Welcome at Tsataki - ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ


Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Συνεχίζει την πορεία του το Εστέλ για τη Γάζα

19/10/2012 - 15:52
Εκατόν πενήντα ναυτικά μίλια μακριά από το λιμάνι της Γάζας βρίσκεται αυτή την ώρα το ιστιοφόρο «Εστέλ», που μεταφέρει διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια...


Αύριο νωρίς το πρωί το σκάφος αναμένεται να «συναντηθεί» με τα ισραηλινά πολεμικά πλοία που περιπολούν ανοικτά της Γάζας.
       

Στο ιστιοφόρο «Εστέλ» επιβιβάστηκαν την περασμένη Τρίτη (εν πλω στα διεθνή ύδατα, 12 μίλια νότια της Κρήτης) πέντε Έλληνες, μεταξύ των οποίων δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Κοδέλας. Στο πλοίο επιβαίνουν άλλοι τρεις κοινοβουλευτικοί
εκπρόσωποι από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία, καθώς και πολίτες από τη Φιλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Ιταλία και τον Καναδά, αλλά και τρεις πολίτες του Ισραήλ.
 

Το ιστιοφόρο απέπλευσε πριν από δύο μήνες από τη Σουηδία και κατά τη διαδρομή του σταμάτησε σε 12 ευρωπαϊκά λιμάνια. Στόχος του είναι να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, σπάζοντας τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.
       

«Το ταξίδι αυτό αποδεικνύει την αλληλεγγύη των λαών απέναντι σε μια κατάσταση απαράδεκτη», παρατήρησε σήμερα σε σχετική συνέντευξη Τύπου της Πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα» ο εκπρόσωπός της, Δημήτρης Πλειώνης.
       


Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων πολιτών στην αποστολή το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία τους προτρέπει να μην συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία αυτή. Όπως αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον ενημέρωσε ότι ζήτησε από την ισραηλινή πρεσβεία να εξασφαλίσει τη σωματική ακεραιότητα όλων των μελών του πληρώματος.
       

Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ο κ. Κουράκης, «ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να απεμπλακεί και να διακόψει τη στρατιωτική συμφωνία με το κράτος του Ισραήλ για τον αποκλεισμό του λιμανιού της Γάζας».
 

«Υπάρχουν σχόλια για τους κινδύνους που μπορεί να έχει η καμπάνια αυτή στις διακρατικές σχέσεις. Η αποστολή δεν υπακούει σε κρατικές σκοπιμότητες και δεν υποκρύπτει τίποτα», σχολίασε με τη σειρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας.
 

Η εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Ιωάννα Κοντούλη, χαρακτήρισε «ντροπή τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που φέρεται να αποδέχεται τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης του Ισραήλ αφήνοντας εκτεθειμένους τους ακτιβιστές».
 

«Για εμάς η ανθρωπιά και η αξιοπρέπεια είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες. Αυτές τις ίδιες αξίες επικαλούμαστε ως ασπίδα στην ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται», προσέθεσε η ίδια.
 

Σημειώνεται ότι στις ελληνικές υπογραφές που στηρίζουν την αποστολή του «Εστέλ» συγκαταλέγονται αυτές των Μίκη Θεοδωράκη, Μανώλη Γλέζου, Αλέξη Τσίπρα, όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και συνδικαλιστικών εκπροσώπων.


Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου