίσκεται πάντα ανάμεσα μας και μας συντροφεύει με τα τραγούδια και τη μουσική του, με το χαμογελαστό πρόσωπό του και την καλοσύνη του. Το έργο που μας άφησε θα τραγουδιέται από γενιά σε γενιά. Ο χαρακτήρας του, τα ευγενικά του αισθήματα, η μεγαλοψυχία του, τα οράματα του, οι στοχασμοί του, ο πατριωτισμός και η αγωνιστικότητα του αντικατοπτρίζονται στα τραγούδια του.

Μέσα στη μουσική του ο Μάριος έκρυβε την ψυχή του. Η αγάπη για την πατρίδα μας ήταν μεγάλη και ο πόνος του για την τραγωδία που έζησε ο τόπος μας το 1974 ανείπωτος. Η Κύπρος μας και η τραγωδία της υπήρξαν πηγές έμπνευσης ανεξάντλητες για το μεγάλο δημιουργό, αφού έζησε τα γεγονότα του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Τραγούδια ο Μάριος έγραφε από τα μαθητικά του χρόνια. Μέσα στα πολλά δεν παρέλειψε να μελοποιήσει και ποιήματα των απαγχονισθέντων αγωνιστών της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Αντρέα Ζάκου και άλλων αγωνιστών, ενώ στο δίσκο "Φωνή Πατρίδας" συνέθεσε τραγούδια σε ποίηση Κώστα Μόντη, Θεοδόση Πιερίδη και Νεσιέ Γιασίν. Τα τραγούδια «Ανασήκωσε την πλάτη Πενταδάχτυλε», «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα» και «Η δική μου η πατρίδα» σημαδεύουν τη σύγχρονη κυπριακή μουσική ιστορία.

Όταν ζούσε ο Μάριος, οι επιτυχίες διαδέχοντο η μια την άλλη και η μουσική του ταξίδευσε παντού. Αυτή η μουσική θα ταξιδεύει για πάντα.

Σε τέτοιες στιγμές τα πολλά λόγια δεν προσθέτουν, αφού σε λίγο θα τιμήσουμε τον αείμνηστο Μάριο με τον πρέποντα τρόπο, μέσω δηλαδή των τραγουδιών του τα οποία θα ακούσουμε από την Λαϊκή Ορχήστρα του ΡΙΚ υπό τη διεύθυνση του Μάριου Μελετίου. Είμαι βέβαιος ότι ο μαέστρος Μάριος Μελετίου έκανε τέτοιες επιλογές ώστε να ξαναζήσουμε ζωντανό τον αξέχαστο μας Μάριο. Οι κλασικές επιτυχίες του όπως «Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο», «Αννούλα του χιονιά», «Σ΄ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη», «Σ΄ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Το σημάδι» είναι διαχρονικές επιτυχίες και έτσι θα μείνουν.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου για την ενέργεια τους αυτή να οργανώσουν συναυλία αφιέρωμα στο Μάριο Τόκα. Θα ήθελα, επίσης, να συγχαρώ από καρδιάς και την Λαϊκή Ορχήστρα του ΡΙΚ, η οποία υπό την άξια διεύθυνση του Μάριου Μελετίου μας χαρίζει στιγμές μουσικής ευφορίας.

Σημείωση: Το χαιρετισμό διάβασε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Βάσος Γεωργίου.

αναρτήστε το στις 
σελίδες σας πατώντας
το κουμπί SHARE
Bookmark and Share


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου