Στα βουνά του Σουλίου εξακολουθούν να περιφέρονται, αναζητώντας τροφή, πάνω από 115 άγρια άλογα, χωρισμένα σε 9 κοπάδια. O Νίκος Στράτης, πρόεδρος της «Σουλιώτικης Συμπολιτείας», που πρωτοστατεί στην εκστρατεία διάσωσής τους εξηγεί ότι «τα άλογα αυτά εγκαταλείφθηκαν κατά την διάρκεια του εμφύλιου πολέμου και κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να πολλαπλασιαστούν».
Και προσθέτει: «Εμείς σαν οργάνωση κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατόν για να τα φροντίσουμε…». Τα άγρια άλογα της οροσειράς Σουλίου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν για τον τόπο μας έναν αξιόλογο πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων τουριστών. Όμως, μέχρι στιγμής, οι αρμόδιοι δεν έχουν....
...ενεργοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και δεν βοηθούν τους τοπικούς φορείς όσο θα έπρεπε.
Η φυλή της Πίνδου
Τα άλογα αυτά ανήκουν στη φυλή της Πίνδου, που είναι η πλέον αντιπροσωπευτική του ορεινού τύπου. Δεν έχει υποστεί προσμίξεις με ξένες φυλές. Tο ύψος ακρωμίου (το ψηλότερο σημείο της πλάτης) είναι 1,15 – 1,25 μ. Tο σώμα είναι στενό, ο λαιμός και τα καπούλια αδύνατα. Tο κεφάλι είναι λεπτό, εκφραστικό (ογκώδες κεφάλι έχουν άλογα νομάδων κτηνοτρόφων, που προέρχονται από διασταυρώσεις με άλογα πεδινού τύπου). H γραμμή της ράχης είναι ευθεία και οι μηροί αδύνατοι. H χαίτη είναι άφθονη και η ουρά μακριά.
proinoslogos.gr
αναρτήστε το στις
σελίδες σας πατώντας
το κουμπί SHARE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου