Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Πολυτεχνείο 36 χρόνια μετά ... Ειρηνική η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, ένταση και αθρόες προσαγωγές μετά

Ειρηνικά σε γενικές γραμμές ολοκληρώθηκε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την 36η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Εντούτοις, μετά το τέλος της πορείας, υπήρξαν 277 προσαγωγές στη διάρκεια «κλεφτοπολέμου» μεταξύ αστυνομικών και αντιεξουσιαστών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στα Εξάρχεια.
O αρχηγός της Αστυνομίας, αντιστράτηγος Λευτέρη Οικονόμου, διαβεβαίωσε ότι σχεδόν όλοι οι προσαχθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι, εφόσον δεν προκύπτει κάτι σε βάρος τους, μετά την εξακρίβωση στοιχείων -διαδικασία που άρχισε από το βράδυ.
Εντούτοις, επτά άτομα κρατούνται και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα την Τετάρτη.
Οι επτά συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πορείας και των επεισοδίων μετά το τέλος της, κυρίως στα Εξάρχεια.
Οι πέντε από τους συλληφθέντες κατηγορούνται ότι...
συμμετείχαν σε ομάδα που επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ και πέτρες σε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΕΛΤΑ στην οδό Μπουμπουλίνας.
Ένας κατηγορείται ότι κατείχε ένα μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό, μία κροτίδα, μία μάσκα και σπίρτα και συνελήφθη στις 16:30 στην οδό Ακαδημίας.
Ο έβδομος συνελήφθη στην οδό Γενναδίου γιατί στην κατοχή του βρέθηκε μια σιδηρογροθιά και ο ίδιος ισχυρίζετο ότι είναι μέλος της Χρυσής Αυγής. Ο συγκεκριμένος, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, είναι σεσημασμένος για κλοπές και ναρκωτικά.
Στα Εξάρχεια παρέμενε ισχυρή αστυνομική δύναμη έως αργά το βράδυ.
Με τον αρχηγό της Αστυνομίας είχε συνάντηση αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον κ. Λαφαζάνη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε αμέσως μετά ευχαριστημένος από τον ειρηνικό χαρακτήρα που είχε η πορεία, αλλά όχι και από τις αθρόες προσαγωγές.
Αναφερόμενος στις προσαγωγές, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η Αστυνομία ήταν αποφασισμένη να τηρηθεί η νομιμότητα και αυτό έγινε. Πρόσθεσε δε ότι με το νέο σχεδιασμό που υπήρξε, σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα και όλους τους φορείς, έγινε μία ειρηνική πορεία εκτός από το τέλος της.
Αψιμαχίες μόνο στην πορεία
Η πορεία εξελίχθηκε σε γενικές γραμμές ειρηνικά, είχε πολύ κόσμο και έντονο παλμό. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν κυρίως αντιιμπεριαλιστικού περιεχομένου, ενώ ακούστηκαν και πολλά κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Δεν έλειψαν τα συνθήματα κατά της αστυνομίας και της αστυνόμευσης, αλλά και για το άσυλο.
Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στη Βασιλίσσης Σοφίας, στα οποία δεν δόθηκε συνέχεια.
Στην Αλεξάνδρας, κατά την αποχώρηση του μπλοκ των αντιεξουσιαστών, καθώς περνούσαν μπροστά από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, άνδρες των ΜΑΤ συνέλαβαν έναν νεαρό, που σύμφωνα με την Αστυνομία πετούσε πέτρες.
Νωρίτερα οι αστυνομικοί έριξαν δύο χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να απωθήσουν άλλους νεαρούς. Δημιουργήθηκε ένταση κατά την οποία οι νεαροί κατάφεραν να απελευθερώσουν το σύντροφό τους και απομακρύνθηκαν τρέχοντας προς την οδό Πατησίων.

Στο ύψος του Αρείου Πάγου επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικούς της ομάδας Δέλτα αλλά οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων και τους καταδίωξαν.
Στη διασταύρωση Αλεξάνδρας και Μουστοξύδη οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων ενώ χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες που έφυγαν προς διάφορες κατευθύνσεις.
Νωρίτερα, δημιουργήθηκε ένταση κοντά στο Χίλτον, όταν ομάδα νεαρών από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών πέταξαν αντικείμενα εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι με τη σειρά τους απάντησαν με ένα δακρυγόνο και μία χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, χωρίς να υπάρξει άλλη συνέχεια.
Μικροεπεισόδια και στη Θεσσαλονίκη
Με μικροεπεισόδια ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την 36η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Πραγματοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές πορείες οι οποίες ξεκίνησαν από το ΑΠΘ και την Καμάρα, ενώ οι διαδηλωτές έκαναν και φέτος την καθιερωμένη διαδρομή έξω από το προξενείο των ΗΠΑ όπου διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα κατά της Χούντας και των Αμερικανών.

Mετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου έξω από το ΑΠΘ, όταν περίπου πενήντα νεαρά άτομα άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.

Οι νεαροί, που φορούσαν κράνη και κουκούλες έστησαν οδοφράγματα μετακινώντας κάδους απορριμμάτων στην οδό Εγνατία, απέναντι από την Πολυτεχνική Σχολή και στη συνέχεια άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες, ξύλα, κ.ά. αντικείμενα στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης όπου έχουν συγκεντρωθεί από το μεσημέρι δυνάμεις της αστυνομίας.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με βολές κρότου-λάμψης και οι νεαροί υποχώρησαν στους χώρους του πανεπιστημίου, ενώ κατά διαστήματα βγαίνουν στον κεντρικό δρόμο και συνεχίζουν τις ρίψεις αντικειμένων.
O «κλεφτοπόλεμος» συνεχιζόταν μέχρι τα μεσάνυχτα, στην Εγνατία οδό στο ύψος της βόρειας πύλης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Νεαροί έστησαν οδοφράγματα με διάφορα αντικείμενα, έβαλαν φωτιές και ταυτόχρονα εκτόξευσαν προς τις δυνάμεις ασφαλείας πέτρες και βόμβες 'μολότοφ'. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν με ρίψεις χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών.
Για πρώτη φορά η αστυνομία χρησιμοποίησε δύναμη περίπου πενήντα μοτοσικλετιστών, για να αποτρέψουν τους ταραχοποιούς στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Υπήρχε, τουλάχιστον μία σύλληψη και αρκετές προσαγωγές προσώπων.
Επεισόδια μεταξύ φοιτητών σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης στην πολυτεχνική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, λίγο πριν την κατάθεση στεφάνων.
Νεαροί που πρόσκεινται σε αντίπαλες φοιτητικές παρατάξεις, φορώντας κράνη και κρατώντας ρόπαλα και λοστούς, συγκρούστηκαν μεταξύ τους και επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο, ρίψη αντικειμένων και καπνογόνα.
Το αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν τρεις νεαροί να καταλήξουν με ελαφρά τραύματα σε νοσοκομείο της πόλης.

αναρτήστε το στις 
σελίδες σας πατώντας
το κουμπί SHARE
Bookmark and Share


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου