Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Ανακλήθηκε παρτίδα εμβολίων στον Καναδά


Παρτίδα πανδημικών εμβολίων της φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithΚline (GSΚ) ανακλήθηκε στον Καναδά, καθώς καταγράφηκε σημαντικός αριθμός σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εν λόγω παρτίδα περιελάμβανε 172.000 δόσεις του εμβολίου Αrepanrix. Η GSΚ έχει κυκλοφορήσει στον Καναδά 7,5 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου.

Το Αrepanrix που παρασκευάζεται στο Κεμπέκ δεν έχει διατεθεί στην Ελλάδα. Οι Αρχές της χώρας μας έχουν προμηθευθεί το πανδημικό εμβόλιο Ρandemrix της GlaxoSmithΚline το οποίο παρασκευάζεται στη Δρέσδη της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, «η GlaxoSmithΚline συνέστησε εθελοντικά στις επαρχιακές και τοπικές υγειονομικές αρχές του Καναδά να σταματήσουν τη χρήση του Αrepanrix και να δεσμεύσουν μια συγκεκριμένη παρτίδα του εμβολίου ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνα που διεξάγουν η υπηρεσία Ηealth Canada, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά και η GSΚ».

Η συχνότητα εμφάνισης αναφυλαξίας μετά τον εμβολιασμό με το Αrepanrix είναι, όπως αναφέρει η εταιρεία, μικρότερη από 1 περιστατικό στις 100.000 δόσεις, «ποσοστό που δεν ξεπερνά τις αναφορές άλλων εμβολίων». Πάντως η GlaxoSmithΚlineδεν έχει διευκρινίσει πόσες δόσεις της επίμαχης παρτίδας χορηγήθηκαν σε πολίτες στον Καναδά.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε χθες στη Γενεύη ότι παρά τις τελευταίες εξελίξεις δεν αλλάζει τη σύστασή του για τον εμβολιασμό του πληθυσμού σε μεγάλη κλίμακα, καθώς αυτός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης του ιού. «Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να κατανοήσουμε αυτό που συνέβη στον Καναδά» κατέληξε ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού.

Στην Αυστραλία καταγράφηκαν τέσσερα περιστατικά αναφυλαξίας σε άτομα που έλαβαν πανδημικό εμβόλιο. Τα άτομα αυτά ανάρρωσαν γρήγορα, με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Σημειώνεται πως μέχρις ώρας η χώρα μας έχει προμηθευτεί εμβόλια της Νέας Γρίπης από τις φαρμακευτικές GlaxoSmithKline και τη Novartis.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου